Σσσς… η Λέσβος κοιμάται

Η ανάρτηση της απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης στο Διαύγεια για τις ενοικιάσεις αγροτεμαχίων
  • Νοικιάζουν αγροτεμάχια στον Καρά-Τεπέ για 5 χρόνια
  • Προκλητική απάθεια από τους εκπροσώπους τοπικών φορέων, που αφήνουν τη Λέσβο να μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό

«Ποδαρικό» στη νέα υπερ-δομή στο Πεδίο βολής του Καρά-Τεπέ έκανε, χθες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μια επίσκεψη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και άτυπα ως «εγκαίνια» της νέας δομής που φτιάχνεται σε χρόνο-ρεκόρ με την απόλυτη στήριξη της ΕΕ. και κάτω από τη μύτη των τοπικών αρχών που παρακολουθούν αμήχανοι τις εξελίξεις.

Από τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Μυτιλήνη

Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε και με την ανάρτηση στο «Διαύγεια» από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, απόφασης για την ενοικίαση για 5 χρόνια αγροτεμαχίων στην περιοχή γύρω από το πεδίο βολής έναντι 2,2 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες της δομής. Οι εγκαταστάσεις του πεδίου βολής, που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, καλύπτουν έκταση 128 στρεμμάτων, και με την ενοικίαση και άλλων γειτονικών εκτάσεων η νέα δομή – μαμούθ  θα καλύπτει έκταση πάνω από 200 στρέμματα. Και όλα αυτά στην καρδιά της Μυτιλήνης.

Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» και την «προσωρινή» δομή – που γίνεται μόνιμη – να είναι έτοιμη, οι τοπικοί φορείς συνεχίζουν, χωρίς ενιαία γραμμή, να κάνουν «σπασμωδικές» κινήσεις, καταφέρνοντας απλά να ενισχύσουν την αντίληψη που έχει επικρατήσει ήδη στην τοπική κοινωνία  ότι είναι συνυπεύθυνοι για τα όσα συμβαίνουν στο νησί. Ενώ θα περίμενε κανείς να ζητήσουν ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι, ο κυβερνητικός βουλευτής να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους φορείς, αλλά να έχουν μια κοινή «γραμμή», μια κοινή πρόταση, για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Θα περίμενε κανείς να οργανωθεί – με μέτρα covid-19 – μια διαμαρτυρία, να ακουστεί με κάποιο τρόπο η φωνή της Λέσβου, που βιώνει όλες αυτές τις καταστάσεις… Όμως η απόλυτη σιωπή.

Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, οργάνωσε σύσκεψη φορέων με προοπτική «γενικής απεργίας»  που κατέληξε στο απόλυτο μηδέν, ενώ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης κάλεσε χθες τους επικεφαλής των παρατάξεων για να «τους ενημερώσει» για την κατάσταση ζητώντας τις προτάσεις τους για τη διαχείριση του θέματος. Από την άλλη μεριά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς, κατέθεσε μήνυση στον Εισαγγελέα για τον επί μια εβδομάδα κλειστό δρόμο.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κάλεσε τους αιτούντες άσυλο να μπουν στο νέο καταυλισμό  και όπως ανέφερε «…υπάρχει χώρος και για τους 12.000». Χθες είχαν στηθεί συνολικά 1.000 σκηνές, ενώ από σήμερα θα συνεχισθούν τα έργα υποδομής για ηλεκτροδότηση, νερό, τηλέφωνο και ίντερνετ. Αναμένεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σύστημα ύδρευσης-αποχέτευσης από την Ελβετία που θα καλύψει τάχιστα τις ανάγκες του καταυλισμού.

Την ώρα που το νησί αντιδρούσε στην υπερ-δομή των 5.000 ατόμων στη Μόρια και τον περασμένο Φεβρουάριο για τις επιτάξεις  στην «Καράβα», μέσα σε χρόνο-ρεκόρ ετοιμάζεται μια υπερ – δομή των 12.000 ατόμων στο κέντρο της Μυτιλήνης!

Ακόμη όμως για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη για 8η συνεχή μέρα σήμερα, η εθνική οδός Μυτιλήνης – Θερμής βρίσκεται αποκλεισμένη με χιλιάδες ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο, τους επαγγελματίες να μην μπορούν να προσεγγίσουν τις επιχειρήσεις τους, τους πολίτες να διανύουν διπλάσια απόσταση για να φθάσουν στον προορισμό τους και τους τοπικούς φορείς… να συσκέπτονται. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης διαμηνύει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Δήμου. 

Μέχρι να φθάσει η υπόθεση εκεί το νέο ΚΥΤ θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για να δεχθεί και πάνω από 12.000 αιτούντες άσυλο! Και να σκεφθεί κανείς ότι η υπερ-δομή είναι έτοιμη, χωρίς να έχει κλείσει ο δημοτικός καταυλισμός του Καρά-Τεπέ, το ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη, οι διάσπαρτες δομές της «Ηλιαχτίδας». Συζητιέται ακόμη από χθες ότι ετοιμάζουν ΠΡΟΚΕΚΑ στη Μόρια, ενώ ήδη έχει φτιαχτεί μια δομή καραντίνας στη Δυτική Λέσβο. Ένα νησί – προσφυγικός καταυλισμός!

Κανονικά θα έπρεπε όλοι οι εκπρόσωποι φορέων να παραιτηθούν. Αυτή είναι η στάση ευθύνης απέναντι σε μια δική τους αποτυχία να υπερασπισθούν τα συμφέροντα του τόπου.