Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

ΣΑΡΛΙΤΖΑ: “Ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα” ο Μουτζούρης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


“Ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα” η Περιφέρεια, κατά το κοινώς λεγόμενο στον τόπο μας, προχωρώντας μετά τη χθεσινή έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής στη δημοσίευση πρόσκλησης για υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, ώστε να διαπιστώσει ποιοι και πόσοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρουν για να αξιοποιήσουν το Σάρλιτζα Παλλάς. Η Περιφέρεια αξιοποιώντας και την κριτική μέσα από τα δημοσιεύματα και τη σχολιογραφία των Νέων της Λέσβου κάνει αυτή την κίνηση άμεσα, ώστε στον απολογισμό του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, εν όψει των νέων Περιφερειακών Εκλογών, να τεκμηριώσει στους κατοίκους της Λέσβου ότι επί ημερών του δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την αναζήτηση επενδυτή για το Σάρλιτζα.

Η προθεσμία που δίνει η Περιφέρεια για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών είναι μέχρι 30 Ιουνίου, δηλαδή για σχεδόν ένα μήνα, ενώ όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, είναι δυνατόν μέσα στο τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος έτους να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τον οποίο θα καθοριστούν οι όροι ανάλογα με τις προτάσεις που θα κάνουν οι επενδυτές, ώστε να μπορέσουν να διευκολυνθούν και να προχωρήσει η αξιοποίηση.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η μόνη πρόταση που έχει υποβληθεί κατά το παρελθόν στην Περιφέρεια είναι από την εταιρεία Κούσκος, η οποία έχει πάρει υπό την εκμετάλλευσή της και τις Θερμές Πηγές του Πολιχνίτου, ενώ έχει ξεκινήσει την περίοδο του Πάσχα να λειτουργεί το ξενοδοχείο Mythical Coast στην περιοχή της Κάτιας. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν 2 χρόνια μετά την αρχική της πρόταση που είχε καταθέσει ανεπίσημα η Κούσκος είναι διατεθειμένη να αναμειχθεί, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κατά τον οποίο βραβεύτηκαν τρεις άλλες προτάσεις και μάλιστα η Περιφέρεια σημειώνει ότι ο επενδυτής που θα προκύψει θα πρέπει να υλοποιήσει την πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο

Με άλλα λόγια με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό η Περιφέρεια περιέπλεξε τα πράγματα, καθώς δεν είναι δυνατόν να κληθούν επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους για την αξιοποίηση του Σάρλιτζα και να τους υποδειχθεί να ακολουθήσουν συγκεκριμένη αρχιτεκτονική πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Περιφερειάρχης έχει μιλήσει και με επενδυτές από το εξωτερικό, που έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον και γι’ αυτό το λόγο προχωρά στην δημοσίευση πρόσκλησης για μη δεσμευτικές προσφορές, ώστε να καταγράψει το ενδιαφέρον που υπάρχει. Εν τω μεταξύ από την πρόσκληση μέχρι τον διεθνή διαγωνισμό θα πρέπει να έχει προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης των ετών εκμετάλλευσης του Σάρλιτζα από τα 30 στα 50 χρόνια, καθώς ήδη έχουν περάσει τα 9 από την παραχώρηση.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία Κούσκος πριν από 2 χρόνια περίπου είχε υποβάλει την πρότασή της στην Περιφέρεια, πράγμα που σημαίνει πως αν η Περιφερειακή Αρχή επέλεγε τότε να προχωρήσει στη δημοσίευση της πρόσκλησης και μετέπειτα του διεθνούς διαγωνισμού, ενδεχομένως σήμερα να είχαμε ανάδοχο. Αυτό δεν έγινε, αλλά προχώρησε ο αρχιτεκτονικός  διαγωνισμός με τις βραβεύσεις των τριών πρώτων προτάσεων που αξιολογήθηκαν και κάπως έτσι πέρασαν 2 χρόνια σχεδόν ανεκμετάλλευτα.

Η Περιφέρεια καλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να καταθέσουν μη δεσμευτικές προτάσεις για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου και τουριστικού προϊόντος, το οποίο μπορεί να ξεκινά από την ευεξία και να φτάνει μέχρι την ίαση, εμπλέκοντας ταυτόχρονα, ενδεχομένως τους τομείς της διατροφής, της άθλησης, των εναλλακτικών θεραπειών, του αισθητικού καλλωπισμού, της ψυχικής υγείας και του πνεύματος, σε μια έκταση 18,5 στρεμμάτων περίπου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2251353844 / -846 ή στα e-mail [email protected] ή [email protected] 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img