Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Ριζικές αλλαγές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ


  • «Σπαζοκεφαλιά» η δήλωση τμημάτων και η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια
  • Από φέτος η Τράπεζα Θεμάτων σε Α’ και Β’ Λυκείου

Ριζικές αλλαγές θα έχει το σύστημα με το οποίο θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια οι φετινοί υποψήφιοι, με το κάθε τμήμα ξεχωριστά να ορίζει τους συντελεστές βαρύτητας για το καθένα από τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Έτσι, ακόμη και ομοειδή τμήματα (π.χ. Νομική σχολή) σε διαφορετικά Πανεπιστήμια έχουν ορίσει διαφορετικά τις βαρύτητες στα μαθήματα και σαν αποτέλεσμα θα προκύπτει διαφορετικά σύνολα «μονάδων» των υποψηφίων για διαφορετικά τμήματα.

 

Τι αλλάζει

Μέχρι πέρυσι υπήρχαν μόνο δύο μαθήματα βαρύτητας σε κάθε επιστημονικό πεδίο των οποίων ο βαθμός υπολογιζόταν με έναν συντελεστή 1,3 και 0,7 αντίστοιχα, ενώ τα άλλα δύο μαθήματα δεν είχαν συντελεστές. Φέτος, όμως κάθε τμήμα ορίζει τους δικούς του συντελεστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νομική Αθηνών, η Νομική Κομοτηνής και η Νομική του ΑΠΘ με τις πρώτες δύο να ορίζουν συντελεστή 25% για κάθε ένα από τα μαθήματα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου, αλλά την τρίτη να ορίζει από 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και από 20% σε Ιστορία και Λατινικά. Ανάλογες είναι οι διαφοροποιήσεις που ισχύουν και σε πολλά άλλα τμήματα στα Πανεπιστήμια της χώρας. 

Είναι εμφανές ότι το παραπάνω σύστημα κάνει ακόμη πιο πολύπλοκη τη διαδικασία εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ειδικά αν συνυπολογίσουμε την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία ίσχυσε ήδη από τις περσινές Πανελλαδικές εξετάσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, φαίνεται πως το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα κάνει… μισό βήμα πίσω και θα αποσύρει την πρόβλεψη του να έχουν δικαίωμα οι υποψήφιοι να δηλώσουν έως το 10% των τμημάτων του επιστημονικού τους πεδίου, στα οποία υπερβαίνουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Μένει να φανεί αν θα επανέλθει η δήλωση απεριόριστου αριθμού τμημάτων (εφόσον ο υποψήφιος έχει «πιάσει» την ΕΒΕ), που ίσχυσε και φέτος, ή αν απλά θα αυξηθεί το όριο με απόφαση της Υπουργού.

Σε αυτό το πλαίσιο, θυμίζουμε πως φέτος ισχύει το διπλό μηχανογραφικό: Όσοι δεν πετύχουν σε κανένα τμήμα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν και δεύτερο μηχανογραφικό, στο οποίο μπορούν να δηλώσουν τμήματα που έχουν κενές θέσεις μετά τα πρώτα αποτελέσματα, εφόσον βέβαια ξεπερνούν το όριο της ΕΒΕ. 

 

Οι άλλες τάξεις

Πέραν του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλαγές θα ισχύουν και στις άλλες τάξεις του Λυκείου. Οι εξετάσεις προαγωγής των μαθητών της Α΄ και της Β΄ Λυκείου θα γίνουν βάσει της Τράπεζας Θεμάτων, δηλαδή μιας ηλεκτρονικής βάσης με θέματα, από την οποία θα επιλέγονται με ηλεκτρονική κλήρωση σε κάθε σχολείο το πρωί της ημέρας των εξετάσεων τα μισά θέματα, ενώ τα άλλα μισά θα επιλέγονται από τους διδάσκοντες καθηγητές. Ο βαθμός αυτών των εξετάσεων θα λαμβάνεται υπόψη μόνο για την προαγωγή στην επόμενη και δεν θα παίζει ρόλο στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, ενώ από το 2023 η Τράπεζα Θεμάτων θα ισχύει και για τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου.