Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Ρύθμιση για χρωστούμενα που… δεν χρωστούν!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Ενώ όλοι βλέπουν και γνωρίζουν το πρόβλημα, η Αθήνα αδυνατεί να το διορθώσει άμεσα, καλώντας τους επιχειρηματίες να πληρώσουν τα χρήματα που τους καταλογίζονται και να συμψηφιστούν σε μελλοντικές τους εισφορές!

Δεν είναι παρά το άκρον άωτον του παραλογισμού της ελληνικής πραγματικότητας 2 μήνες μετά το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε για δεκάδες επιχειρήσεις της Λέσβου και χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα όπου δεν εμφανίζονται οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό τους, με συνέπεια να βγαίνουν στο κόκκινο χωρίς να μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, να μην έχει δοθεί ακόμα λύση από το Κράτος και εν προκειμένω από το Υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά από τον ΣΚΑΪ δήλωσε αδυναμία για την άμεση αποκατάστασή του, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν άλλοι 2 μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν αυτό το πρόβλημα είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ πληρώνοντας χρήματα που δεν οφείλουν για να μπορέσουν, όσοι χρειάζονται ασφαλιστική ενημερότητα, να τη λάβουν, ενώ στη συνέχεια όταν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί, τα χρήματα που έχουν καταβάλει στο Κράτος θα συμψηφιστούν με επόμενες εισφορές τους! 

Με άλλα λόγια χωρίς δική τους υπαιτιότητα πολλοί επιχειρηματίες στη Λέσβο και στην Ελλάδα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές που δεν οφείλουν, καθώς όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών, Παναγιώτης Τατάκης «το πρόβλημα είναι η επικοινωνία των ηλεκτρονικών συστημάτων μεταξύ του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, με συνέπεια όσοι πληρώνουν αυτό να μην εμφανίζεται και καταγράφονται από το ΚΕΑΟ ως οφειλέτες. Έχουμε ασκήσει πολύ μεγάλες πιέσεις στο Υπουργείο Εργασίας για να λύσει το πρόβλημα, δυστυχώς όμως αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί και ο ίδιος ο Υπουργός και με τις τελευταίες δηλώσεις του είπε ότι θα χρειαστεί ακόμα ένα διάστημα μέχρι 2 μήνες». Ταυτόχρονα  επεσήμανε ότι τα λογιστικά γραφεία ασχολούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση με τέτοιες υποθέσεις, είτε προχωρώντας σε ρυθμίσεις, είτε προσπαθώντας να βρουν την άκρη για να διευκολύνουν τους πελάτες τους.  

«Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε από τη στιγμή που ο ίδιος ο Υπουργός δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση λύση. Θα πρέπει να διορθώσει τα ηλεκτρονικά συστήματα και την επικοινωνία μεταξύ του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ και σταδιακά να προχωρούν οι διορθώσεις. Ωστόσο αυτό που εμείς διεκδικούμε ως φοροτεχνικοί αλλά και ως Επιμελητήριο Λέσβου είναι να διατεθεί επιπλέον προσωπικό γι’ αυτή τη διεκπεραίωση, ώστε οι διορθώσεις να ολοκληρωθούν συντομότερα των 2 μηνών. Μην φτάσουμε, δηλαδή, στην καρδιά του καλοκαιριού και να μην μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα οι επιχειρήσεις που τη χρειάζονται», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών.

 

Ο Δημήτρης Αβαγιανός

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Δημήτρης Αβαγιανός, σημείωσε ότι «πράγματι και δικά μας μέλη συνάδελφοι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, ενώ δεν θα έπρεπε, καθώς έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις ο κλάδος μας χρειάζεται ρευστότητα και όχι να πληρώνει για εισφορές που δεν οφείλει. Από τη στιγμή που ο καθένας είναι συνεπής και εντάξει στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού του, το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να φροντίζει για την έγκαιρη καταχώρησή τους ώστε να μην προκύπτουν ασυμφωνίες μεταξύ των συστημάτων του».

 Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα ανέδειξαν σε τοπικό, αν όχι και σε πανελλαδικό επίπεδο, πρώτα τα Νέα της Λέσβου από τον περασμένο Μάρτιο, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα και συνεχίζουν επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα να πληρώνουν διπλές εισφορές. Δηλαδή να καταβάλλουν χρήματα για εισφορές που έχουν ήδη πληρώσει ή όσοι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια, προχωρούν σε διακανονισμό με τον ΕΦΚΑ για οφειλές που ουσιαστικά… δεν οφείλουν.

Σημειωτέον πως από την αρχή όταν προέκυψε αυτό το ζήτημα η Ένωση Φοροτεχνικών Λέσβου είχε προτείνει να μπορούν τα λογιστικά γραφεία να έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να κάνουν τις διορθώσεις σε συνεργασία με τα τοπικά στελέχη του ΕΦΚΑ, για να ολοκληρωθούν συντομότερα οι διαδικασίες της επικαιροποίησης των συστημάτων, ωστόσο μέχρι τώρα ένα τέτοιο αίτημα δεν έχει γίνει αποδεκτό.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις