Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Σε ρόλο Ιφιγένειας η εστίαση για την αργοπορία του Κράτους

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε ρόλο Ιφιγένειας η εστίαση για την εδώ και τρεις μήνες αργοπορία του Κράτους ως προς την λήψη βασικών μέτρων περιορισμού για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς πλέον η διασπορά της νόσου φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και το Υπουργείο Υγείας τρέχει κατόπιν εορτής προσπαθώντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος με την όψιμη επιβολή μέτρων. 

Επί της ουσίας τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις 3 Ιανουαρίου, δηλαδή αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και χρονικό ορίζοντα σε πρώτη φάση μέχρι τις 16 του ίδιου μήνα, αρχίζουν και τελειώνουν στην εστίαση και στη διασκέδαση, όπου πλέον επιβάλλεται ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα και μόνο για καθήμενους.

Επίσης στο ελάχιστο μειώνεται η παρουσία των θεατών στους αγώνες των γηπέδων, ενώ επιβάλλεται η διενέργεια μοριακού ελέγχου σε όσους θέλουν να επισκεφθούν γηροκομεία και παρέχεται η δυνατότητα τηλεργασίας, ακόμα και σε ποσοστό 50% του προσωπικού για τον δημόσιο τομέα, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες που έχει η κάθε υπηρεσία.

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, και ενώ προηγήθηκε πριν από τα Χριστούγεννα άλλη συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε τη χρήση των μασκών ΚΝ-95 στα σούπερ-μάρκετ.

«Η πανδημία και η μετάλλαξη της Όμικρον είναι σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική. Αυτό μας προβλημάτισε για τον χρόνο ισχύος των μέτρων. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ και έτσι τα μέτρα θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου 2022», είπε ο Υπουργός. 

Ο κ. Πλεύρης απηύθυνε έκκληση, ιδιαίτερα στους νέους, να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες να έχουν επαφή με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους: «Να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα, να τηρούμε τα μέτρα και να διασκεδάσουμε, αλλά την επόμενη ημέρα να έχουμε κάνει έναν έλεγχο ειδικά αν έρθουμε σε επαφή με όσους είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών».

 

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

-Οι χώροι διασκέδασης και η εστίαση θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο για εμβολιασμένους πελάτες και χωρίς την παρουσία όρθιων. Παράλληλα επιβάλλεται όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. Για την μουσική, θα ληφθούν αποφάσεις αργότερα και εφόσον παρατηρηθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται.

-Για τα γήπεδα αποφασίστηκε να λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με πλαφόν 1.000 θεατές. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

-Για  τους εργαζόμενους εστίασης καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95, όπως και σε σούπερ-μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

-Επέκταση της τηλεργασίας σε ποσοστό της τάξης έως του 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.  

-H επίσκεψη σε γηροκομεία και δομές υγείας θα γίνεται μόνο με αρνητικό pcr. Επίσης αυστηροποιείται το επισκεπτήριο σε νοσοκομεία και αποκλείονται οι ιατρικοί επισκέπτες.

 

Η αντίδραση της Ασπίδας

Σε μία πρώτη αντίδραση χθες ο Ταμίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Ασπίδα, Φώτης Κουλουμαριέτος, σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ότι «δυστυχώς ο κλάδος μας συνεχίζει να αποτελεί την εύκολη επιλογή για την επιβολή μέτρων παρότι καλόπιστα μπορούμε να κατανοήσουμε και την αγωνία που υπάρχει για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας. Ωστόσο η εστίαση αργοπεθαίνει και αυτό το φωνάζουμε μήνες τώρα ζητώντας γενναία μέτρα στήριξης από το κράτος, καθώς σε κάθε διαφορετική περίπτωση στα λουκέτα που ήδη μπαίνουν σε καταστήματα του κλάδου μας και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο θα προστεθούν πολλά ακόμα και οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες και για την απασχόληση, αλλά και για την εθνική οικονομία καθώς από κάθε επιχείρηση που κλείνει το κράτος στερείται έσοδα. Πρέπει λοιπόν να ενισχυθούν οι συνάδελφοι, ο καθένας σύμφωνα με τις ανάγκες του και θέλω να πω με αυτό ότι σε μία πρώτη ταχύτητα ενίσχυσης θα πρέπει να μπουν όλοι εκείνοι που πληρώνουν ενοίκια», είπε ο κ. Κουλουμαριέτος.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img