Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Σε «καραντίνα» οι ανεμβολίαστοι

  • Περιορισμοί πρόσβασης σε δημόσιους χώρους και εβδομαδιαία τεστ ή… εμβόλιο, οι επιλογές που δίνει η Κυβέρνηση

Περιορισμοί πρόσβασης σε χώρους εστίασης και άθλησης, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ιδιότυπη καραντίνα, και υποχρεωτικά τεστ κάθε εβδομάδα προβλέπουν τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για όσους και όσες παραμένουν ανεμβολίαστοι. Το εβδομαδιαίο κόστος που αφορά τα υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ COVID-19 και το οποίο θα καλύπτουν οι ίδιοι οι πολίτες ξεκινά από τα 10 ευρώ + ΦΠΑ και μπορεί να είναι υψηλότερο αν χρειαστούν επιπλέον τεστ, σε περιπτώσεις άλλων δραστηριοτήτων ή μετακινήσεων για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Όλα αυτά την ώρα, που μέχρι και την τελευταία στιγμή οι πολίτες έχουν πάρα πολλά ερωτηματικά για πρακτικές λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

 

Οι ανεμβολίαστοι

Τις προηγούμενες ημέρες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων γιατους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν έχουν βεβαίωση νόσησης εντός εξαμήνου και τα οποία εξειδικεύονται ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκουν. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα υποχρεωτικά τεστ ισχύουν τα παρακάτω:

-Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα: 1 εργαστηριακό rapid test/εβδομάδα. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

-Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές 2 εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

-Ανεμβολίαστοι μαθητές: 2 self tests / εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

-Ανεμβολίαστοι φοιτητές: 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου / εβδομάδα. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων

-Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ: 1 εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών, που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη. Self test για τους ανηλίκους 5-11 ετών (παρέχεται δωρεάν από το Κράτος ή αγορά από το φαρμακείο).

Τα εργαστηριακά rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία, όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, με δαπάνη του πολίτη. Σημειώνεται πως υπήρχε η δυνατότητα και δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας μέχρι χθες, κάτι που πλέον καταργείται (με εξαίρεση τους εμβολιασμένους).

 

Πόσο θα κοστίζουν

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από σήμερα επιβάλλεται πλαφόν στην τιμή των τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, η οποία είναι στα 10 ευρώ + ΦΠΑ για το rapid test έως τα 40 ευρώ + ΦΠΑ για το μοριακό τεστ.  

Πιο συγκεκριμένα:

-Για το τεστ ανίχνευσης του κορoνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR ορίζεται  ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 40 ευρώ + ΦΠΑ και ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ + ΦΠΑ.

-Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορoνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ + ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι παραπάνω ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα. 

Στο σχετικό ΦΕΚ δεν γίνεται σχετική αναφορά, ωστόσο όπως σημείωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, το παραπάνω πλαφόν των 10 ευρώ + ΦΠΑ ισχύει για την πραγματοποίηση rapid-test και στα φαρμακεία, με το κόστος να περιλαμβάνει τόσο το τεστ όσο και την παροχή υπηρεσίας της δειγματοληψίας.

Σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές, ενώ σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ.

 

Οι δημόσιοι χώροι

Όσον αφορά τους δημόσιους χώρους ισχύουν τα παρακάτω:

-Κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). 

-Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). 

-Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Σημειώνεται, πως αυτοί οι χώροι θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

-Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους.

Για όλους τους παραπάνω χώρους έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα γίνεται στην είσοδο του χώρου με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Σημειώνεται, πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, για όλους, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε ανεμβολίαστοι.

 

Ποιοι εξαιρούνται

Από όλα τα παραπάνω εξαιρούνται όσοι έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, οι οποίοι μπορούν να… γλιτώσουν τη μεγάλη ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση των τεστ. Ένα από τα ερωτήματα, που απασχολούν αρκετούς συμπολίτες μας, έχει να κάνει με το πότε ακριβώς ισχύουν αυτά τα πιστοποιητικά. 

Όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης, αυτό ισχύει έως και 6 μήνες μετά, ενώ για εκείνο του εμβολιασμού υπάρχει η παρανόηση ότι ισχύει από τη στιγμή πραγματοποίησης του εμβολίου, ακόμη κι έπειτα από την πρώτη από τις δύο δόσεις, κάτι που όμως δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να εκδοθεί αμέσως μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δόσης και σε αυτό αναγράφεται ο αριθμός δόσεων και η ακριβής ημερομηνία τους, για να μπορεί να διαπιστωθεί αν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος εμβολιασμού. Η ισχύς του πιστοποιητικού όμως ξεκινά 14 ημέρες μετά από την 2η δόση των εμβολίων 2 δόσεων ή την πραγματοποίηση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson.