Σεισμός στην Τουρκία… ταρακούνησε και τη Μυτιλήνη

Spread the love

 

Ιδιαίτερα αισθητή στα ανατολικά της Λέσβου και της  Χίου έγινε χθες  Τρίτη νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 της κλίμακας ρίχτερ στην Τουρκία  στη 1.26 το μεσημέρι. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην πόλη της Μυτιλήνης και προκάλεσε ανησυχία λόγω και των συζητήσεων στην Τουρκία για νέο καταστροφικό σεισμό λίγο μετά τα 6,8 ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία.

Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση του σεισμού από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το οποίο προσδιορίζει το επίκεντρο του σεισμού στην περιοχή της Μαγνησίας (Μανισά) στα 108 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Μυτιλήνης με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Ας σημειωθεί ότι το βράδυ της 22ας Ιανουαρίου με το ίδιο επίσης επίκεντρο είχε καταγραφεί ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ. Ο γεωλόγος Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας καθηγητής Νίκος Ζούρος μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» ανέφερε ότι η χθεσινή δόνηση ήταν μετασεισμός του κύριου σεισμού που είχε καταγραφεί την Τετάρτη στη Μανισά .

Η φημολογία …των ρίχτερ

Ο κ. Ζούρος σχολίασε και τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας ο οποίος «Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Άρα και εμείς εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σενάριο». Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας στο CNN Turk λίγες ημέρες μετά την φονική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην ανατολική Τουρκία.

«Δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί ένας μεγάλος σεισμός. Υπάρχει μια κατευθυντικότητα σε αυτά τα ρήγματα, γι αυτό νοιώσαμε τον χθεσινό σεισμό  στη Μυτιλήνη.  Όμως φημολογία για μεγάλο σεισμό πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας ακούγεται εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Κανείς δεν είναι σε θέση να πει. Είναι αδύνατον να γίνει πρόβλεψη σεισμού με το υπάρχων επίπεδο γνώσης της επιστήμης» τονίζει ο κ. Ζούρος.

Ο  ίδιος θυμίζει τις έντονες φήμες για μεγαλύτερο σεισμό που συνόδευσαν τον καταστροφικό σεισμό της Βρύσας τον Ιούνιο του 2017 .

«Συνήθως μετά από ένα μεγάλο σεισμό κυκλοφορούν φήμες ότι επίκειται ισχυρότερος και αποδεικνύεται ότι είναι face news.  Όταν έγινε ο σεισμός της Βρύσας κυκλοφόρησε η φήμη ότι στις 3 το μεσημέρι της επόμενης μέρας , θα γίνει νέος μεγάλος σεισμός. Δεν έγινε τίποτα στις 3 το μεσημέρι , μετά  είπαν στις 6 ώρα γκρίνουιτς και όχι Ελλάδας. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο που βγήκε έξω από τα σπίτια του και καθόταν στις πλατείες. Σεισμός δεν έγινε. Χρησιμοποιούν τη φήμη που κανείς δεν μπορεί να πει, ότι δεν θα γίνει, ούτε όμως να προβλέψει μπορεί κανείς για πότε  θα γίνει».

 Όσο αφορά τα εφιαλτικά σενάρια για καταστροφικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη που αναπαράγονται μάλιστα από την ίδια την κυβέρνηση  δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα αποδίδουν  σε προσπάθεια του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση