Από το 2012 ο χώρος των Παιδικών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη παραχωρήθηκε για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών που δημιούργησε η προσφυγική κρίση, η οποία κορυφώθηκε το 2015. Έκτοτε η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και φέτος το καλοκαίρι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ξανά, αφού υπάρχουν πλέον δομές για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και φιλοξενούνται εκεί. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες βγήκε στη δημοσιότητα προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού για τις «κατασκηνώσεις της Νεάπολης». Ο Δήμος κάνει λόγο για χώρο που ουσιαστικά βρίσκεται υπό “κατάληψη” με την σιωπηρή ανοχή του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Πρόνοιας.
Η Έφη Λατσιούδη, από την άλλη μεριά, η οποία βραβεύθηκε το 2016 με το βραβείο Νανσέν που απονέμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για τη λειτουργία της δομής του “ΠΙΚΠΑ” δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με το Δήμο την απελευθέρωση του χώρου – αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον ίδια – εφόσον υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για τους ανθρώπους που φιλοξενεί.
Οι παιδικές κατασκηνώσεις της Νεάπολης είχαν επισκευασθεί και συντηρηθεί, είχαν εγκατασταθεί ξύλινα σπιτάκια και είχε γίνει προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού για να λειτουργήσουν, όταν το 2012 οι επείγουσες ανάγκες που δημιούργησε η προσφυγική κρίση που ήταν στο ξεκίνημά της, έκαναν τον τότε Νομάρχη Δημήτρη Βουνάτσο να παραχωρήσει το χώρο για να φιλοξενηθούν οικογένειες και ευπαθείς ομάδες. Στην προσπάθεια αυτή ένωσαν τις δυνάμεις τους και άλλοι φορείς του νησιού και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το “Χωριό του όλοι μαζί”. Στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015 το “Χωριό” έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες. Έφθασε να φιλοξενεί 600 άτομα και να μοιράζει γεύματα για 1.000 άτομα.
Από τότε πολλά άλλαξαν. Το “Χωριό του όλοι μαζί“ υπάρχει μόνο σαν όνομα πια, αφού οι φορείς και οι συλλογικότητες που το δημιούργησαν (μεταξύ των οποίων η “Συνύπαρξη”, Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος εθελοντών “Άμπελος” κ.ά.) έχουν πλέον αποχωρήσει και ο αριθμός των φιλοξενούμενων εκεί έχει περιορισθεί σε μερικές δεκάδες. Παρότι οι λόγοι που επέβαλαν τη λειτουργία της δομής στο ΠΙΚΠΑ έχουν πλέον εκλείψει, ο χώρος δεν έχει απελευθερωθεί.
Ο Δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, με δηλώσεις του – προβάλλοντας πάντα σαν εναλλακτική λύση τον Καρά-Τεπέ – είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του αμέσως μόλις οι ανάγκες που δημιούργησαν τη δομή εκεί εκλείψουν να “πάρει πίσω” ο Δήμος τις κατασκηνώσεις και να αξιοποιήσει το χώρο σε συνδυασμό με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και σαν αθλητικό κέντρο, πέρα από παιδικές κατασκηνώσεις. Στις προθέσεις του Δήμου να “ανακτήσει” το χώρο, μέχρι πέρυσι τουλάχιστον, ήταν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Με τον καιρό και ο Δήμος έπαψε να συζητά για τις “παιδικές κατασκηνώσεις”.
…Με σιωπηρή υποστήριξη
Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι έχοντας… ισχυρές προσβάσεις σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, οι εθελοντές εκεί εξασφάλισαν στη συνέχεια και τη “σιωπηρή παραχώρηση” του χώρου. Τα ερωτήματα του Δήμου στο Υπουργείο Εργασίας για την παραχώρηση του χώρου στο Δήμο προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά οι κατασκηνώσεις, δεν έπαιρναν… απαντήσεις. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο τέτοια εποχή βγαίνει “στον αέρα” προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού για τις παιδικές κατασκηνώσεις και προφανώς δεσμεύεται και κονδύλι για τη λειτουργία τους…
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Ψάνης, έχει τοποθετηθεί επικεφαλής επιτροπής για τις Παιδικές κατασκηνώσεις. Ο ίδιος μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” κάνει λόγο «για άβατο του ΠΙΚΠΑ», καθώς κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση προσκρούει, όπως λέει, στην πλήρη άρνηση, ενώ και η πρόσβαση εκπροσώπων του Δήμου στο χώρο… δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Πέρυσι ζητήσαμε να μας ενημερώσουν πόσα άτομα φιλοξενούνται εκεί για να μπορέσουμε να τα μετακινήσουμε στις δομές που λειτουργούν στη Μυτιλήνη και να απελευθερωθεί ο χώρος. Αφού χρειάσθηκε να κάνουμε πολλές προσπάθειες για να πάρουμε τα στοιχεία, φροντίσαμε να μετακινηθούν τα άτομα αυτά. Μετά από λίγες ημέρες η Ύπατη Αρμοστεία είχε μεταφέρει άλλα τόσα άτομα, στις Παιδικές κατασκηνώσεις», λέει ο κ. Ψάνης.
«Για να μπούμε δε μέσα στις κατασκηνώσεις να μιλήσουμε με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί, παρότι είχαμε μαζί μας μεταφραστή μας είπαν ότι θα πρέπει να υπάρχει και δικός τους μεταφραστής. Εγώ νομίζω ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες θέλουν να μεταφερθούν σε σπίτια που έχουν νοικιαστεί μέσα στην πόλη και παρέχουν τις ανέσεις που χρειάζονται, αντί να μένουν στα ξύλινα σπιτάκια και τα isobox», τονίζει ο ίδιος. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου περιγράφοντας την κατάσταση στις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου”: «Ουσιαστικά ο χώρος αυτός τελεί υπό κατάληψη, ενώ δεν υπάρχει πολιτική βούληση να απελευθερωθεί από το αρμόδιο υπουργείο. Όσο συνεχίζεται αυτό δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ξανά τις παιδικές κατασκηνώσεις. Δεν είναι στο χέρι μας».
Και επεκτάσεις…
Αρχές του χρόνου, παρότι οι ροές έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, η δομή του “ΠΙΚΠΑ” επεκτάθηκε και σε ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ που υπάρχει ακριβώς δίπλα από τις εγκαταστάσεις του τένις στη Νεάπολη. Η επέκταση αυτή προβλημάτισε δεδομένου ότι ούτε στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015, όταν φιλοξενούνταν εκατοντάδες άτομα εκεί, δεν είχε… καλυφθεί ο διπλανός χώρος. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε σαν άλλη μια κίνηση για να παγιώσει την παρουσία της η συγκεκριμένη δομή στην περιοχή.
Από την άλλη μεριά η εγκατάσταση των οικίσκων ακριβώς δίπλα από τις εγκαταστάσεις των γηπέδων αντισφαίρισης της Νεάπολης, η χρήση των τουαλετών για τις ανάγκες της δομής, ουσιαστικά στερεί όλους τους βοηθητικούς χώρους που υποστήριζαν τη διοργάνωση του Διεθνούς τουρνουά Τένις γυναικών.
«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με το Δήμο»
Η επικεφαλής της δομής που λειτουργεί στις πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ, Έφη Λατσιούδη, μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” εξέφρασε την πρόθεσή της για πρώτη φορά, να απελευθερώσει το χώρο, εφόσον βεβαίως εξασφαλισθούν χώροι για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί, αναγνωρίζοντας ότι φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική.
«Βεβαίως και να γίνουν ξανά οι κατασκηνώσεις, αρκεί να βρουν τρόπο να τακτοποιήσουμε τους ανθρώπους που μένουν εδώ. Εγώ φέτος δεν έχω μιλήσει με κανέναν από το Δήμο. Δεν ήρθε κανείς να συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει. Δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι είμαστε ανοιχτοί για να λειτουργήσουν ξανά οι παιδικές κατασκηνώσεις. Εκτός από το να μας συκοφαντούν από το Δήμο, δεν έχουν έρθει να συζητήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λατσιούδη.