Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Σε αναπηρικό καροτσάκι για 6.000 ευρώ;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Είναι συγκινητική τις τελευταίες ημέρες η ενεργοποίηση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του νησιού μας,  καθώς επίσης και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης προκειμένου να συγκεντρωθεί μία μικρή οικονομική βοήθεια για μία 11χρονη μαθήτρια, που βρίσκεται τα τελευταία 6 χρόνια καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, μετά από μια εξαιρετικά σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της, κατά την οποία έγινε ένα θαύμα, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των γιατρών κι η ζωή του παιδιού σώθηκε, λόγω όμως των παρενεργειών από τις θεραπείες βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι.

Πριν ακόμα καταλάβει τον κόσμο

Για την 11χρονη Μαρία τίποτα δεν ήταν εύκολο, καθώς πριν ακόμα καταλάβει τον κόσμο, βρέφος 6 μηνών χτυπήθηκε από μιας μορφής λευχαιμία αρκετά επιθετική, ώστε οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων, που νοσηλεύτηκε στην Αθήνα, να μην αφήσουν και πολλά περιθώρια ελπίδας στους δύο γονείς. Για την ακρίβεια δεν άφησαν κανένα περιθώριο δίνοντάς της ζωή 2 – 3 μηνών. Όμως να που η ζωή είχε αποφασίσει διαφορετικά.

Η Μαρία υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών καθώς βρέθηκε συμβατό μόσχευμα και η περίπτωσή της που προβλήθηκε τότε από τα αθηναϊκά κανάλια συγκίνησε το πανελλήνιο. Από τους 2 – 3 μήνες ζωής που έδιναν οι γιατροί, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα γι’ αυτές τις περιπτώσεις, το παιδί κατάφερε να νικήσει την νόσο, έστω και με βαρύ τίμημα. Λόγω επιπλοκών μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών οι γιατροί του Παίδων αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε  βαριές θεραπείας κορτιζόνης για να κρατήσουν το ανοσοποιητικό της σύστημα σε χαμηλούς ρυθμούς. Λόγω αυτών των θεραπειών το παιδί υπέστη οστεοπόρωση, καθώς και νευρολογικά προβλήματα τα οποία επηρέασαν καθοριστικά την κινητική του ικανότητα, με συνέπεια η 11χρονη σήμερα να βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η ζωή για τη Μαρία είχε αποφασίσει διαφορετικά.

Από τα δύο νοσοκομεία Παίδων της χώρας μας οι γονείς άκουγαν τα προηγούμενα χρόνια τους γιατρούς να τους λένε ότι δεν μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο για μία τέτοια επέμβαση και ίσως θα έπρεπε να αναζητήσουν εξειδικευμένη αντιμετώπιση σε κέντρα του εξωτερικού. Έτσι ενώ μέσα από έναν τιτάνιο αγώνα είδαν το παιδί τους να ξεπερνά το απειλητικό πρόβλημα για τη ζωή του, τώρα έπρεπε να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο με την ελπίδα πως θα καταφέρουν να δουν την κόρη τους να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ανάπηρο το παιδί ή το ασφαλιστικό σύστημα

 Τα κόστη άνω των 50.000 ευρώ για την μετακίνηση του παιδιού και την αντιμετώπιση των παθήσεών του στο εξωτερικό είναι απαγορευτικά. Το ζευγάρι διατηρεί επιχείρηση σε συνοικία της Μυτιλήνης, όμως και το συγκεκριμένο επάγγελμα μετρά απώλειες λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν είναι το μόνο, με συνέπεια να μην μπορούν να συγκεντρώσουν ένα τέτοιο ποσό αλλά ούτε και μικρότερα ποσά. Αναζητώντας κάποιον άλλο εναλλακτικό τρόπο για να βρουν λύση στο πρόβλημα του παιδιού τους, τον από μηχανής Θεό φαίνεται πως αποτελεί ο Έλληνας Ορθοπεδικός Χειρουργός, Βασίλης Καϊλής στον οποίο έφτασαν μετά από συστάσεις και ο ίδιος έδειξε ενδιαφέρον. Πρόκειται για γιατρό με σημαντική μετεκπαίδευση και εξειδίκευση στις Βρυξέλλες στο Université Catholique de Louvain, που ασχολήθηκε αποκλειστικά με την παιδο-ορθοπεδική χειρουργική.

Οι γνώσεις του επί 7 χρόνια στο εξωτερικό δίπλα σε κορυφαίους επιστήμονες της Ευρώπης καθιστούν τη συνεισφορά του στη χώρα μας πολύτιμη για όλες τις πτυχές της παιδο-ορθοπεδικής χειρουργικής και τραυματολογίας, τόσο στα ‘’απλά’’, καθημερινά προβλήματα κατά την ανάπτυξη ενός παιδιού, όσο και στα βαριά περιστατικά, όπως σοβαρά τραύματα και κακοήθεις όγκοι μυοσκελετικού συστήματος.

Ο γιατρός συνεργάζεται με το Ιασώ λειτουργώντας ιδιωτικό ιατρείο στη Γλυφάδα, ενώ δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα με επισκέψεις και σε επαρχιακές περιοχές της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και η Μυτιλήνη. Μιλώντας χθες στα “Νέα της Λέσβου” ο χειρουργός για την περίπτωση της Μαρίας τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε τη Μαρία να περπατήσει από την αρχή. Είναι μια δύσκολη επέμβαση και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει και υπάρχει διάθεση να γίνει στην Ελλάδα από άλλο συνάδελφο γι’ αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Καϊλής, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πιθανής αναγκαιότητας νέων χειρουργείων καθώς όπως είπε, δεν θα απαιτηθεί άλλη επέμβαση.

Το χειρουργείο

 Το χειρουργείο έχει προγραμματιστεί για το Μάρτιο και είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη εξειδικευμένη επέμβαση στα κάτω άκρα του 11χρονου παιδιού. Πρόκειται για ένα χειρουργείο που εκτιμάται στις 7 ώρες και απαιτεί εκτός από τα χέρια του Ορθοπεδικού Χειρουργού και μια εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα που θα τον πλαισιώνει, εκτός από τα ιατρικά ορθοπεδικά εργαλεία αιχμής.  Το ιδιωτικό θεραπευτήριο σε συνεργασία με τον γιατρό έχει συμπιέσει το κόστος αυτού του σημαντικού χειρουργείου για την ζωή του παιδιού σε χαμηλά επίπεδα για το μέγεθος μιας τέτοιας επέμβασης, η οποία καλύπτεται αλλά όχι εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ.

Η οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 6.000 ευρώ για το κομμάτι της δικής της συμμετοχής.  Αυτά τα χρήματα όμως δεν υπάρχουν και το παράδειγμα της οικογένειας της Μαρίας έρχεται σήμερα να αναδείξει την πραγματική οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών την ώρα που κατά τα άλλα… η χώρα μας ετοιμάζεται να βγει στις αγορές.  Αν και για ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το ποσό των 6.000 ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί, ειδικά όταν πρόκειται να σηκωθεί ένα παιδί από το αναπηρικό αμαξίδιο, υπάρχουν οικογένειες που αδυνατούν να τα συγκεντρώσουν πασχίζοντας καθημερινά να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Αυτό το παράδειγμά μας έρχεται να δώσει και μια γροθιά στο στομάχι της πολιτείας, αναδεικνύοντας το πόσο ανάπηρο είναι τελικά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, όταν δεν αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα έξοδα, και μάλιστα όταν πρόκειται για θεραπείες και επεμβάσεις σε παιδιά.

Όπως είπε η μητέρα της Μαρίας: «Απευθύνθηκα στο μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο και τον ενημέρωσα για το πρόβλημά μας, είπε όμως ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Τον καταλαβαίνουμε, είναι δύσκολες αυτές οι εποχές για όλους. Έχουμε κάνει μια έκκληση για βοήθεια μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων που με προθυμία δέχτηκαν να συμπαρασταθούν, όπως επίσης και ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, ο πρόεδρος του οποίου Παναγιώτης Παπαρίσβας χωρίς δεύτερη σκέψη, μας απάντησε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν».

Τα τηλέφωνα της οικογένειας της 11χρονης Μαρίας, για όποιον θέλει να επικοινωνήσει και να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο, είναι (22510) 28212 και 6996923642.

Είναι δεδομένο πως η Μαρία τον επόμενο μήνα θα υποβληθεί στην επέμβαση και οι ευχές όλων θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επιτυχία της, ώστε να επιστρέψει περπατώντας στο σχολείο και στους συμμαθητές της.

 

 

spot_img
- Advertisement -

More articles