– Απανωτές οι ζημιές σε πολλά χωριά του νησιού που στερούν το βασικό αγαθό από ντόπιους και επισκέπτες
-“Στο κόκκινο” η Θερμή, η Γέρα, η Ερεσός και ο Μόλυβος, ενώ λύθηκαν, επιτέλους, τα προβλήματα στο Πλωμάρι χάρη στη λειτουργία του φράγματος Σεδούντα
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τον καύσωνα “Cleon” που θα σαρώσει την χώρα μας τις επόμενες ημέρες εξέδωσε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ την ίδια ώρα σε έκτακτη κατάσταση βρίσκεται και η ΔΕΥΑΛ βλέποντας τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς και πολλές περιοχές να διψούν στην καρδιά του καλοκαιριού. Όλο το Σαββατοκύριακο τα συνεργεία βρίσκονταν επί ποδός για να λύσουν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Σκάλα Ερεσού, τον Πλακάδο, το Παλαιοχώρι, τις Νέες Κυδωνίες, τη Θερμή, το Μπαλτζίκι και τον Μόλυβο. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών η κατανάλωση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο από δω και πέρα και δεν αποκλείεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα μέχρι και το τέλος Αυγούστου.
Η Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης έχει αρχίσει ήδη να συζητά την λύση της εκ περιτροπής υδροδότησης χωριών του νησιού λόγω της υπερκατανάλωσης που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα, αλλά και των σοβαρών ζημιών που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Αν και υπήρχαν αυξημένα αποθέματα από τον χειμώνα, η ΔΕΥΑΛ διαπιστώνει, μπαίνοντας στον καρδιά του καλοκαιριού, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους και κυρίως από όσους χρησιμοποιούν αλόγιστα το νερό για να ποτίζουν τους μπαξέδες. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε εκ περιτροπής υδροδότηση συγκεκριμένων περιοχών», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Γιώργος Φλώρος, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Θερμής, όπου η χρήση του νερού είναι ανεξέλεγκτη για αρδευτικούς σκοπούς.
Απανωτές ζημιές
Ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” για την Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ στην παρούσα φάση είναι να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ζημιές που παρουσιάζονται στα δίκτυα της Γέρας, της Ερεσού και του Μολύβου, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στα χωριά της Θερμής και συγκεκριμένα στα Μιστεγνά και το Μπαλτζίκι, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες, αλλά παρουσιάστηκε μια σοβαρή βλάβη που δεν έχει εντοπιστεί ακόμη και στερεί το βασικό αυτό αγαθό από τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Την προηγούμενη εβδομάδα συνεργεία της ΔΕΥΑΛ κλήθηκαν να αποκαταστήσουν ζημιές που παρουσιάστηκαν στο Μόλυβο και τον Πολιχνίτο. Μέσα σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που προκαλούν στις εγκαταστάσεις οι διακοπές ρεύματος και οι αυξομειώσεις της τάσης. Τα ηλεκτρικά συστήματα αποσυντονίζονται και χρειάζονται από αρκετές ώρες έως μέρες μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.
Και υπερκατανάλωση
Τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η κατανάλωση νερού “χτυπά κόκκινο” και αμέσως σήμανε συναγερμός στην ΔΕΥΑΛ για την αντιμετώπιση του προβλήματος με κάθε τρόπο και μέσο. Σε πρώτη φάση, η Επιχείρηση θα προχωρήσει σε συστάσεις προς τους Προέδρους των χωριών, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στις τουριστικές περιοχές, όπως στην Πέτρα, τον Μόλυβο, την Ερεσό και τα Βατερά.
Στην Αγιάσο η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη επειδή τοποθετήθηκαν νέα υδρόμετρα και όλοι οι κάτοικοι πλέον πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί, περιορίζοντας την σπατάλη που καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την Γέρα, ενώ το Πλωμάρι φαίνεται πως βρήκε οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης χάρη στην λειτουργία του φράγματος Σεδούντα, από το οποίο μεταφέρεται νερό στην κωμόπολη μέσω των δικτύων που είχαν κατασκευαστεί παλιότερα και συντηρήθηκαν πέρυσι.
Εκτός κινδύνου η Μυτιλήνη
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, η Μυτιλήνη δεν κινδυνεύει, τουλάχιστον επί του παρόντος, χάρη στο έργο αντικατάστασης μεγάλου τμήματος των παλιών δικτύων ύδρευσης όπου υπήρχαν διαρροές που είχε εκτελεστεί παλιότερα και συνεχίζεται σήμερα με νέα εργολαβία σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας. Μπορεί το έργο αυτό να ταλαιπωρεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τους οδηγούς και τους κατοίκους των περιοχών απ’ όπου περνάει, αλλά αποδεικνύεται “σωτήριο” ως προς την κάλυψη των αναγκών των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Η εγκατάσταση των νέων αγωγών, συνολικού μήκους 17,5 χλμ., οδηγεί στην εξοικονόμηση χιλιάδων κυβικών νερού την μέρα που χάνονταν λόγω διαρροών στα παλιά δίκτυα.
Όπως δήλωσε ο Γ. Φλώρος, «έχουμε παντού ζημιές τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να χάνεται άδικα το νερό και να μην έχουν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις. Οι απώλειες αυτές είναι ό,τι χειρότερο μέσα στο καλοκαίρι και προσπαθούμε να τις πιάσουμε, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Για παράδειγμα, στα Μιστεγνά υπάρχει μια μεγάλη ζημιά που δεν έχει εντοπιστεί ακόμη και στερεί το νερό από τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Θα την αποκαταστήσουμε κι αυτή, αλλά πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές της αλόγιστης χρήσης και η χρήση του νερού πρέπει να γίνεται με μέτρο για να μην διψάσουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού