Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

“Σκάλωσαν” οι αποζημιώσεις για τη Μόρια


Αρνητικές είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόρια, καίγοντας δεκάδες ελαιοκτήματα στην περιοχή “Καμάρες”. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η καμένη έκταση είναι 130 στρέμματα, ενώ αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ χορηγούνται σε πυρκαγιές με καταστροφή άνω των 300 στρεμμάτων. Με τα δεδομένα αυτά οι 30 περίπου αγρότες που είδαν τις ελιές τους να καίγονται και μάλιστα σε μια χρονιά με μεγάλη ανθοφορία, δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν αιτήσεις για να αποζημιωθούν, εκτός αν βρεθεί λύση μέσω της Περιφέρειας, όπου θα απευθυνθεί ο Δήμος Μυτιλήνης.

Τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καρασάββας, όσο και η Πρόεδρος της Μόριας, Μαριάνθη Μακρή, βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ ώστε να ενημερωθούν για τις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων και με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους δικαιούχους. Όταν έγιναν γνωστές οι προϋποθέσεις που αποκλείουν την έγκριση δαπάνης για την φωτιά της Μόριας, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς Τομέα, Χρήστος Τσιβγούλης, έκλεισε ραντεβού με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, προκειμένου να διερευνηθεί αν μπορεί να εγκριθεί έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Τσιβγούλης, «προσπαθούμε να βρούμε λύση για να μπορέσουν να στηριχθούν οικονομικά αυτοί οι άνθρωποι από την στιγμή που δεν θα μπορέσουν να λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Θα θέσουμε το ζήτημα στον Περιφερειάρχη και θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Μόριας τονίζει ότι «δεν πρέπει να μείνουν ξεκρέμαστοι οι αγρότες που έπαθαν τόσο μεγάλη ζημιά μέσα σε λίγες ώρες. Θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρόβλεψη για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους στις δύσκολες εποχές που ζούμε».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img