Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Στα 25 εκατ. ο προϋπολογισμός των Νέων Αγροτών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Στα 25 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τους Νέους Αγρότες στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς έχουμε συνολική αύξηση του προϋπολογισμού σε πανελλαδικό επίπεδο για την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο πρόγραμμα.

Η απόφαση της αύξησης την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, έχει ήδη αναρτηθεί στο Διαύγεια και πλέον αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων, ώστε να δούμε πόσοι από τους υποψηφίους θα είναι απορριπτόμενοι, καθώς από αυτόν τον αριθμό θα κριθεί πόσοι Νέοι Αγρότες θα πάρουν το εισιτήριο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να εισπράξουν το Πριμ Πρώτης Εγκατάστασης.

Με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των 25 εκατομμυρίων ευρώ και τη δυνατότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των νησιών μας να εισπράξουν μέγιστο Πριμ Πρώτης Εγκατάστασης μέχρι 40.000 ευρώ, ο προϋπολογισμός του προγράμματος επαρκεί για να ενταχθούν 628 δικαιούχοι, ενώ οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί συνολικά είναι 859 κι από τους τρεις Νομούς του Βόρειου Αιγαίου. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πόροι ΔΕΝ επαρκούν για την χρηματοδότηση 231 υποψηφίων για το πρόγραμμα. Ωστόσο αυτός ο αριθμός δεν είναι απόλυτος, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, από την οποία θα φανεί ποιος θα είναι ο αριθμός των φακέλων που απορρίπτονται από το πρόγραμμα μη πληρώντας τις προϋποθέσεις ένταξης. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις δύο αυξήσεις του προϋπολογισμού στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών μέχρι τώρα τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη του ενδιαφέροντος όλων των δικαιούχων, που είναι νέοι άνθρωποι και έτοιμοι να ενταχθούν στον πρωτογενή τομέα. 

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο κ. Παπαγιαννίδης, σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσό του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, μετά την τελευταία αναπροσαρμογή, είναι συνολικού ύψους 525.363.000 ευρώ, για την κάλυψη δημόσιας δαπάνης, που θα κατανεμηθεί για νομικές δεσμεύσεις που θα προκύψουν από την χορήγηση ενισχύσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, για την κατανομή των πόρων λήφθηκαν υπόψη, μεταξύ άλλων κριτηρίων, η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, η νησιωτικότητα, η ορεινότητα, η υποεκτίμηση της ενδοπεριφερειακής σημασίας του πρωτογενούς τομέα λόγω της παρουσίας, στην ίδια Περιφέρεια, ενός ισχυρού δευτερογενούς τομέα, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιφερειών, που προέκυψε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις το καλοκαίρι του 2021.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις