Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Ρημάζει το σχολικό συγκρότημα Αγ. Παρασκευής

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • «Ολοκληρώνεται αυτό το μήνα η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου», δηλώνει ο Τ. Βέρρος

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Λέσβου, γνωστό σε όλους για την απαράμιλλη αρχιτεκτονική ομορφιά του, το κτίριο των Εκπαιδευτηρίων της Αγίας Παρασκευής, που έχει κοσμήσει πολλές σελίδες βιβλίων, λευκωμάτων, εφημερίδων και άλλων έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων. Οι εγκαταστάσεις του δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια με συνέπεια οι φθορές από τον χρόνο να έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές, εντός και εκτός του κτιρίου. 

Κάτοικοι και δη γονείς των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο διαμαρτύρονται γι’ αυτή την κατάσταση, αν και όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, σύντομα θα βελτιωθεί με την υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ.

Ζούγκλα από τα χόρτα στην αυλή μετά τον χειμώνα

Το συγκεκριμένο συγκρότημα ανεγέρθηκε το 1927, είναι ένα από τα ωραιότερα σχολεία της Ελλάδας και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο κτίριο, που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας. Σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη συντήρησή του και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις.

Σκουπίδια και εικόνα εγκατάλειψης

Ωστόσο, από το 2018 εκκρεμεί η ολοκλήρωση της μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης προκειμένου να συντηρηθεί το συγκρότημα και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον από τη Δημοτική Αρχή για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου. Όπως είπαν στα “Ν.τ.Λ.”, ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έλλειψη υπευθυνότητας από την πλευρά των αρμοδίων  για το ζήτημα της στέγασης της εκπαίδευσης, αλλά και της ασφάλειας των μαθητών, αφού καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος είναι εκτεθειμένα στον αύλειο χώρο των σχολείων, που παράλληλα θυμίζει σκουπιδότοπο σε πολλά σημεία, τόσο κατά την διάρκεια της σχολικής περιόδου, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γυμνά καλώδια ρεύματος εγκυμονούν κινδύνους για τους μαθητές

Ο εξωτερικός φωτισμός που τοποθετήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και αναδείκνυε το κτίριο δεν έχει συντηρηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα σπασμένοι προβολείς, καλώδια εκτεθειμένα και γενικά εικόνες ντροπής, εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Και όλα αυτά σε ένα ζωτικό χώρο που φιλοξενεί καθημερινά περί τους 180 μαθητές και ανάλογο αριθμό εκπαιδευτικών, αφού σ’ αυτόν στεγάζονται το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο της Δημοτικής Ενότητας Αγίας Παρασκευής. Σοβαρά προβλήματα συντήρησης αντιμετωπίζει και η αίθουσα άθλησης του σχολείου, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του και παραμένει κλειστή εδώ και δυο χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές. 

Σύμφωνα με τους κατοίκους, «είναι καιρός οι αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενεργοποιηθούν και να αποκαταστήσουν τις φθορές στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, να φροντίσουν τον εγκαταλελειμμένο κήπο και η Δημοτική Αρχή να δει με την ανάλογη σοβαρότητα την άμεση υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του συγκροτήματος και να εξασφαλίσει επαρκείς πόρους που να διασφαλίζουν την προστασία τόσο των κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου, όσο και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και όσων εργάζονται στο συγκρότημα. Το οφείλουν τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία όσο και στην ιστορία του τόπου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να δίνει προτεραιότητα τουλάχιστον στον ευαίσθητο χώρο των μαθητών και στην εξασφάλιση ασφαλών χώρων εκπαίδευσης και φυσικά ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά».

Ο Δήμαρχος πάντως διαβεβαιώνει ότι μέσα σε αυτό τον μήνα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες τόσο για το σχολικό συγκρότημα της Αγίας Παρασκευής όσο και για το Πολύκεντρο Μανταμάδου ώστε να ξεκινήσουν τα έργα: «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των μελετών για να διεξαχθούν οι διαγωνισμοί ανάθεσης αυτών των ενταγμένων έργων. Δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι πολλά τα έργα που διαχειριζόμαστε και το προσωπικό δεν επαρκεί. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής θα συντηρηθούν και θα αναβαθμιστούν, όπως και το Γυμναστήριο που βρίσκεται στον ίδιο αύλειο χώρο».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις