Νουάρ όνειρα στον αέρα του Χειμώνα 17/18

Γιορτινή ατμόσφαιρα και τα partywear έρχονται στο προσκήνιο. Με μια μικρή, αινιγματική, dark υποψία…

Σαγηνευτική μελαγχολία

Νυχτερινές ώρες περισυλλογής στο boudoir. Αλλεπάλληλες στρώσεις από πυκνές δαντέλες, βαριά βελούδα και στιλπνά σατέν δίπλα από τον καθρέφτη με τα σκουρόχρωμα, πολύτιμα πετράδια. Η ενατένιση βρίσκει το χώρο της στο σπίτι.

Η σκοτεινή πλευρά συνήθως αποφεύγεται. Ο Paul Bogard στο βιβλίο του “The Εnd of Νight: Searching for natural darkness in an age of artificial light” υποστηρίζει ότι το φυσικό σκοτάδι αποτελεί τη μια από τις δύο όψεις της ανθρώπινης ζωής, το  ήμισυ της ζωής πάνω στη γη και το ήμισυ καθενός από εμάς. Σε μια εποχή που επιμένει στην αυτοκρατορία του τεχνητού φωτός, τα κοιτάσματα των σκοτεινών συναισθημάτων ανήσυχα αναζητούν διόδους προς την επιφάνεια.

Κι όμως, η αισιοδοξία σήμερα φαίνεται να είναι “cult”, σημειώνει ο κοινωνικός ψυχολόγος Aaron Sackett. Από τα εκατομμύρια cat videos στο Youtube έως τις νεοαναδυόμενες επετείους (π.χ. National cupcake day) η υπερέμφαση σε μια υπέρμετρη χαρά τείνει να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση οπτιμισμού και ευδαιμονίας. Αποκρύπτει τα οφέλη μιας υγιούς μελαγχολίας μέσα από την εξερεύνηση του εαυτού, που ισοδυναμεί με μια κατάσταση υψηλής ευφυΐας. Μπορεί να δείχνει διαφορετικό σαν προσδοκία, όμως είναι θεμελιωδώς ανθρώπινο. Η μελαγχολία είναι συμφυής με την ανθρώπινη ύπαρξη. Κάτι σαν το μαύρο, που είναι πάντοτε στη μόδα.

 Ρομαντικό κάλεσμα

Doña Isabel de Porcel (1805), Francisco Goya

Η γλυκόπικρη ομορφιά της μελαγχολίας αποτυπώθηκε ως ανθρώπινη εμπειρία σε ένα μεγάλο φάσμα του δυτικού πολιτισμού, από τις επιστήμες έως την τέχνη. Η Doña Isabel στο έργο του ισπανού ζωγράφου Francisco Goya, τυλιγμένη στη μαύρη, πολυτελή, δαντελένια εσάρπα της πάνω από το απαλό, ροδόλευκο φόρεμά της αποτελεί μια τοιχογραφία συναισθημάτων του κινήματος του Ρομαντισμού. Η αριστοκρατική κομψότητα στη μόδα των εύπορων τάξεων, εδώ, εμπνέεται από το στυλ των χαμηλότερων αστικών ομάδων και της νυχτερινής, ανέμελης ζωής τους.

Ο νεαρός Δανδής, άνθρωπος της  νυχτερινής βόλτας και της ανήσυχης περιπλάνησης στο φεγγαρόφωτο, είναι το πρότυπο ενός μελετημένα “cool” καλοντυμένου gentleman της εποχής. Η σκοτεινή, μυστηριώδης και ακαθόριστη γοητεία της Maja, πρότυπο μιας θηλυκής μορφής με νεοκλασικό, αιθέριο στυλ, τον βυθίζει στη συγκίνηση, εμπνέοντάς του το θαυμασμό. Οι δυο τους με την ορμή και τον ανατρεπτικό αυθορμητισμό τους δίνουν μια χαρακτηριστική στροφή στη μόδα της εποχής.

Η απόδραση στο μυστήριο της νύχτας εναποθέτει στα υφάσματα τη σκηνοθεσία για μια δραματική ατμόσφαιρα. Ακολουθώντας την αισθητική των αρχών του 19ου αιώνα, επικεντρώνονται στην παρακίνηση των αισθήσεων μέσα από το χρώμα, το σχήμα και κυρίως την υφή. Συγκροτημένες δαντέλες, διαπεραστικές διαφάνειες, πολυτελή μεταξωτά, βελούδινοι μανδύες, bandeau από φτερά και μαργαριτάρια. Οι υφές αιχμαλωτίζουν τη στιγμή του μεσονυχτίου με έναν ποιητικό τρόπο. Ανακλούν ή απορροφούν το φως, φιλτράρουν το βλέμμα μέσα από διαπερατές επιφάνειες και τονίζουν τη γραμμή με appliqué, κεντημένες ή μεταλλικές διακοσμητικές λεπτομέρειες.

Εδώ το μαύρο μπορεί να έχει το δικό του χαρακτήρα. Επαναφέρει την εναλλαγή από το φως στο σκοτάδι και λειτουργεί σαν σκοτεινό φωτοστέφανο γύρω από την ανθρώπινη φιγούρα. Ο νέος ρομαντισμός που γεννήθηκε στα βρετανικά και παρισινά σαλόνια δεν έχει ως θέμα τα ηρωικά κατορθώματα από τα ιπποτικά, μεσαιωνικά μυθιστορήματα αλλά την πραγματική, καθημερινή ζωή. Είναι η εποχή της Jane Austen, που  αντηχεί την ψυχοσύνθεση μιας κοινωνίας που συχνά συνορεύει με το έρεβος, αλλά και την απροσδιόριστη ομορφιά που υπαγορεύεται από το συναίσθημα και τη λογική, σε μια συνύπαρξη που επιλύει τις αντιθέσεις. Υμνεί το ωραίο με μια μυστική κωδικοποίηση, με ένα πέπλο που καλύπτει και αποκαλύπτει μια ασαφή καλαισθησία, αυτό που ο Rousseau ανέφερε με την έκφραση “je ne sais quoi”.

Μυστικές εμφανίσεις

Ένας αναστατωμένος ρομαντισμός διαχέεται από αυτή την ποιητική και μυστηριώδη τάση για το Χειμώνα 17/18. Οι προτάσεις των σχεδιαστών στις διεθνείς πασαρέλες εμβαπτίζονται σε μια νυχτερινή λάμψη ή εκπέμπουν σκοτεινούς ιριδισμούς. Η νύχτα μετατρέπεται σε ενεργή στιγμή μέσα στο γιορτινό after-dark τοπίο. Μια ονειρική ποιότητα με δραματικό ύφος εμποτίζει τα χρώματα, τις υφές και τα μοτίβα. Επιείκεια στα υλικά και τα υφάσματα, γλυπτές και διάτρητες επιφάνειες προσδίδουν οπτικό βάθος, ενώ θολωμένα prints, ημιπολύτιμες πέτρες και νυχτερινά florals δίνουν μια μεθυστική ανάμειξη από glam και σκοτεινές εμφανίσεις.

Ρομαντικό ή αυθόρμητο, σκοτεινό ή αστραφτερό; Το δίλημμα προς την κατάκτηση της νύχτας μπορεί να λειτουργήσει σαν αντίδοτο μιας ρεαλιστικής ισορροπίας. Το ντύσιμο ακολουθεί και εστιάζει στη μετάβαση προς την πιο εορταστική εμπειρία. Σκοτεινά outfits, φωτεινή συνείδηση – ίσως η καλύτερη φορεσιά μας, και μια κλεφτή ματιά από το σαιξπηρικό παράθυρο. Η έναστρη νύχτα είναι ένα από τα πιο μαγικά θεάματα που προσφέρει η φύση. Και είναι επιθυμητή, αν όχι φορέσιμη.

Highlights από τις διεθνείς πασαρέλες A/W 17/18: Έμπνευση από μια γιορτινή διάθεση που απλώνεται στο μυστήριο του σκοταδιού. Party φορέματα σε basic γραμμές και διαφορετικά μήκη ανανεώνονται με cut-out και 3D διακοσμητικές λεπτομέρειες. Ιριδίζοντα metallics, devoré βελούδα και all-over παγιέτες για ένα μοντέρνο glam ύφος. Έντονα δραματικό στυλ με βαθύ “V” ντεκολτέ που μεταφέρει την προσοχή στην τονισμένη μέση. Μαλακά δέρματα και ευγενή υλικά για ένα άγγιγμα πολυτέλειας. Ντελικάτα cocktail φορέματα από απαλά μεταξωτά ή georgettes και layers από κρόσσια, χάντρες ή φτερά. Oυδέτερα, κρεμώδη ρόδινα δίνουν ισορροπία ή αντίθεση στη συμπυκνωμένη παλέτα του μαύρου. Ιστορικές επιρροές με ρομαντικά chiffon και ανάλαφρα βολάν μετατρέπουν τις απλές γραμμές σε σύμβολα γοητείας. Ασύμμετρα tunic tops με cut-out ή χειροποίητες λεπτομέρειες είναι η νέα έκφραση του μοντέρνου.