Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

SOS για την κακοκαιρία “Π”

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε επιφυλακή βρίσκονται από χθες οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και της Περιφέρειας για την επέλαση της κακοκαιρίας “Π”, που ήδη πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένονται ισχυρά φαινόμενα και στο νησί μας με χαλαζοπτώσεις, μεγάλο όγκο νερού, κεραυνούς και ενδεχομένως πλημμύρες, ιδιαίτερα κατά την αυριανή μέρα.

Από το παρατεταμένο καλοκαίρι, το σκηνικό του καιρού άλλαξε ήδη από χθες με αυξημένες νεφώσεις, βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αύριο Σάββατο προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού, που θα πάρει τη μορφή «γραμμής λαίλαπας», αφού τα φαινόμενα θα είναι αρκετά σφοδρά και θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά προς τα νότια-νοτιοανατολικά τμήματα. 

Οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες και περιορισμό των μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές SOS, μαζί με τα Επτάνησα, την Ήπειρο, τη Δυτική Θεσσαλία, την Δυτική Στερεά, την κεντροδυτική Πελοπόννησο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Αυτές οι περιοχές αναμένεται να δεχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον μεγαλύτερο όγκο νερού, ενώ οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση (και πιθανότατα και διάρκεια) και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα. Η κεραυνική δραστηριότητα σε αυτά τα τμήματα θα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κατοίκους. Οι δείκτες αστάθειας προμηνύουν τοπικά επικίνδυνες βροχοπτώσεις.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img