Τους ετήσιους σκοπευτικούς αγώνες διοργανώνει αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή στη Μυτιλήνη ο Σκοπευτικός Όμιλος Λέσβου, σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς σύντομα πρόκειται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νέοι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης από τους οποίους ο Όμιλος προσδοκά να δρομολογήσουν ένα ξεχωριστό αθλητικό έργο στη Λέσβο, ένα σκοπευτήριο, ώστε να μπορούν και όσοι ασχολούνται με αυτό το αθλητικό αντικείμενο να έχουν διέξοδο.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναφερόμαστε σε σκοποβολή με λειόκαννο όπλο σε πήλινο στόχο που εκτοξεύεται με ειδικές μηχανές. Ένα από τα αγωνίσματα είναι το Trap που εισήχθη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 1900 και με τις βελτιώσεις που έγιναν τα επόμενα χρόνια έλαβε την μορφή που έχει από το 1950 έως σήμερα. Σε επίσημους αγώνες είναι 125 βολές (25 βολές επί 5 γύρους) για τους άνδρες και 75 βολές για τις γυναίκες. Υπάρχει επίσης ένα 25-shot τελικό για την κορυφή των έξι ανταγωνιστών.
Ο αγώνας της Μυτιλήνης
Ωστόσο στο διήμερο των αγώνων του Σκοπευτικού Ομίλου Λέσβου ο διαγωνισμός θα γίνει στο μονό Skeet ελλείψει σκοπευτηρίου και τεχνικών μέσων.
Την πρώτη μέρα, αύριο Σάββατο, οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 17:30 στο πεδίο βολής του στρατού στον Καρά-Τεπέ πίσω από την ΕΥΠ, ενώ την επόμενη μέρα, Κυριακή, ο τελικός στις 9:00 π.μ. στον ίδιο χώρο.
Ο Σκοπευτικός Όμιλος Λέσβου χρησιμοποιεί για τους αγώνες και για τις προπονήσεις των μελών του το πεδίο βολής του στρατού, καταβάλλοντας για κάθε μήνα χρήσης το συμβολικό ελάχιστο αντίτιμο των 50 ευρώ. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως κάθε φορά που γίνεται προπόνηση των μελών θα πρέπει να μεταφέρονται με αυτοκίνητα οι μηχανές και να στήνονται στο χώρο, ο οποίος αποτελεί πεδίο βολής για στρατιωτικά όπλα και σε καμία περίπτωση δεν έχει τις υποδομές για τα αθλήματα Trap, Skeet και Sporting που διεξάγονται με λειόκαννο (κυνηγετικό) όπλο.
Είδες η Χίος;
Ένα τέτοιο αθλητικό έργο στη Λέσβο μπορεί να γίνει με πραγματικά ελάχιστο οικονομικό κόστος αρκεί να βρεθεί ο χώρος που θα δημιουργηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γειτονική μας Χίο λειτουργούν δύο τέτοια σκοπευτήρια εδώ και χρόνια, ενώ ο αριθμός των σκοπευτών δεν είναι μεγάλος στη Χίο και μάλιστα σε πρόσφατους αγώνες, η αποστολή που συμμετείχε με σκοπευτές από τη Λέσβο ήταν μεγαλύτερη σε αριθμό αθλητών από τους Χιώτες που συμμετείχαν στον τόπο τους!
Στη Λέσβο ο Σκοπευτικός Όμιλος αριθμεί 50 μέλη και όπως ανέφερε στα “Νέα της Λέσβου” ο νέος πρόεδρος, Στρατής Λούπος «είναι συγκινητικό, ανάμεσα στα μέλη μας έχουμε δύο γυναίκες και ένα 14χρονο έφηβο από τη Γέρα με πολλά εφόδια για να αναδειχθεί πρωταθλητής και να διεκδικήσει τίτλους, δυστυχώς όμως χωρίς υποδομές για την προπόνησή του αυτό δεν είναι εύκολο. Θεωρώ ότι η δημιουργία Σκοπευτηρίου θα παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να αναδειχθούν αθλητές από τον τόπο μας και σε αυτή τη βάση, προσδοκούμε από τον νέο Δήμαρχο ειδικά της Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη να υποστηρίξει ένα τέτοιο έργο, όπως επίσης και από τον επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Μιχάλη Μαμάκο, με τους οποίους είχαν γίνει κάποιες επαφές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και είχαν δεσμευθεί ότι θα βοηθήσουν».
Βουνό με βουνό δεν σμίγει!
Η ανάγκη δημιουργίας του Σκοπευτηρίου στα όρια του παλιού Δήμου Μυτιλήνης είχε επισημανθεί για πρώτη φορά από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης την περίοδο του 2002. Για πρώτη φορά τότε επί Δημαρχίας Άρη Χατζηκομνηνού ζητήθηκε από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης η παραχώρηση δημοτικής έκτασης, που βρίσκεται κάτω από το δρόμο στην περιοχή Κουτσουκίδη, μετά το αεροδρόμιο. Ο τότε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Περικλής Τσερδάνης, και ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Χατζηκομνηνός στήριξαν το αίτημα των εκπροσώπων των κυνηγών και σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε απόφαση παραχώρησης της χρήσης. Ωστόσο η προσπάθεια δεν προχώρησε, καθώς εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι οι διατάξεις περί αιγιαλού και παραλίας δεν θα επέτρεπαν να γίνουν σταθερές κατασκευές.
Έτσι το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να ξεχαστεί, καθώς αναζητήθηκε εναλλακτικός χώρος στην περιοχή της Αγίας Κυριακής (παλιά χωματερή). Όμως μια τέτοια προοπτική αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από τον τότε διορισμένο Περιφερειάρχη, Γιάννη Λέκκα, από τον οποίο είχε ζητηθεί να υποστηρίξει την προσπάθεια αλλά ο ίδιος είχε επικαλεστεί ότι η απόσταση από τον οικισμό της Αγίας Κυριακής δεν ήταν η προβλεπόμενη. Μ’ αυτά και μ’ αυτά και λόγω και των αλλαγών των διοικήσεων στον Κυνηγετικό Σύλλογο το θέμα έμεινε ξεχασμένο για 10 χρόνια.
Ευτυχής συγκυρία σήμερα για τον Σκοπευτικό Όμιλο Λέσβου ότι ο τότε Δήμαρχος κ. Χατζηκομνηνός που είχε στηρίξει την προσπάθεια, σε λίγες εβδομάδες αναλαμβάνει Αντιπεριφερειάρχης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει την αρμοδιότητα των έργων της Περιφέρειας.
Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι και ο επικεφαλής της τρίτης σε δύναμη παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Παναγιώτης Χριστόφας, που και γι’ αυτόν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ως συνεργαζόμενος με την παράταξη Μουτζούρη να αναλάβει την Αντιπεριφέρεια έργων, ήταν ο πολιτικός μηχανικός που έκανε το τοπογραφικό διάγραμμα της τότε δημοτικής έκτασης στο Κουτσουκίδη, μετά την παραχώρηση της χρήσης της στον Κυνηγετικό Σύλλογο για Σκοπευτήριο.
Ανοιχτός ο δρόμος…
Από τα παραπάνω αυτό που φαίνεται είναι πως σήμερα πλέον ο Σκοπευτικός Όμιλος Λέσβου αν προχωρήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία Σκοπευτηρίου στον τόπο μας θα βρει συμμάχους στην Αυτοδιοίκηση, καθώς Χατζηκομνηνός και Χριστόφας γνωρίζουν το θέμα και έχει συμβάλει στο παρελθόν ο καθένας από την πλευρά του, ενώ ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Κύτελης και ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Μαμάκος προέρχονται από αυτόν το χώρο και έχουν δεσμευτεί προεκλογικά να βοηθήσουν.
Για τη συμμετοχή στους αγώνες αύριο και την Κυριακή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το δηλώνουν μέχρι και σήμερα το απόγευμα στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης (Αεροπόρου Γιανναρέλλη 40) όπου συστεγάζεται προς το παρόν ο Σκοπευτικός Όμιλος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι σκοπευτές με ταυτότητα σκοπευτή, δηλαδή τα μέλη του Ομίλου Λέσβου και άλλων Ομίλων της Ελλάδας που βρίσκονται στον τόπο μας για διακοπές, καθώς είναι η μόνη κατηγορία πολιτών που μπορούν να μεταφέρουν όπλα γι’ αυτό το σκοπό σε περίοδο κατά την οποία δεν επιτρέπεται η μεταφορά λειόκαννων.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου κ. Λούπος: «Θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνουμε μία ιδιαίτερη αναφορά στην προηγούμενη διοίκηση και στον πρώτο πρόεδρο του Ομίλου μας, τον Χρήστο Πριονά, που με την ίδρυση του Ομίλου και την υπαγωγή στην Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδας έβαλε τα θεμέλια ώστε να μπορέσουμε να εξελίξουμε στη Λέσβο τη σκοποβολή, με τη δημιουργία υποδομών και γιατί όχι στο μέλλον να φιλοξενήσουμε μια μεγάλη σκοπευτική διοργάνωση μέσα από την οποία θα προβληθεί και η Λέσβος».