ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ: Τρεις ειδικότητες για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη

  • Συνοδός Βουνού, διασώστης και Τυροκόμος 

Μετά την ανακοίνωση των νέων ειδικοτήτων για τα δημόσια ΙΕΚ, μεταξύ των οποίων και το ΙΕΚ Μυτιλήνης, η διεύθυνση του ΔΙΕΚ σε ανακοίνωσή της αφού ενημερώνει με τη σειρά της για τις νέες ειδικότητες, τρεις από τις οποίες θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο νησί μας, κάνει γνωστό ότι οι εγγραφές θα ξεκινήσουν από το τέλη Αυγούστου.

Ειδικότερα το φθινοπωρινό εξάμηνο 2019 (2019 Β’) για το ΙΕΚ Μυτιλήνης εγκρίθηκαν οι παρακάτω ειδικότητες (με αλφαβητική σειρά):

1.ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ

2.ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

3.ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

4.ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ – ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

5.ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

6.ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ

7.ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ – ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ

8.ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Από τις παραπάνω ειδικότητες, τρεις θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη. Αυτές είναι:  Διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου, Συνοδός βουνού και Τεχνικός γαλακτοκομίας – τυροκόμος.

«Μέσω των ειδικοτήτων που εγκρίθηκαν, που καλύπτουν ένα αρκετά ευρύ φάσμα επαγγελμάτων του δευτερογενή και τριτογενή τομέα, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της Λέσβου να καταρτιστούν σε ειδικότητες που παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, απαραίτητες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οι αιτήσεις για την εγγραφή στις ειδικότητες θα ξεκινήσουν, πιθανότατα, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και τότε θα υπάρξει νέα ανακοίνωση από το ΙΕΚ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Μυτιλήνης, Νίκος Μακαρώνης.

 

Τι είναι ο Συνοδός Βουνού

Από τις ειδικότητες, εντύπωση προκαλεί εκείνη που αναφέρεται ως «Συνοδός βουνού». Ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ σε ανάρτησή του εξηγεί τι ακριβώς είναι η ειδικότητα αυτή και πόσο μπορεί να φανεί χρήσιμη στη Λέσβο: «Ο Συνοδός Βουνού είναι ο επαγγελματίας που σχεδιάζει και υλοποιεί τη δραστηριότητα της συνοδείας, σε μια ορεινή ζώνη, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση, κατασκήνωση και υπαίθρια διανυκτέρευση και διοργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Εργάζεται ως συνοδός ομάδων στο πλαίσιο οργανωμένων εκδρομών και δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής και τουρισμού, σε ορεινά τοπία περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας.

Οδηγεί την ομάδα τουριστών μέσα από κατάλληλα μονοπάτια οργανωμένα ή όχι, εύκολης ή δύσκολης πρόσβασης, κυρίως σε ημιορεινές ή ορεινές περιοχές (λαγκάδια, πλαγιές, κλπ.).
Οργανώνει, συντονίζει και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να εκτελεστεί επιτυχώς ένα τουριστικό πρόγραμμα ορεινής ανάβασης ή περιπάτου.

Παράλληλα οργανώνει υποστηρικτικές υπαίθριες δραστηριότητες και πληροφορεί τα συνοδευόμενα άτομα για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κάθε τόπου που επισκέπτονται.

Επίσης συμβάλλει στη γνωριμία της ομάδας με τη φύση και στην ψυχολογική ικανοποίηση και ανάταση του κάθε ατόμου από την επαφή του με αυτή».

 

Τεχνικός γαλακτοκομίας – τυροκόμος

Ιδιαίτερα χρήσιμη όμως για τη Λέσβο είναι και η ειδικότητα του τυροκόμου, μια ειδικότητα που έλειπε από το νησί όπου παρουσιάζει ανάπτυξη η τυροκομία.

Ο τεχνικός γαλακτοκομίας-τυροκομίας έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο επαγγελματία, με αναγνωρισμένη αξία στον χώρο και με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Ο απόφοιτος έχει την ευκαιρία να αποκτήσει όλες τις εξειδικευμένες γνώσεις για την επεξεργασία γάλακτος και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.

Επιπλέον, ο σπουδαστής εκπαιδεύεται δίπλα σε έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές, αποκτώντας εξειδίκευση σε όλες τις σύγχρονες μεθόδους τυποποίησης και σηματοποίησης γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ως εξειδικευμένος επαγγελματίας σε:

  • Βιομηχανίες γάλακτος
  • τυροκομεία
  • μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων (βούτυρο, γιαούρτι, παγωτό κ.ά.)
  • συνεταιρισμούς
  • κτηνοτροφικές μονάδες
  • ως υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου
  • ως ελεύθερος επαγγελματίας.