Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Σχεδόν 800.000 ευρώ για… υποδείξεις!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Σάρλιτζα δημοσίευσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Για το συνολικό ποσό των βραβείων, την προβλεπόμενη δυνατότητα αγοράς επιπλέον μελετών και την ανάθεση αρχιτεκτονικής μελέτης στον νικητή του διαγωνισμού δαπανώνται όμως σχεδόν 800.000 ευρώ για να λάβει η Περιφέρεια… υποδείξεις για την αξιοποίηση του Σάρλιτζα και ενώ έχει μπει στην αναμονή συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης, που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στοχεύει στη συνολική αξιοποίηση ακινήτου 18.478 τ.μ. του παλαιού ξενοδοχείου “Σάρλιτζα Παλλάς” και συγκεκριμένα τη συντήρηση και ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων του συγκροτήματος και επιπλέον την ένταξη σε αυτά νέων χρήσεων, οι οποίες, αφενός μεν δεν θα θίγουν, εξωτερικά, όπως και εσωτερικά, τη δομική και μορφική οργάνωση των κτισμάτων, αφετέρου, δε, θα ευνοούν την πολιτιστική προβολή της περιοχής και της Λέσβου γενικότερα. 

Ο προσανατολισμός αφορά την κύρια λειτουργία Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού σε συσχετισμό, με Κέντρο Αναζωογόνησης (Spa) και προβλέπει τη διαμόρφωση του τμήματος του οικοπέδου που θα παραμείνει αδόμητο, με όρους ανάδειξης των υπαρχόντων αρχαιολογικών ανασκαφικών ευρημάτων. 

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να επανασχεδιάσουν ή να σχεδιάσουν εξαρχής, το σύνολο των προηγούμενων τμημάτων του διατιθέμενου χώρου, κτιριακών και υπαίθριων και να προσδιορίσουν, μέσω των σχεδιαστικών, συνθετικών τους προτάσεων, την κεντρική λειτουργική και πολιτιστική σημασία τους για τη Θερμή ειδικότερα και τη Λέσβο γενικότερα, απαντώντας στους στόχους της ανάπλασης. 

Το συνολικό χρηματικό ποσό των βραβείων ανέρχεται στο ποσό των  85.028,00€ πλέον ΦΠΑ, ενώ η Περιφέρεια µπορεί µετά από υπόδειξη της Κριτικής Επιτροπής και χωρίς αυτή να είναι δεσμευτική, να εξαγοράσει επιπλέον αριθμό μελετών και μέχρι πέντε, αντί του ποσού των 3.000 € χωρίς ΦΠΑ εκάστη. Επιπλέον, η Περιφέρεια σε περίπτωση υλοποίησης όλου ή μέρους του έργου αναλαμβάνει την υποχρέωση ανάθεσης της πλήρους αρχιτεκτονικής μελέτης, στην ομάδα του Α’ βραβείου με αμοιβή που αντιστοιχεί στο ποσό των 542.691 ευρώ με απρόβλεπτα, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Η άλλη πρόταση

Την ίδια στιγμή όμως έχει μπει στον πάγο πρόταση που έχει συζητηθεί με την Περιφέρεια από τον Σεπτέμβριο του 2020, από την Kouskos Constructions, στην οποία προεδρεύει ο εκ Βρίσας καταγόμενος επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος. Πρόκειται για εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών και μάλιστα στο παρελθόν έχει κατασκευάσει κτίρια και συγκροτήματα και στη Λέσβο. Για το επενδυτικό – αναπτυξιακό σχέδιο στον θερμαλισμό της Λέσβου, η Kouskos Constructions δεν προχωρούσε μόνη της, αλλά με το συνεργατικό επιχειρηματικό σχήμα (Cluster) της Asklepieia Health Cluster AE, που δραστηριοποιείται στον τουρισμό υγείας της χώρας μας και έχει την ευθύνη για το επιστημονικό σκέλος του όλου εγχειρήματος, ενώ βρίσκεται και πίσω από τη νέα επένδυση που ξεκίνησε για την αναβίωση του ξενοδοχείου Κάτια, στην ομώνυμη περιοχή, μετά το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, με τους επενδυτές να έχουν την πρόθεση να συνδέσουν το νέο ξενοδοχείο με το θερμαλισμό δημιουργώντας ταυτόχρονα και έναν ισχυρό πόλο στην περιοχή της Θερμής, με την ανάδειξη των πηγών της περιοχής και του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου Σάρλιτζα.

Στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια στις 22/9/2020 από πλευράς εταιρειών παρόντες ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας TKC AE κ. Κούσκος, ο αρμόδιος στην αξιολόγηση Επενδύσεων κ. Τζανής, η Αρχιτέκτων Μηχανικός Κ. Καράλη και ο Πολιτικός Μηχανικός Π. Καραντώνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης από πλευράς Περιφέρειας οι Αντιπεριφερειάρχες Αν. Αντωνέλλη και Π. Χριστόφας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ν. Καρασάββας και η Διευθύντρια Τουρισμού Α. Πολυτάκη. Παρέστη και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Σ. Μανωλακέλλης και σε αυτή παρουσιάστηκαν οι πρώτες σκέψεις για την αξιοποίηση του Σάρλιτζα, με τον Περιφερειάρχη να ευχαριστεί για το ενδιαφέρον και να ζητά την έγγραφη υποβολή πρότασης για την περαιτέρω εξέτασή της, πριν ξεκινήσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις