Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Σε ετοιμότητα για ακραία καιρικά φαινόμενα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και τον προγραμματισμό των δράσεων των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας εν όψει του χειμώνα πραγματοποιήθηκε, χθες, συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, με την συμμετοχή στελεχών της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και εκπροσώπων Εθελοντικών Συλλόγων, που συγκάλεσε ο Στρατής Κύτελης. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και την χώρα μας σε μεγάλο βαθμό, με συνέπεια την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και για τον λόγο αυτό απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και τους πολίτες.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Αλεξίου, ανέφερε τις ενέργειες που έγιναν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού για την πρόληψη των πυρκαγιών με την πρόσληψη 50 συμβασιούχων υπαλλήλων και την διάθεση 150.000 ευρώ για την συντήρηση της δασικής οδοποιίας. Επίσης τόνισε ότι ο Δήμος έχει εξασφαλίσει το ποσό των 30.000 ευρώ για την διαχείριση του άλσους Βότση, πάνω από την Κράτηγο και για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. 

Στη συνέχεια, ο κ. Αλεξίου είπε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε ετοιμότητα για την χειμερινή περίοδο και την πρόληψη – αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, με την μίσθωση μηχανημάτων που θα επέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών για την λήψη μέτρων προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα, που πιθανώς να εκδηλωθούν τους επόμενους μήνες.

Εκ μέρους της ΔΕΥΑΛ η μηχανικός, Μαρία Σηφάκη, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι οι εργασίες καθαρισμού των φρεατίων βρίσκονται σε εξέλιξη με δύο εργολαβίες που έχουν ανατεθεί για τον Δήμο Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και παράλληλα τόνισε ότι το έργο αντικατάστασης του αγωγού ομβρίων υδάτων της Λαγκάδας, που θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που θωρακίζει το κέντρο της πόλης έναντι του κινδύνου πλημμυρών. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, Φώτης Κράλλης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη διαχείρισης των δασών σε όλο το νησί τόσο για την πρόληψη πυρκαγιών όσο και πλημμυρικών φαινομένων. 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και των εθελοντών, οι οποίοι ζήτησαν ενίσχυση για να μπορούν να επεμβαίνουν με ιδία μέσα, άμεσα, όπου χρειαστεί.

Τέλος, ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ευχαρίστησε τον Δήμο και όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για το έργο που επιτελούν στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα συγκροτήσει το νέο ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) Πολιτικής Προστασίας, που θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστόφας επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα για την υλοποίηση σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το νησί.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img