Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

«Σφαγή μνηστήρων» για την Περιφέρεια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Θα δώσει το όνομα του «μπλε» υποψηφίου ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στη Μυτιλήνη;
  • Θα συσπειρωθεί ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δίπλα στον ανεξάρτητο ως τώρα Σταμάτη Μαλέλη;

Τρεις είναι οι υποψηφιότητες, που έχουν ως τώρα επίσημα ανακοινωθεί για τις Περιφερειακές Εκλογές του 2023, με τον Κώστα Μουτζούρη να διεκδικεί την επανεκλογή του, και τον Γιάννη Σπιλάνη να θέτει ξανά εαυτόν υποψήφιο Περιφερειάρχη, όπως και ο Σταμάτης Μαλέλης, που αν και θα κατέβαινε και το 2019 είχε αποσυρθεί, αλλά πλέον φαίνεται αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους. Από αυτούς, ωστόσο, μόνο ο κ. Σπιλάνης φαίνεται να απολαμβάνει της στήριξης ενός από τα τρία μεγάλα κόμματα και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τους άλλους δύο διεκδικητές να κατεβαίνουν προς το παρόν ως ανεξάρτητοι, τη στιγμή όμως που έχουμε πραγματική… «σφαγή μνηστήρων» για το «χρίσμα» της Νέας Δημοκρατίας, τον γρίφο του οποίου ενδεχομένως να λύσει από τη Μυτιλήνη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ενώ στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής το τοπίο παραμένει θολό.

Όπως έχουμε σημειώσει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ, κανένα από τα κόμματα δεν έχει δείξει να… πολυασχολείται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τη στήριξη υποψηφιοτήτων. 

Ακόμη και για την περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Σπιλάνη, τη στήριξη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ Πολιτών τη δημοσιοποίησε ο ίδιος ο επικεφαλής της παράταξης, σχολιάζοντας βέβαια πως δεν αποτελεί υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υποψηφιότητα που στηρίζει το κόμμα, καθώς υπάρχει διακριτή – πολιτική διαφορά στις δύο περιπτώσεις. Η σιγή ασυρμάτου, βέβαια, κάθε άλλο παρά περίεργη είναι, καθώς μας χωρίζουν περί των 14 μηνών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, οι οποίες σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε εξάντληση της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας ακολουθούν τις εθνικές εκλογές. Επομένως, βαρύτητα ρίχνουν στις εθνικές κάλπες, αφήνοντας τα αυτοδιοικητικά για το επόμενο διάστημα.

 

Η Νέα Δημοκρατία

Το τοπίο στη Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά την υποψηφιότητα που θα στηρίξει για την Περιφέρεια, είναι όχι απλά θολό, αλλά χαοτικό καθώς καθημερινά ακούγονται και άλλα ονόματα διεκδικητών για το χρίσμα. Ως πιθανός υποψήφιος έχει ακουστεί εδώ και καιρό ο Βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου, αλλά έχει προηγηθεί η φημολογούμενη υποψηφιότητα του συντοπίτη μας πρώην Υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ενώ έντονα έχει συζητηθεί και εκείνη της πολιτεύτριας της Νέας Δημοκρατίας από τη Λήμνο, Μαριάνθης Καφετζή, που είναι η μόνη που έχει ψήγματα επισημότητας αυτή τη στιγμή, υπό την έννοια ότι η ίδια δήλωσε παρούσα και πως θα την ενδιέφερε η συγκεκριμένη προοπτική, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό. 

Έντονα ακούγονται, όμως και άλλα ονόματα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, κάποια από τα οποία αποτελούν έκπληξη, καθώς αν όντως επιβεβαιωθούν τότε μάλλον θα δείξουν μια διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας. Επιπλέον, από τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα είναι τεράστια έκπληξη η στήριξη να καταλήξει στον κ. Μουτζούρη, που μπορεί να ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και να έχουν γίνει ζυμώσεις σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά οι εξελίξεις και η στάση του Περιφερειάρχη στο μεταναστευτικό έχουν δημιουργήσει σχεδόν αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και ο κ. Μαλέλης, ωστόσο, θυμίζουμε πως έχει δηλώσει ανοικτός στο να δεχθεί τη στήριξη και από άλλους πολιτικούς χώρους πέραν εκείνου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. απ’ όπου προέρχεται, κλείνοντας ίσως το μάτι και στη Νέα Δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του κόμματος στη Λέσβο κάνουν εδώ και καιρό λόγο για «δυνατή» υποψηφιότητα, που θα συσπειρώσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του χώρου, και θα ενισχύσει τη «μάχη» που θα δώσει εκείνος ή εκείνη που θα τεθεί επικεφαλής να «πάρει πίσω» την Περιφέρεια, που χάθηκε το 2019. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, την τελική λύση στον γρίφο της υποψηφιότητας του κυβερνώντος κόμματος στο Βόρειο Αιγαίο, να τη δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επικείμενη επίσκεψή του στη Μυτιλήνη στο δεύτερο μισό του Αυγούστου ή αρχές του Σεπτέμβρη, με πληροφορίες που μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν, να αναφέρουν μάλιστα πως το όνομα που θα ανακοινωθεί θα είναι εν τέλει εκείνο του κ. Στεφανή!

 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, υπό άλλες συνθήκες, θα συζητούσαμε την περίπτωση του Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος όντας ο υποψήφιος που στήριξε το Κίνημα Αλλαγής το 2019 για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατάφερε μια εξαιρετική επίδοση, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις όποιες προσδοκίες έθετε η δεδομένη δυναμική του κόμματος στην Περιφέρεια τότε. Ο επικεφαλής της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο», όμως, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο Μυτιλήνης στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε αφήνεται ανοιχτό το πεδίο για στήριξη άλλης υποψηφιότητας.

Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, όμως, και ακόμη και αν υπάρχουν πολύ δυνατά στελέχη του ευρύτερου χώρου, που θα μπορούσαν να κάνουν το βήμα και να βγούνε μπροστά σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν ακούγεται κανένα όνομα για να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου, που θα στηρίξει το κόμμα στις Περιφερειακές εκλογές. Ελλείψει άλλου υποψηφίου από τον χώρο, ίσως το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η υποψηφιότητα του πρώην Γραμματέα Επικοινωνίας του κόμματος, κ. Μαλέλη, να είναι εκείνη που σε δεύτερο χρόνο θα στηριχθεί και ας έσπευσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης να σημειώσει πως κατεβαίνει ανεξάρτητος. 

Μένει να δούμε μόνο, ποια θα είναι και η στάση των νεοεκλεγέντων Νομαρχιακών Επιτροπών των νησιών της Περιφέρειας και ποιος θα είναι ο ρόλος τους σε αυτή τη διαδικασία, καθώς βρίσκονται εν αναμονή… «σήματος» και από τα κεντρικά, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής στα νησιά, που σιγά-σιγά συσπειρώνονται γύρω από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img