Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Σπεύσατε για τα επιδοτούμενα προγράμματα στη ΔΥΠΑ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


“Τρέχουν” αυτό το διάστημα τα επιδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), η οποία δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να καλύψουν τα κενά με καταρτισμένο και όχι μόνο προσωπικό, απορροφώντας ανέργους στην αγορά εργασίας κι έχοντας ταυτόχρονα την ενίσχυση που καταβάλλεται για τις επιδοτούμενες θέσεις.

Η διεύθυνση και το προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης – ΚΠΑ 2 Μυτιλήνης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια καθημερινά από το πρωί μέχρι το απόγευμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ενημέρωση των συναλλασσόμενων εργοδοτών και ανέργων, ώστε να κάνουν τις βέλτιστες επιλογές.

Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ ανοίγουν και κλείνουν συνεχώς, που σημαίνει πως καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται σε επαφή με την υπηρεσία για να ενημερώνονται για όσα παραμένουν ακόμα σε εξέλιξη και όσα πρόκειται να προκηρυχθούν για να είναι έτοιμοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. 

Από τα προγράμματα που τρέχουν αυτή την περίοδο είναι αυτό που επιχορηγεί τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω. Άλλο ένα πρόγραμμα, απευθύνεται σε ανέργους της ίδιας ηλικίας, μέχρι 67 ετών, οι οποίοι όμως έχουν το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώσει την παρακολούθηση σεμιναρίων, δηλαδή αμειβόμενη κατάρτιση για την απασχόλησή τους.

Στόχος της δράσης είναι να στηρίξει τη μετάβαση όσων εργάστηκαν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο τομέα, μέσω του σχετικού προγράμματος της ΔΥΠΑ, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα υποβάλουν αίτηση μέσω του gov.gr και μάλιστα προς τούτο κάποιοι εργοδότες προσπαθώντας να βρουν υπάλληλους με κάρτα ανεργίας, που είναι η προϋπόθεση, απευθύνονται και μέσω αγγελιών που βάζουν από τα Νέα της Λέσβου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν και σε συνεννόηση κάποιος άνεργος με κάποιον επιχειρηματία, που ψάχνει επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, να κατευθυνθούν στον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) για να γίνει η πρόσληψη.

Για τη δική τους επιχείρηση

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικότητας νέων, με επιχορήγηση 14.800 €.

Πρόκειται για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.500 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 στις 15:00.

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800€ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση 4.000 €, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
  • 2η δόση 5.400 €, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη
  • 3η δόση 5.400 €, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη.

Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 18-29 ετών, που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης και πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά βίου Μάθηση 2014 – 2020».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr.

Για ΑΜΕΑ και ευάλωτους 

  • Ένα ακόμα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί θέσεις απασχόλησης είναι για ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, οι οποίοι ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι κ.λπ.). Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες, με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 8 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 16.800 ευρώ ανά θέση εργασίας.
  • Επίσης υπάρχει πρόγραμμα για ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ρομά κ.λπ.).

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες, με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 4 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 8.400 ευρώ ανά θέση εργασίας.

Τέλος, με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι έχει λήξει το πρόγραμμα σεμιναρίων κατάρτισης για νέους 18 έως 30 ετών στο οποίο υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή και από την περιοχή της Λέσβου. Η μεγάλη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα, αν μη τι άλλο, δείχνει την αναγκαιότητα να επισπευστούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του επόμενου κύκλου, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά.

Αναμένεται 

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες 18-66 ετών.

Σκοπός του προγράμματος, προϋπολογισμού 49,8 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι να υποστηρίξει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία με την δημιουργία 5.000 νέων επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 15 μήνες και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις για 5 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img