Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Σε έκτακτη ανάγκη η Λέσβος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η θάλασσα βγήκε στη στεριά στους παραλιακούς οικισμούς, πλημμυρίζοντας σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους και κτήματα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται από το βράδυ του Σαββάτου όλοι οι παραλιακοί οικισμοί της Λέσβου, από την Χαραμίδα μέχρι την Ερεσό, λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε και το νησί μας, με καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες. Χθες ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες, ενώ οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου θα υποβάλλουν αιτήματα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν και τυπικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να λάβουν έκτακτες επιχορηγήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών. 

Πλημμυρισμένες επιχειρήσεις και δρόμοι στην Σκάλα Λουτρών

Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν τα μανιασμένα κύματα χτύπησαν ανελέητα λιμενικές εγκαταστάσεις, παραλιακές επιχειρήσεις, σπίτια, δρόμους και δίκτυα ύδρευσης. Μια κολόνα της ΔΕΗ στην Χαραμίδα έσπασε σαν οδοντογλυφίδα από τον δυνατό αέρα, με συνέπεια να μείνουν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες πολλά περίχωρα της Μυτιλήνης από τον Χάλικα μέχρι το Πληγώνι. Παράλληλα, πλημμύρισαν δύο ταβέρνες στην Σκάλα Λουτρών και στην Κουντουρουδιά.

 

“Στο μάτι του κυκλώνα”

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά και στο Πλωμάρι, όπου οι ζημιές φάνηκαν με το πρώτο φως της μέρας σε όλο τον παραλιακό δρόμο. Οι θυελλώδεις νοτιάδες πήραν και σήκωσαν την εξέδρα του καφέ-μπαρ “Joe” που έχει διαλυθεί, ενώ η θάλασσα έλουσε μέχρι τα κτίρια της απέναντι πλευράς. Ζημιές υπάρχουν και στις υποδομές του λιμανιού, σε τοιχία αντιστήριξης, καθώς και σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους, όπως στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Σε πολλά σημεία υπάρχουν σπασμένα κλαδιά δέντρων και φερτά υλικά που πρέπει άμεσα να καθαριστούν, αφού από σήμερα ξεκινά νέο κύμα κακοκαιρίας με έντονες βροχοπτώσεις.

Φοβερές οι ζημιές στο Πλωμάρι όπου η φουρτουνιασμένη θάλασσα τρύπησε τοιχία στον παραλιακό δρόμο και ξήλωσε εξέδρες καλοκαιρινών επιχειρήσεων

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές και στον παραλιακό οικισμό της Μελίντας, όπου τα κύματα έφθασαν μέχρι τον βράχο – σήμα κατατεθέν στην θάλασσα και πλημμύρισαν τρεις ταβέρνες και ένα σπίτι. Οι κάτοικοι είχαν μείνει χωρίς νερό από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και χθες το μεσημέρι επειδή έσπασε ο σωλήνας του δικτύου ύδρευσης. Η ακτή είχε εξαφανιστεί και έχουν σπάσει τσιμέντα, σκαλοπάτια, μέχρι και η γλίστρα από την οποία βάζουν οι ψαράδες τις βάρκες τους στην θάλασσα.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” η Πρόεδρος του Παλαιοχωρίου, Σοφία Κακλαμάνου, «όσα χρόνια ζούμε, δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Η κατάσταση είναι απελπιστική και επειδή βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα πρέπει να γίνουν άμεσα οι αποκαταστάσεις για να μην έχουμε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον».

Μέχρι και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους θυελλώδεις νοτιάδες!

“Βομβαρδισμένα τοπία” και στη δυτική Λέσβο

Μάχη με τον χρόνο δίνει από τα ξημερώματα της Κυριακής και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου πριν χτυπήσει η επόμενη. Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο παραλιακό μέτωπο της Πέτρας, της Ανάξου, του Μολύβου, της Εφταλούς και μέχρι την Συκαμιά, όπου οι δρόμοι, τα λιμάνια, οι αυλές σπιτιών και επιχειρήσεων θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. 

Λίμνες, σκουπίδια και φερτά υλικά στην Σκάλα Καλλονής

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέα Αξή, «βρισκόμαστε στο πόδι από την πρώτη στιγμή για να προλάβουμε μεγαλύτερα προβλήματα και να αντιμετωπίσουμε αυτά που προκλήθηκαν σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς. Πράγματι η θάλασσα βγήκε στην στεριά και αυτό φαίνεται παντού, ακόμη και σήμερα. Σκουπίδια, πέτρες, τσιμέντα, φερτά υλικά, κλαδιά έχουν γεμίσει τους δρόμους, ενώ έχουν σπάσει και τοιχία στο Ταβάρι, την Συκαμιά, τα Βατερά και τη Νυφίδα».

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στην Σκάλα Ερεσού, όπου τα κύματα πέρασαν πάνω από τις παραλιακές επιχειρήσεις και έφθασαν μέχρι τα σπίτια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πολλές ταβέρνες και καφέ – μπαρ πλημμύρισαν και οι ιδιοκτήτες περιμένουν ανακοινώσεις από τον Δήμο και την Περιφέρεια για να υποβάλλουν αιτήματα αποζημιώσεων.


ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΜΩΛΟ 

Αυτοψία Μουτζούρη στο λιμάνι Μολύβου

Από την αυτοψία του Περιφερειάρχη στο λιμάνι Μολύβου

Εικόνες μεγάλης καταστροφής καταγράφονται και στο λιμάνι του Μολύβου, όπου βρέθηκε χθες ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, μετά από πρόσκληση του Λιμενοσταθμάρχη Μήθυμνας, Στρατή Τσολάκη, συνοδευόμενος από τον εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο, Χρυσόστομο Χατζηκυριαζή. Ο κ. Μουτζούρης πραγματοποίησε αυτοψία και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Μολύβου Θανάση Ανδριώτη, τον τεχνικό  εκπρόσωπο του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και από τους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.  

Μεγάλες ζημιές στα τοιχία του λιμενοβραχίονα

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Κοινοτάρχης, «ο λιμενοβραχίονας έχει ουσιαστικά διαλυθεί από το δυτικό μέρος, αφού έχουν σπάσει όλα τα τοιχία και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Η αποκατάσταση πρέπει να είναι άμεση τόσο για τον χειμώνα όσο και για το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο κ. Μουτζούρης μας υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επισκέφτηκα την περιοχή του Μολύβου για να δω από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Θα προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να τις αποκαταστήσουμε άμεσα».

spot_img

More articles