Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Σχολικό μουσείο στο Δημοτικό Λουτρών


Υπεγράφη χθες το πρωί από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα, και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Τέχνημα Αιγαίου» η σύμβαση για το έργο επισκευής και διαρρύθμισης του υπόγειου χώρου στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρών, παρουσία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών, Βασίλη Μαμώλη και της Προϊσταμένης του Τμήματος Αναθέσεων και Διαγωνισμών Κατερίνας Αραμπατζή. Με την υπογραφή της σύμβασης ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών, που στόχο θα έχουν την δημιουργία ενός σχολικού μουσείου στο χώρο του υπογείου

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 70.140,65 € και αφορά στις απαραίτητες επισκευές και στη νέα διαρρύθμιση των δύο εκ των τριών αποθηκών του σχολείου, εμβαδού 160 τετραγωνικών μέτρων, ώστε να λειτουργήσουν ως εκθεσιακοί χώροι αλλά και ως πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών με ενότητες εικαστικών, βιβλιοθήκης, πολυμέσων κ.ά.. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 180 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ένα σχολικό μουσείο θα δημιουργηθεί στο υπόγειο του σχολείου

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες για την αναβάθμιση του υπόγειου χώρου του σχολείου θα ξεκινήσουν άμεσα κιόλας, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. Οι απαραίτητες μελέτες έχουν ήδη γίνει για την δημιουργία του πολυχώρου. Η ιδέα της δημιουργίας του σχολικού  μουσείου και της βιβλιοθήκης του σχολείου παίρνει σάρκα και οστά μετά από πολλά χρόνια. Η αξιοποίηση του υπογείου που χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος, ήταν μια διαχρονική πρόταση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών, Βασίλη Μαμώλη, αλλά και της πρώην Διευθύντριας του σχολείου και νυν Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Εριφύλης Χιωτέλη, οι οποίοι μαζί με τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου αλλά και κατοίκους του χωριού είχαν οραματιστεί την δημιουργία του πολυχώρου, που μεταξύ άλλων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πηγή προσέλκυσης σχολείων τόσο από το νησί μας όσο και από άλλα μέρη στο πλαίσιο του σχολικού τουρισμού. 

Η πρόταση αξιοποίησης του χώρου με την παράλληλη δημιουργία του σχολικού μουσείου βρήκε σύμφωνο τον Δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος μαζί με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου και τον προϊστάμενό της, Ανδρέα Παπαχριστοφόρου, έτρεξαν τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να γίνει η μετατροπή του χώρου το συντομότερο δυνατόν. 

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Μαμώλης τόνισε την σπουδαιότητα αυτού του έργου: «Έγινε η υπογραφή της σύμβασης του έργου για την αξιοποίηση του υπόγειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών. Είναι μια προσπάθεια για να αναβαθμιστεί το υπόγειο το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος. Αυτός ο χώρος θα μετατραπεί σε σχολικό μουσείο και θα περιλαμβάνει και την βιβλιοθήκη του σχολείου. Μέχρι στιγμής έχει γίνει αναπαλαίωση των παλιών ξύλινων θρανίων, ενώ θα συγκεντρωθούν και παλιά σχολικά είδη για το μουσείο. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να αναδειχθούν και οι παλιές όμορφες σχολικές εποχές. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτήν την έκβαση γιατί το προσπαθούσαμε αρκετά και με την κ. Χιωτέλη, που ήταν χρόνια διευθύντρια του σχολείου. Μας βοήθησαν σε αυτό και οι συντοπίτες μας αρχιτέκτονες, Παναγιώτης Ζαμτράκης και Παναγιώτης Τατάκης, αλλά και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και ο προϊστάμενός της Ανδρέας Παπαχριστοφόρου, ώστε να φτιαχτεί η αρχική μελέτη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτή η ιδέα βρήκε την ανταπόκριση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img