Οι παλιότεροι την λατρεύουν, οι νεότεροι την σνομπάρουν. Όμως η εποχή του καρτούτσου και των βαρελοφρόνων πέρασε ανεπιστρεπτί. Και μαζί της πέρασαν και οι κακές ρετσίνες και οι κακοί παραγωγοί, που έφτιαχναν “ύποπτης οινοποίησης” κρασιά που μας χτύπαγαν στο κεφάλι και ποιος ξέρει και τι άλλο.
Οι καιροί άλλαξαν και οι παραγωγοί μας πλέον φτιάχνουν καλό κρασί, που έχει κατακτήσει όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά.
Ως εκ τούτου φτιάχνουν πια και καλή ρετσίνα.
Αν και πολλοί την αντιμετωπίζουν ακόμη καχύποπτα, ας πάρουν να δοκιμάσουν ρετσίνες νέας γενιάς και θα με θυμηθούν.
Μου αρέσει γι’ αυτό που είναι, με το ρετσίνι διακριτικά να δίνει το παρών και ομολογώ πως οι τελευταίες που έχω δοκιμάσει ξέρουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
Η ρετσίνα παράγεται κυρίως από Σαββατιανό, αν και μερικοί παραγωγοί βάζουν και λίγο από καμιά άλλη ποικιλία αν θέλουν να της δώσουν και μια νότα ενός άλλου αρωματικού ή γευστικού χαρακτηριστικού. Παρεμπιπτόντως να σας πω ότι προ καιρού που βρέθηκα στην Σάμο, δοκίμασα από τον εκεί Συνεταιρισμό μια εξαιρετική ρετσίνα που την φτιάχνουν από Μοσχάτο. Αν βρεθείτε αναζητήστε την, μια που δεν τη βρίσκεις εύκολα αλλού.
Η ρετσίνα είναι από τους καλύτερους συνοδούς της παραδοσιακής μας κουζίνας, και ξέρει να στέκεται δίπλα της με απαράμιλλη αξιοπρέπεια.
Είναι πασπαρτού, όπως και το ούζο.
Πάει και με ξιδάτα και λεμονάτα και έντονες γεύσεις.
Ποιο άλλο κρασί μπορεί να σταθεί με αξιώσεις δίπλα σε ένα σκορδάτο τζατζίκι, την ίδια στιγμή να μπορεί να κοιτάξει κατά πρόσωπο μια πιπεράτη κοπανιστή, να κάνει παρέα με μια περίπλοκη χωριάτικη, με μπόλικο κρεμμύδι, κάπαρη και πικάντικη φέτα.
Νομίζετε ότι είναι εύκολο να βρείτε συνοδό για ψητό χταποδάκι, παρέα με κριτσανιστή αθερίνα, κολοκυθάκια τηγανητά, ολόξανθες πατατούλες και καπνιστή μελιτζανοσαλάτα; Ναι φυσικά αν δεν είσαστε για ούζο ή τσίπουρο τότε άφοβα διαλέξτε μια καλή ρετσίνα. Να μερικές. Αναζητήστε τες σε κάβα γιατί δεν ξέρω πόσα μεζεδοπωλεία έχουν τέτοια γνώση για να τις έχουν στη λίστα τους.
Την Αμπελόφυλλο του ΕΑΣ Τυρνάβου. Την Κεχριμπάρι που την παράγει ο Κεχρής. Την ρετσίνα που βγάζει η Καΐρ Ρόδος.
Παρεξηγημένο ΑΛΛΑ αθάνατο ελληνικό κρασί από αυτά που κάποτε συνέδεσαν τον τουρισμό με την Ελλάδα. Κάποια στιγμή βγήκε στα αζήτητα γιατί ενόχλησε το δάκρυ του πεύκου στη γεύση.
Ευτυχώς επανήλθαν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση χάρη σ’ αυτούς τους πρωτοπόρους οινοποιούς που την εξελίξανε.
Η αναγέννηση της ρετσίνας βρήκε διθυραμβικές κριτικές από οινοκριτικούς στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Άρθρα γοητευτικά ασχολήθηκαν με τη νέα γενιάς ρετσίνα στη Guardian ή Νew York Τimes.
Eίναι ένας οίνος ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ και οφείλουμε να του δώσουμε τον απαραίτητο σεβασμό.
Ενημερωθείτε για τις ρετσίνες που κυκλοφορούν και πάψτε να τις σνομπάρετε εσείς οι ειδικοί που μου κουνάτε το ποτήρι με το κρασί με την πρώτη ευκαιρία.
Από τις πολύ αγαπημένες μου ρετσίνες, με τη «λιγότερη ρετσινιά» και λεπτή γεύση είναι οι παρακάτω και σας προκαλώ να τις ψάξετε:
- NATURE AMPHORE ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΥ
Άνω Διακοπτό, Αχαΐα
Οινοποιείο Τετράμυθος / Ροδίτης
- ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Μαρκόπουλο, Αττική
Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Σαββατιανό
- ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ NOBILIS
Κούτσι Νεμέας, Κορινθία
Γαία Οινοποιητική / Ροδίτης
- ΑΦΡΟΣ ΚΕΧΡΗ
Καλοχώρι, Θεσσαλονίκης
Οινοποιείο Κεχρή / Ροδίτης
- ΓΕΩΡΓΑ BLACK LABEL
Σπάτα, Αττική
Οικογένεια Γεώργα / Σαββατιανό
Μπισκότα με ρετσίνα
Υλικά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. ελαιόλαδο
- 150 ml ρετσίνα
- Ξύσμα λεμονιού
- 2 βανίλιες
- 1 κ.γ. μπέικιν
- 550 γρ. αλεύρι
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το λάδι στο μούλτι να λιώσει η ζάχαρη. Βγάζουμε σε λεκάνη και ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ρετσίνα, το μπέικιν, τις βανίλιες.
- Πλάθουμε σε μπισκότα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά σε μέτριο φούρνo.