Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

«Ροζ Δύναμη» αισιοδοξίας από την Καλλονή

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • «Εστιάζουμε στη λέξη “καρκίνος”. Δεν είναι ντροπή, δεν είναι ταμπού. Να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε και να σκεφτόμαστε πως η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο»

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον καρκίνο, ο καρκίνος πρέπει να φοβάται εμάς», μας λέει με γερές δόσεις αισιοδοξίας η Δέσποινα Γαβριήλ, μία εκ των πέντε ιδρυτριών της άτυπης προς το παρόν ομάδας γυναικών, που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού «Ροζ Δύναμη» στην Καλλονή. Η φράση αυτή είναι ενδεικτική της γενικότερης προσέγγισης των γυναικών στην προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την ασθένεια, καταγράφοντας ήδη πολλές δράσεις και ενέργειες. Φράση που αποκτά ακόμη περισσότερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς πως η κ. Γαβριήλ όχι απλά έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού, αλλά αντιμετωπίζει με ένα αξιοθαύμαστο χαμόγελο τη δοκιμασία των μεταστάσεων.

Οι γυναίκες της «Ροζ Δύναμης»

«Ξεκινήσαμε εντελώς τυχαία τον περασμένο Αύγουστο, πίνοντας έναν καφέ, και σιγά-σιγά αρχίσαμε να οργανώνουμε διάφορες ενέργειες. Η αρχή έγινε με το περπάτημα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού τον Οκτώβριο, που η Μαργαρίτα Αναστασάκη πρότεινε να το κάνουμε στην Καλλονή, αντί να κατέβουμε στη Μυτιλήνη. Ήταν μια ιδέα της στιγμής, την οργανώσαμε μέσα σε 2-3 μέρες και όμως μαζεύτηκαν 40 με 50 άτομα!», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» η κ. Γαβριήλ.

Η ομάδα όμως, που πέραν της κ. Γαβριήλ και της κ. Αναστασάκη, αποτελείται από τις Αληθινή Καποδίστρια, Μυρσίνη Ουζουνέλλη και Χαρίκλεια Ζαργκλή, όλες τους επιζήσασες από τον καρκίνο του μαστού, όπως με περηφάνια σημειώνεται στο χαρακτηριστικό ροζ μπλουζάκι που φοράνε, δεν έμεινε εκεί. Τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε και η πρώτη τους ενημερωτική εκδήλωση σε καφέ της Καλλονής με την στήριξη του Δήμου Δυτικής Λέσβου, τον Δεκέμβριο ακολούθησε αγώνας σε συνεργασία με τον Αρισβαίο, ενώ στο μεταξύ είχαν αποκτήσει και όνομα. Πιο πρόσφατη «δημόσια εμφάνιση» αυτή της συναυλίας του Στέφανου Κορκολή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπου η ομάδα τιμήθηκε για τη δράση της.

«Το “Ροζ Δύναμη” ήταν μια πρόταση της Μυρσίνης Ουζουνέλλη, συνδυασμός του “Ροζ” για την έννοια της “Αγάπης” και το “Δύναμη” για τον δυναμισμό μας» λέει η κ. Γαβριήλ για το όνομα με το οποίο η ομάδα τους γίνεται όλο και πιο γνωστή. «Εστιάζουμε στη λέξη “καρκίνος”. Δεν είναι ντροπή, δεν είναι ταμπού. Να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε και να σκεφτόμαστε πως η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο».

Από την πρώτη δράση της ομάδας τον Οκτώβριο

«Μαθαίνουμε και εμείς»

Για ποιον λόγο, όμως, αποφάσισαν να «ενωθούν» σε μια ομάδα; «Φυσικά υπάρχει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου, αλλά έχει την έδρα του στη Μυτιλήνη. Εμείς θέλαμε να κάνουμε κάτι στην περιοχή που ζούμε, στην Καλλονή, και επιπλέον να εστιάσουμε στο ζήτημα του καρκίνου του μαστού από τον οποίο έχουμε νοσήσει και οι πέντε» εξηγεί η Δέσποινα Γαβριήλ, προσθέτοντας πως μέσα από τη δραστηριότητά τους έχουν ως στόχο να ενημερώσουν τον κόσμο για κάθε πτυχή της ασθένειας, για τα δικαιώματα των ασθενών και για τις διεκδικήσεις που πρέπει να γίνουν. «Είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία μαθαίνουμε και εμείς, δεν είμαστε παντογνώστες άλλωστε…», επισημαίνει.

Όπως αναφέρει, στις δράσεις τους υπάρχει σημαντική προσέλευση και ανταπόκριση, ακόμη και αν βρίσκονται σε μια περιοχή με «κλειστή νοοτροπία». Δεν απευθύνονται άλλωστε μόνο σε ασθενείς, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς στις ενημερωτικές δράσεις τους το κομμάτι της πρόληψης έχει σημαντικό ρόλο, ενώ στόχος τους είναι να «μπούνε» και στα σχολεία για δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης και στα παιδιά.

Από τον αγώνα δρόμου τον Δεκέμβριο

«Είναι σημαντικό να είμαστε οργανωμένες, μια γροθιά. Και όχι μόνο για την ασθένειά μας. Ως “Ροζ Δύναμη” θέλουμε να εμπνεύσουμε γενικότερα στο να δρούμε ως κοινωνία, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, για κάθε ανάγκη που μπορεί να έχει» εξηγεί η κ. Γαβριήλ. «Η αλληλεγγύη δεν στοιχίζει. Όταν προσφέρουμε έστω μια αγκαλιά είναι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο».

Θυμίζουμε ότι η επόμενη δράση των γυναικών της «Ροζ Δύναμης» είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα του Πάσχα, και αφορά σκυταλοδρομία που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, τους Lesvos Runners και τον Σύλλογο Εθελοντών Καλλονής, με την εκκίνηση να δίνεται στις 10 π.μ. στο παρκάκι της Καλλονής.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις