Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Σε ετοιμότητα για κατακλυσμιαίες βροχές μετά τα μεσάνυχτα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Δύσκολη θα είναι η αποψινή νύχτα για το νησί μας, όπως για όλη σχεδόν τη χώρα, λόγω του έκτακτου δελτίου πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ και του μηνύματος που εστάλη στα κινητά τηλέφωνα από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το κύμα κακοκαιρίας θα φθάσει στη Λέσβο τα μεσάνυχτα και από τη 1 μέχρι τις 5 τα ξημερώματα αναμένονται κατακλυσμιαίες βροχές σε όλο το νησί. Παράλληλα θα πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 – 9 μποφόρ.

Η  Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μιχάλης Φραντζέσκος, συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη  λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τις επερχόμενες βροχοπτώσεις και καταιγίδες  που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Την προσοχή των πολιτών εφιστά και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Πανάγος Κουφέλος, τονίζοντας ότι η Υπηρεσία βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα.

 

 

spot_img

More articles

spot_img