Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Σε θέση μάχης για τον τουρισμό!


  • Επανέρχονται οι παρατηρητές πουλιών από την Αγγλία μετά από 7 χρόνια απουσίας
  • Πρωτοβουλία των Ενώσεων Ξενοδόχων και Τουριστικών Πρακτόρων για νέο άνοιγμα στην αγορά της Γερμανίας

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μια καλή τουριστική περίοδο φέτος στο νησί μας επικρατεί στους επαγγελματίες του κλάδου, που βλέπουν την σεζόν να ανοίγει με νέες αφίξεις και καμία ακύρωση λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν διεθνώς. “Ποδαρικό” στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα κάνει το κρουαζιερόπλοιο “Gemini” στις 4 Απριλίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 20 του μηνός, αναμένεται η πρώτη προσγείωση αεροπλάνου πτήσης τσάρτερ για το 2023 από την Αγγλία. Η Λέσβος μπαίνει δυναμικά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν και οι τοπικοί φορείς ευελπιστούν ότι δεν θα ανατραπεί στην πορεία το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για να κερδίσει το νησί μας έστω ένα μέρος από το χαμένο έδαφος της τελευταίας 7ετίας.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλης Βογιατζής, η χρονιά ξεκινά με καλές προοπτικές κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μετά από αρκετά χρόνια επανέρχονται οι παρατηρητές πουλιών από την Αγγλία, μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που είχε ατονήσει λόγω της πανδημίας, του προσφυγικού, κλπ.. Ήδη υπάρχουν αρκετές κρατήσεις σε ξενοδοχεία της Σκάλας Καλλονής, που αποτελεί την βάση των τουριστών, οι οποίοι ασχολούνται με το bird watching και οι οποίοι διαμένουν κατά μέσο όρο για 10 μέρες στην περιοχή. «Κατ’ αρχήν είναι θετικό ότι ξαναφέρνουμε τους παρατηρητές πουλιών στο νησί μας που ενισχύουν συνολικά την τουριστική κίνηση. Γι’ αυτό και μετά από πολλά χρόνια το πρώτο τσάρτερ που θα ανοίξει την αυλαία θα είναι από την Αγγλία και όχι από την Ολλανδία, η οποία έρχεται αμέσως μετά. Συνολικά, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, ο αριθμός των πτήσεων τσάρτερ από τον Μάιο και μετά θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή θα έχουμε 19 αεροπλάνα την εβδομάδα από την Αγγλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία», ανέφερε ο κ. Βογιατζής.

 

“Ανοίγματα” σε νέες αγορές

Παράλληλα, οι ξενοδόχοι της Λέσβου σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων καταβάλλουν προσπάθειες για την δημιουργία νέων τουριστικών πακέτων που θα προσελκύσουν τουρίστες από την Γερμανία, μια σημαντική και μεγάλη αγορά που έχει εγκαταλείψει το νησί μας τα τελευταία 6 χρόνια. Στόχος είναι να υπάρξει ενδιαφέρον και να προχωρήσουν συμφωνίες με tour operators που θα εντάξουν και πάλι το νησί μας στον προγραμματισμό των πτήσεων τσάρτερ, αν όχι από φέτος, από το 2024. Ανάλογη πρωτοβουλία έχει αναληφθεί και για τις χώρες της Γαλλίας και της Ιταλίας που επισκέπτονται κατά κόρον την Ελλάδα, αλλά όχι το νησί μας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων αναφέρθηκε επίσης στην εκδήλωση παρουσίασης των σχεδίων δράσης ανάπτυξης του τουρισμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων: «Αυτή η παρουσίαση μπορεί να αποτελέσει τον προπομπό για τον εκσυγχρονισμό των δράσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και την δημιουργία ενός brand name για όλο το νησί. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ενιαία διαχείριση του τουριστικού προϊόντος για την προβολή του νησιού μας με βάση μελέτες που υπάρχουν ήδη από το 2017».

 

Λίγα τα κρουαζιερόπλοια

Ελαφρώς βελτιωμένη βλέπει την κίνηση την ερχόμενη τουριστική σεζόν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, σημειώνοντας ότι η ολοκληρωμένη εικόνα θα διαμορφωθεί στις αρχές του Μαρτίου. «Τα τσάρτερ θα βρίσκονται πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά ευελπιστούμε ότι η κίνηση από την Τουρκία θα αυξηθεί, όπως και από τον εσωτερικό τουρισμό. Τα μηνύματα είναι θετικά, αλλά ακόμη είναι νωρίς για ακριβείς προβλέψεις», επεσήμανε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της κρουαζιέρας, το μερίδιο της πίτας για το νησί μας θα είναι και φέτος περιορισμένο, αφού σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, αναμένονται μόλις εννιά προσεγγίσεις. Όπως μας είπε ο τουριστικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, «το 2022 είχαμε μια μεγάλη αύξηση της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως οι πληρότητες των πλοίων δεν ξεπέρασαν το 50%-60%. Στο νησί μας μας έχουμε  πολύ δρόμο  ακόμη για να υπάρξει αλλαγή του κλίματος, πόσο μάλλον χωρίς προβλήτα. Τα προβλήματα είναι γνωστά και πρέπει να λυθούν για να προχωρήσουμε μπροστά».

Για την Ελλάδα, αλλά όχι το νησί μας, οι προοπτικές στον τομέα της κρουαζιέρας είναι ευοίωνες, αφού το 2022 βρέθηκε στις πρώτες επιλογές των επιβατών, με τον Πειραιά, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και το Ηράκλειο να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πλοίων και επιβατών, πολλά εκ των οποίων λειτούργησαν ως λιμάνια από-επιβίβασης επιβατών (home porting). Ακόμα και η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος ξεκίνησαν να δέχονται κρουαζιερόπλοια, κάτι που συνέβη για πρώτη χρονιά.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img