ΓΡΑΦΟΥΝ Η ΧΑΡΙΣ ΒΩΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ
- Δεν πρόλαβε να “μαζέψει” στενούς του συνεργάτες o Υπουργός Μετανάστευσης όταν “απασφάλισαν” στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης
- Ξεκάθαρος ο Υπουργός αποκάλυψε ότι προβλέπεται η λειτουργία του ΚΥΤ στον Καρά-Τεπέ με εφεδρική τη φαραωνική δομή στη Βάστρια
Το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό στη Λέσβο αποκαλύφθηκε, χθες, με τον χειρότερο τρόπο κατά την επίσκεψη του νέου Υπουργού Μετανάστευσης, Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Μυτιλήνη, όταν συνεργάτες του “απασφάλισαν” και συμπεριφέρθηκαν με προκλητικό τρόπο έναντι της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, απειλώντας εμμέσως ότι θα επαναφέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και τη βίζα των Τούρκων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί εμείς να σας έχουμε δώσει τόσα και εσείς να μην δέχεστε τη Βάστρια». Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η Βάστρια θα είναι το δεύτερο ΚΥΤ της Λέσβου καθώς το πρώτο θα παραμείνει ο Καρά-Τεπές!
Τα όσα πολύ σοβαρά συνέβησαν χθες και τα οποία δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορους τους φορείς και την κοινωνία έρχονται να δικαιώσουν όσους εδώ και χρόνια τάσσονταν κατά της λειτουργίας της Βάστριας, βλέποντας προσχηματικά τα όσα επί Υπουργίας Μηταράκη διατυπώνονταν ως δεσμεύσεις. Η χθεσινή στάση συνεργατών του Υπουργού δείχνει για πρώτη φορά το άγριο πρόσωπο που κρυβόταν τόσα χρόνια πίσω από τα χαμόγελα και τα χτυπήματα των παραγόντων του τόπου μας στην πλάτη. Καταδεικνύοντας ταυτόχρονα την αντιμετώπιση των κατοίκων της Λέσβου από το Κράτος των Αθηνών ως υπηκόους, κάτι το οποίο προφανώς οφείλεται στην ανοχή των τοπικών εκπροσώπων που αδυνατούν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο στις διεκδικήσεις τους.
Αναλυτικότερα:
Μπορεί ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, να ήρθε χθες με θετική διάθεση για πρώτη φορά στη Λέσβο με αυτήν την ιδιότητα, ώστε να ακούσει τους τοπικούς εκπροσώπους μέσα από σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων, δυστυχώς όμως εκτέθηκε σοβαρά τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση από στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι διαπιστώνοντας την αλλαγή πλεύσης του Δήμου Μυτιλήνης στο θέμα λειτουργίας της Βάστριας δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους ξεσπώντας με εκβιαστικά διλήμματα κατά του Δημάρχου, Παναγιώτη Χριστόφα και της Δημοτικής Αρχής.
Κορυφαίο διευθυντικό υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο έχει εδώ και χρόνια από εποχής Νότη Μηταράκη άμεση σχέση και εμπλοκή με την υλοποίηση της φαραωνικής δομής στη Βάστρια, προειδοποίησε τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του λέγοντας ότι «δεν μπορεί να σας έχουμε δώσει τόσα, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ, η βίζα και τα έργα και εσείς να είστε όχι σε όλα και να μην δέχεστε τη δομή στη Βάστρια».
Ο ισχυρισμός αυτός σήκωσε από τις καρέκλες τους τον κ. Χριστόφα και τους συνεργάτες του και ακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο με τους δημοσιογράφους να ακούν τις φωνές έξω από την πόρτα, καθώς η σύσκεψη ήταν κλειστή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, βγαίνοντας από την αίθουσα ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, που συνόδευε τον Υπουργό και βλέποντας μπροστά του τους δημοσιογράφους άρχισε να συνομιλεί μαζί τους ανεπίσημα λέγοντας ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη χάρη στη Λέσβο που διατήρησε το μειωμένο ΦΠΑ. «Δεν το έχουμε κάνει αυτό για όλη την Ελλάδα, αλλά για τη Λέσβο και κερδίζουν οι επιχειρηματίες. Πρέπει λοιπόν και εσείς να εκτιμήσετε το ενδιαφέρον μας, αλλιώς αν είναι να τον ανεβάσουμε το ΦΠΑ», είπε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Λογοθέτης.
Τα παραπάνω ανήκουστα και απίστευτα να ακούγονται από υπηρεσιακά στελέχη που συνοδεύουν Υπουργό φανερώνουν το σοβαρό εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στο Υπουργείο Μετανάστευσης η αντίδραση του Δήμου Μυτιλήνης κατά της Βάστριας, σε σημείο να μην μπορούν να συγκρατηθούν, δείχνοντας ότι είχαν μάθει να αντιμετωπίζουν τους αυτοδιοικητικούς ως υπηκόους και από αυτό προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα, για το οποίο οφείλουν να αντιδράσουν οι τοπικοί φορείς σύσσωμοι με την τοπική κοινωνία.
Το επεισόδιο
Ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενος από υπηρεσιακά στελέχη και τον Γενικό Γραμματέα, παρουσία του Βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, είχαν πρώτα συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Περιφερειάρχη στο κτίριο της νομαρχίας και ακολούθησε συνάντηση με τον κ. Χριστόφα στο Δημαρχείο, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν οι επίσημες δηλώσεις. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Προβέτζας και οι στενοί συνεργάτες του Δημάρχου, Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι, Νίκος Καρασάβας, Χρήστος Τσιβγούλης, Γιώργος Αλεξίου και Παναγιώτης Βάλεσης. Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του, μιλώντας με τον Υπουργό επανέλαβε τη διεκδίκηση για κλείσιμο και του ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ καθώς και για μη λειτουργία της δομής στη Βάστρια παρά μόνο για μια πολύ μικρή δομή για ελάχιστα άτομα. Με την απάντηση που έδωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν άφησε κανένα περιθώριο για ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, ενώ προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά ξεκαθαρίζοντας ότι ο Καρά-Τεπές δεν κλείνει, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «θα έχουμε σε λειτουργία το ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ και η Βάστρια θα λειτουργεί όταν γεμίζει το ΚΥΤ».
Επί της ουσίας ο Υπουργός με αυτή τη φράση προσπάθησε να καθησυχάσει ότι η Βάστρια δημιουργείται, αλλά δεν θα λειτουργεί έχοντας εφεδρικό ρόλο, αποκαλύπτοντας όμως άθελά του ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης τόσα χρόνια επί προκατόχων του εξαπατούσε την τοπική κοινωνία όταν διαβεβαίωνε πως με τη λειτουργία της Βάστριας θα κλείσουν όλες οι άλλες δομές. Τώρα που η Βάστρια βρίσκεται στα τελειώματα αποκαλύπτονται οι σχεδιασμοί για τη Λέσβο για τη λειτουργία δυο φαραωνικών δομών. Μπορεί επί Νότη Μηταράκη να έκλεισε η δομή φιλοξενίας του Δήμου στο βιολογικό καθαρισμό, όμως το ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ επεκτάθηκε μέχρι το βιολογικό καθαρισμό, που σημαίνει ότι επί της ουσίας η δομή του βιολογικού είναι σαν να μην έκλεισε.
Και μία παραίτηση που… δεν είναι παραίτηση!
Την ίδια ώρα θέμα συζήτησης αποτέλεσε χθες το βράδυ η πληροφορία περί παραίτησης του Προκόπη Τζιμή από τη θέση του Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης, καθώς με τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα περί μιας δομής σε απομακρυσμένη περιοχή. Ωστόσο η παραίτηση του κ. Τζιμή κάθε άλλο παρά παραίτηση είναι καθώς θα μπορούσε να παρομοιαστεί περισσότερο με… ηρωική έξοδο! Τον επόμενο μήνα και αν όχι το Μάρτιο, το αργότερο μέχρι το Μάιο προβλέπονται νέες εκλογές στη Νομαρχιακή στις οποίες δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος σκοπεύοντας να ρίξει το βάρος του στην Αυτοδιοίκηση. Έτσι κι αλλιώς η πίτα είναι μοιρασμένη για τους διεκδικητές της προεδρίας και υπ αυτήν την έννοια, η χθεσινή παραίτηση του κ. Τζιμή (που είναι πρόσωπο του περιβάλλοντος Αθανασίου) γίνεται στο παρά 5 των εκλογών και έχει διπλή στόχευση: Αφενός μεν να τον «απαλλάξει» από τις πολιτικές ευθύνες για τη στάση του στις τελευταίες συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο (αλλά και γενικότερα ως κομματικού στελέχους) και αφετέρου να συσπειρώσει γύρω του την δεξιά δεξιά πτέρυγα της παράταξης.
«Τι είναι αυτά που λέτε, μας εκβιάζετε;;»
Πάνω σε αυτό το σημείο της συζήτησης με το κλίμα πλέον να ηλεκτρίζεται και την πλευρά του Δήμου να δηλώνει την αντίθεσή της λέγοντας όχι, αντέδρασε το υπηρεσιακό στέλεχος βάζοντας στο τραπέζι το μειωμένο ΦΠΑ. Μπροστά σε αυτόν τον ισχυρισμό αντέδρασε πρώτος και έντονα ο κ. Προβέτζας λέγοντας «τι είναι αυτά που λέτε, μας εκβιάζετε;;» ενώ ο Δήμαρχος είπε «εσείς θα φύγετε, εμείς με τα παιδιά μας θα μείνουμε στον τόπο».
Με τις φωνές να ακούγονται μέχρι έξω παρενέβη ο ίδιος ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος επιχειρώντας να μαζέψει την κατάσταση που δημιούργησε ο συνεργάτης του, διευκρινίζοντας ότι αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα εφαρμόστηκαν για τις συνέπειες που έχει ήδη υποστεί η Λέσβος από το μεταναστευτικό, δηλαδή αφορούν τη ζημιά του παρελθόντος και όχι τους μελλοντικούς σχεδιασμούς. Όπως ήταν επόμενο, σε τέτοιο ηλεκτρισμένο κλίμα η συζήτηση ολοκληρώθηκε και εξήλθαν από την αίθουσα ο Υπουργός με τον Δήμαρχο κάνοντας τις επίσημες δηλώσεις, χωρίς φυσικά να αναφερθούν στα όσα είχαν συμβεί μέσα.
Τα ‘κανε μαντάρα
Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος καταλαβαίνοντας το ολίσθημα του συνεργάτη του και διευθυντικού στελέχους στο Υπουργείο, βγαίνοντας από την αίθουσα για να κάνουν τις δηλώσεις, απευθυνόμενος στον ίδιο του είπε «άλλη φορά δεν σε ξαναπαίρνω μαζί μου». Προφανώς δεν γνώριζε όσα είχαν προηγηθεί από τη στάση του Γενικού του Γραμματέα κ. Λογοθέτη, ο οποίος βγαίνοντας για να πάει ενδιάμεσα στο wc και βλέποντας μπροστά του τους δημοσιογράφους έπιασε κουβέντα και επηρεασμένος από τα όσα είχαν ειπωθεί μέσα στη συζήτηση, άφησε να εννοηθεί ότι η τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι ευγνώμων στην κυβέρνηση που διατήρησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, ενώ σε όλη την άλλη Ελλάδα είναι αυξημένοι.
Συζήτηση έγινε και για την άρνηση του Δήμου να γίνει η ασφαλτόστρωση του δρόμου προς το ΧΥΤΑ, με την πλευρά του Υπουργείου Μετανάστευσης να καλεί τη Δημοτική Αρχή να το ξανασκεφτεί, λέγοντας ότι ο νέος δρόμος θα λύσει το πρόβλημα της… περιοχής μας για την κίνηση από και προς το ΧΥΤΑ!
Η πρώτη επίσκεψη του Υπουργού στη Λέσβο

Την πρώτη του μονοήμερη επίσκεψη, και όχι την τελευταία, όπως υποσχέθηκε, με την ιδιότητα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, πραγματοποίησε χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Λέσβο. Κατά την άφιξή του στο νησί, επισκέφθηκε την υπό κατασκευή υπερδομή μεταναστών στη Βάστρια, καθώς και τη δομή στον Καρά-Τεπέ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή, Χαράλαμπο Αθανασίου, είχε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα στο Δημαρχείο της πόλης, όπου μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν οι δηλώσεις του Υπουργού προς τους δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η παράδοση των έργων στη Βάστρια αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025 και ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία της η δομή στον Καρά-Τεπέ: «Αυτή τη στιγμή θεωρείται προτιμότερο να συνεχίσει να λειτουργεί η υφιστάμενη δομή. Έτσι και αλλιώς είναι ανέφικτο αν δεν αποπερατωθεί το έργο της Βάστριας να γίνει οτιδήποτε άλλο. Πάνω από όλα λόγοι ρεαλιστικοί επιβάλλουν να συνεχίσει να υφίσταται το σύστημα ως έχει τώρα».
«Δεν έχουμε πρόθεση να κλείσει το Μαυροβούνι»
Ερωτηθείς για το εάν θα κλείσει η δομή στο Μαυροβούνι (Καρά-Τεπέ), όταν θα λειτουργήσει η δομή στη Βάστρια, ο Υπουργός απάντησε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να κλείσει το Μαυροβούνι. Δεν σημαίνει ότι αν συνεχίσει να λειτουργεί η δομή στον Καρά-Τεπέ δεν θα λειτουργήσει ποτέ η Βάστρια. Από τις συζητήσεις που κάναμε, η τοπική κοινωνία, μέσω των τοπικών αρχών της, θέλει να διατηρηθεί η λειτουργία της δομής στο Μαυροβούνι. Από την άλλη πρέπει να γίνει και το έργο της Βάστριας. Είναι υποχρέωση και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χρηματοδοτεί αυτό το έργο και το χρηματοδότησε αδρά. Άρα, μια και έχει ολοκληρωθεί κατά 95% περίπου με έργα που έχουν αποπερατωθεί, θα δούμε τι θα κάνουμε με τις δύο δομές στη Λέσβο. Χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή το Μαυροβούνι και θα δούμε τι θα γίνει με τη Βάστρια, πιθανότατα να μπει σε ένα σχέδιο κατεπείγουσας ανάγκης αν προκύψει κάτι».
Και συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση το μόνο που βλέπουμε μπροστά μας είναι να αποπερατωθούν οι εργασίες και προφανώς το χρονοδιάγραμμα αυτό θα πρέπει να είναι εντός του 2025. Θα δούμε πώς θα αποφανθεί και η ελληνική δικαιοσύνη για όπου υπάρχουν επιπλοκές, και από εκεί και πέρα να δούμε πώς μπορούμε να αποπερατώσουμε το έργο. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ήρθα εδώ όχι για να επιβάλω κάτι ή να διατάξω κάτι και εγώ και η ομάδα του Υπουργείου Μετανάστευσης. Ήρθα για να συνεννοηθούμε με την τοπική κοινωνία, όπως αυτή εκφράζεται από τους τοπικούς της άρχοντες, και να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
«Η χώρα θα συνεχίσει να δέχεται πίεση»
Επίσης, συμπλήρωσε ότι «όσο πιο άρτιες, καλής ποιότητας και σύγχρονες είναι οι υποδομές, τόσο πιο εύκολη και για την τοπική κοινωνία είναι η διαχείριση του προβλήματος. Μακάρι να μπορούσα να υποσχεθώ ότι το πρόβλημα θα πάψει να υφίσταται αύριο ή σε έναν μήνα ή σε έναν χρόνο. Φοβάμαι ότι η πραγματικότητα μας δείχνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να δέχεται πίεση, άλλοτε μεγαλύτερη, άλλοτε μικρότερη, από τις μεταναστευτικές ροές και αυτό θα πρέπει να το διαχειριστούμε.
Δεν ήρθαμε για να καταλήξουμε κάπου. Ήρθαμε για να βάλουμε κάτω τα πράγματα, να μην υπάρχει αίσθηση ότι αδιαφορούμε. Μπορεί να αργήσαμε, όπως λένε κάποιοι στο νησί, έπρεπε να φτάσει σε κάποιο σημείο η συζήτηση που κάνουμε και με τους Ευρωπαίους εταίρους και να αποκτήσω μια ολοκληρωμένη εικόνα εγώ και οι συνεργάτες μου».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι οι τοπικοί άρχοντες θέλουν να συνεχίσει να λειτουργεί αυτή η δομή και αυτό θα γίνει. Αυτή είναι η κατάσταση τώρα».
Διαφωνίες τοπικής ηγεσίας
Ερωτηθείς για το αν υπήρξε κοινό σημείο με τους μέχρι στιγμές συνομιλητές, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, απάντησε ότι «τέθηκαν τα προβλήματα, τεχνικής φύσεως όσον αφορά την αποπεράτωση των έργων, ενώ κάποια από αυτά είναι νομικής φύσεως αφού έχει ακολουθηθεί η δικαστική οδός. Ακούστηκαν οι απόψεις, ασφαλώς και έπρεπε να ακουστούν οι απόψεις. Δεν καταλήξαμε κάπου, αλλά συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε και κυρίως να προσπαθούμε να συνεννοηθούμε. Υπάρχουν έργα που πρέπει να γίνουν. Δεν ερχόμαστε να ρίξουμε στάχτη στα μάτια ή να υποσχεθούμε ή να παραπλανήσουμε ή να εξαγοράσουμε. Ασφαλώς και όχι. Οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας είναι συγκεκριμένες. Σε κάποιες από αυτές μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, διευκρίνισε ότι ζητά να υπάρχει «ένα μικρό κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης ολιγοήμερης παραμονής μεταναστών στη Λέσβο, λόγω και της θέσης της γεωγραφικής του νησιού μας σε σχέση με τη γείτονα χώρα. Εκφράσαμε τη διαφωνία μας ως προς την επιλογή της δημιουργίας τόσο της υπερδομής της Βάστριας, την οποία και με πρόσφατη απόφαση του τοπικού συμβουλίου είμαστε κατά και έχουμε προσφύγει ήδη με αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ, όπως επίσης και για τη λειτουργία της υπερδομής στον Καρά-Τεπέ. Είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας για μια μικρή δομή, ένα μικρό κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης εκτός αστικού χώρου».
Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, κατά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Υπουργό Μετανάστευσης και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου αναφέρθηκε, «στα γεγονότα που σημάδεψαν τα νησιά μας το 2020 και επανέλαβε για πολλοστή φορά τις θέσεις της Περιφερειακής Αρχής ενάντια στις δομές, θέσεις που παραμένουν αταλάντευτες και αδιαπραγμάτευτες».
Στο πόδι συναντήθηκε ο Υπουργός με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Όπως σημειώνει ο κ. Βέρρος, μέσα στην πεντάλεπτη συζήτηση που είχαν δεν του μετέφερε κάτι για τις δύο δομές, αλλά μίλησαν για κάτι έργα παλιά. Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου σημειώνει πως δεν συμφωνεί με τις δύο δομές στο νησί και ότι θέλει ένα μικρό κέντρο υποδοχής μεταναστών.