Στα 2.233mg/kg το δείγμα με μόλυβδο στον Καρά-Τεπέ!

Spread the love

Ειδική αναφορά έκανε η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μπεάτε Γκμίντερ, κατά τη χθεσινή ενημέρωση  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ερευνών για ύπαρξη μόλυνσης από μόλυβδο που έγινε στη δομή του Καρά-Τεπέ από το ΙΓΜΕ. Όπως αποκάλυψε η ίδια, το ένα δείγμα που βρέθηκε μόλυβδος πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια τα οποία στην Ελλάδα είναι 500mg/kg, η ποσότητα μολύβδου ήταν στα 2.233mg/kg!! Δηλαδή 4 φορές περίπου πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια σε κατοικημένη περιοχή. Ο χώρος όπου εντοπίσθηκε είναι σε ένα λόφο όπου παλιά βρίσκονταν οι χώροι διοίκησης και η πυροσβεστική όμως σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως δραστηριότητα εκεί. 

Όπως φαίνεται στον πίνακα, στο πρώτο δείγμα από τα 12 που ελήφθησαν συνολικά στη δομή του Καρά-Τεπέ, η ποσότητα μολύβδου είναι στα 2.233 mg/kg. Για τις κατοικημένες περιοχές στην Ελλάδα τα ανώτατα όρια είναι στα 500mg/kg, ενώ στις βιομηχανικές περιοχές, τα ανώτατα όρια είναι στα 4.000mg/kg.

Σε όλα τα υπόλοιπα δείγματα η ποσότητα μολύβδου είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Υπάρχει μόνο ένα δείγμα στα 330mg/kg και σε όλα τα υπόλοιπα είναι από 120 mg/kg και κάτω.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η εκπρόσωπος της ΕΕ, επικεφαλής της Task Force για τη Λέσβο:  «Πάρθηκαν 12 δείγματα από όλη την περιοχή που εκτείνεται το Κέντρο. Στην Ελλάδα, τα ανώτατα επιτρεπτά όρια είναι 500mg/kg για κατοικημένη περιοχή και 4.000mg/kg για βιομηχανική περιοχή. Από τα 12 δείγματα, ένα δείγμα είναι το μοναδικό που ξεπερνά το όριο των 500 mg/kg. Είναι από την κορυφή του πεδίου βολής, εκεί που έσκαγαν οι σφαίρες και θεωρείται αναμενόμενο να εντοπιστεί τέτοιο δείγμα». Η ίδια επεσήμανε τη μεγάλη ποσότητα μολύβδου που εντοπίζεται στο ένα και μοναδικό δείγμα και στα μέτρα που λαμβάνονται από τις ελληνικές αρχές: «Οι ελληνικές αρχές θα περιφράξουν την περιοχή, θα δημιουργήσουν ανάχωμα με νέο χώμα, χάραξη πρόσθετου στρώματος χρησιμοποιώντας νέο χαλίκι, βάση τσιμέντου στα δημόσια Runhalls, διοικητικές περιοχές και περιοχές εγγραφής. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων αυτών,  θα παρθούν νέα δείγματα». 

Πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσαν χθες στη δημοσιότητα την τεχνική μελέτη από την γεωχημική έρευνα και έρευνα του υπεδάφους της Λέσβου που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών σε 12 σημεία εντός της προσωρινής δομής του Μαυροβουνίου, τονίζοντας ότι  δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους αιτούντες άσυλο που διαβιούν εκεί.  

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μελέτη «η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στα δείγματα που ελήφθησαν μέσα στην κατοικημένη περιοχή θεωρούνται εντός των επιτρεπτών γεωχημικών κατώτατων ορίων που ισχύουν στις οικιστικές ζώνες, σύμφωνα με την εθνική και διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.  

Οι μικροποσότητες που ανιχνεύτηκαν σε ένα – και μόνο – σημείο στα όρια της δομής που είναι εκτός κατοικημένης περιοχής είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια βιομηχανικής ζώνης και κάτω από τα όρια που εντοπίζονται σε πολλές περιοχές και δήμους στην Ελλάδα, όπου διαβιούν με ασφάλεια χιλιάδες πολίτες.  

Το δείγμα που ελήφθη έξω από την κατοικημένη περιοχή θεωρείται ότι ξεπερνά τα όρια που έχουν τεθεί για τις οικιστικές ζώνες, αλλά εντός των προβλεπόμενων ορίων για τις βιομηχανικές περιοχές, όπως και θεωρείται η περιοχή του δείγματος αυτού.  

Η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι δεν θεωρείται καν οικιστική περιοχή καθώς οι κάτοικοι διαβιούν προσωρινά για λίγους μήνες και όχι για πολλά χρόνια ή μόνιμα.  Όλα όμως τα δείγματα τέθηκαν σε σύγκριση με τα αυστηρά όρια που αφορούν τις οικιστικές ζώνες και είναι πολύ πιο κάτω από αυτά. 

-Το συγκεκριμένο δείγμα ελήφθη από πυροβολείο σε λόφο που δεν κατοικείται. Ο μόλυβδος δεν υπάρχει στα βλήματα.  

Κάθε χώρα θέτει τα δικά της επιτρεπτά όρια mg μολύβδου, π.χ. Ελλάδα 500mg, Ελβετία 1.000mg.  

-Πουθενά και ποτέ δεν εκκενώθηκε περιοχή λόγω μολύβδου. Η μόνη «ιατρικής» φύσεως εκκένωση, είναι λόγω ραδιενέργειας». 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση