Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

“Σολομώντεια λύση” για το Πλωμάρι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Με το ποσό των 250.000 ευρώ οι ιδιοκτήτες θα πάψουν να είναι όμηροι αυτής της κατάστασης που τους ξεσπίτωσε το Νοέμβριο του 2018

Την απόφαση να προχωρήσει ο Δήμος Μυτιλήνης στην αγορά των ακινήτων κάτω από τον Προφήτη Ηλία, όπου συνέβησαν οι τρομακτικές κατολισθήσεις το Νοέμβριο του 2018, έλαβε το βράδυ της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και της αποθήκης που καταστράφηκαν από τα βράχια, μεταξύ των οποίων μία καρκινοπαθής γυναίκα που αντιμετωπίζει και προβλήματα όρασης, η οποία φιλοξενείται σε σπίτι συγγενών εδώ και 3,5 χρόνια. Παρών ήταν επίσης ο δικηγόρος τους και πρώην Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών στο Πλωμάρι με τον δικηγόρο τους, Μ. Αρμενάκα

Όπως είχαν γράψει τα “Νέα της Λέσβου” σε πρόσφατο ρεπορτάζ, οι ιδιοκτήτες είχαν πάρει την απόφαση να προσφύγουν στον Εισαγγελέα εξαιτίας της αδράνειας και της κωλυσιεργίας που επιδεικνύουν οι αρμόδιες κρατικές, αλλά και τοπικές Υπηρεσίες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αφού αφενός έχουν χάσει τα σπίτια τους και αφετέρου δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση. Θυμίζουμε ότι οι κατολισθήσεις είχαν συμβεί στις 24 Νοεμβρίου του 2018, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε ιδιοκτησίες, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα. Τις πρώτες ημέρες είχαν κινητοποιηθεί οι τοπικοί φορείς και ο κρατικός μηχανισμός, με επιτόπιες αυτοψίες στελεχών του ΟΑΣΠ, κλιμακίου του ΙΓΜΕ, μηχανικών και γεωλόγων της Περιφέρειας και του Δήμου. Ο Δημήτρης Ακριώτης ανέλαβε την σύνταξη της μελέτης, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ οριοθετήθηκε η περιοχή ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν ορισμένοι ιδιοκτήτες στα σπίτια τους.

Αρχικά είχαν εκκενωθεί 29 συνολικά κτίσματα, εκ των οποίων τα κατοικήσιμα ήταν 11. Από αυτά, λίγες ημέρες αργότερα, αποφασίστηκε η άρση επικινδυνότητας σε έξι κατοικήσιμα σπίτια, στα οποία επέστρεψαν οι ιδιοκτήτες τους μετά από περίπου ένα μήνα, ενώ τα υπόλοιπα πέντε παραμένουν μέχρι σήμερα “στο κόκκινο” επειδή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας σε περίπτωση νέων καταπτώσεων. 

Ομάδα κατοίκων έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη όλα αυτά τα χρόνια τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου για να βρεθεί λύση με τις αποζημιώσεις και να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Παρά τις υποσχέσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, ούτε καν η απομάκρυνση των βράχων που έπεσαν μέσα και δίπλα από τα σπίτια.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Κώστας Μουτζούρης δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει το ποσό των 150.000 ευρώ μέσω προγραμματικής σύμβασης στο Δήμο για την απομάκρυνση των βράχων, αλλά ούτε και αυτή η απόφαση έγινε πράξη. Το τελευταίο διάστημα, η Δημοτική Αρχή είχε προωθήσει την λύση της αγοράς των σπιτιών για την δημιουργία πάρκινγκ και μάλιστα επρόκειτο να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχές της χρονιάς, αλλά καθυστέρησε λόγω έλλειψης πιστώσεων. Τελικά, στην προχθεσινή συνεδρίαση μετά από πιέσεις των κατοίκων και του δικηγόρου, αποφασίστηκε να δεσμευτεί το ποσό των 250.000 ευρώ για την αγορά τεσσάρων ακινήτων ώστε να απελευθερωθούν οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται όμηροι αυτής της κατάστασης εδώ και 3,5 χρόνια. 

«Ήμασταν αποφασισμένοι να προσφύγουμε στον Εισαγγελέα καταγγέλλοντας παράβαση καθήκοντος για τον εμπαιγμό που υφιστάμεθα τόσα χρόνια. Εφόσον όμως ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει λύση μέσω της αγοράς των ακινήτων για την δημιουργία πάρκινγκ, θα περιμένουμε λίγο ακόμη για να δούμε πράξεις», δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο Μ. Αρμενάκας.

Σύμφωνα με την απόφαση, στην επόμενη συνεδρίαση θα τεθεί το θέμα της απευθείας αγοράς ονομαστικά για κάθε ακίνητο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία 2/3. 

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις