Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στα χέρια της ΕΤΑΔ η παραχώρηση του πάρκινγκ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Δεν έχει υπογραφεί ακόμη καμία απόφαση για την διάθεση του χώρου στο Δήμο, παρά τις ενέργειες που γίνονται από το περασμένο καλοκαίρι για την εξομοίωση της χερσαίας ζώνης λιμένα και την ολοκλήρωση του master plan

Στα χέρια της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου βρίσκεται ο φάκελος παραχώρησης του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης στο Δήμο και στο Λιμενικό Ταμείο, αλλά χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν πέσει οι πολυαναμενόμενες υπογραφές, όπως προέκυψε χθες κατά την συνάντηση που είχε ο Παναγιώτης Χριστόφας με τον Πρόεδρο της Εταιρείας, Γρηγόρη Αναστασιάδη. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Παναγιώτης Τακτικός και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Μυτιλήνη Α.Ε.”, Γιώργος Αυγουστίδης. Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΔ αναφέρθηκε στις διαδικασίες που απαιτούνται για την παραχώρηση μέρους ή όλου του οικοπέδου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μέχρι να μπορέσει να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει ο Δήμος την σημαντική αυτή έκταση, στο κέντρο της πόλης, προς όφελος των δημοτών.

Η νέα Δημοτική Αρχή επεδίωξε αυτή την συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαδικασιών παραχώρησης του κεντρικού αυτού χώρου, που είχε τεθεί κατ’ επανάληψη ως αίτημα και από πρώην Δημάρχους και συγκεκριμένα από τον Δημήτρη Βουνάτσο, τον αείμνηστο, Σπύρο Γαληνό και τον Στρατή Κύτελη. Όπως είναι γνωστό, μέχρι και το 2014 διαχειριζόταν αυτή την έκταση, από τη ΔΕΗ μέχρι την μαρίνα, ο Δήμος σε ό,τι αφορούσε το δημοτικό πάρκινγκ και την στάθμευση των αστικών λεωφορείων και το Λιμενικό Ταμείο όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, 50 περίπου στρέμματα συνολικά, ενώ ιδιοκτήτης ήταν το Ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία). Αυτοί οι διαχειριστές (Δήμος και Λιμενικό Ταμείο) είχαν την ευθύνη των όποιων κατασκευών, καθώς και τη φροντίδα και δαπάνη της καθαριότητας, του φωτισμού, συντήρησης πλατειών, χώρων στάθμευσης και εμπορικού λιμανιού, φορτοεκφόρτωση καυσίμων, κλπ.. 

Όλα άλλαξαν όμως με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αυτή την χρονιά, βάσει του οποίου το ακίνητο παραχωρήθηκε στο ΤΑΪΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε). Μάλιστα, είχαν γίνει τότε ενέργειες για την πώληση της έκτασης από το ΤΑΪΠΕΔ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς. Έκτοτε, είχαν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Αθήνα, με τον Δήμο πάντα να διεκδικεί να περάσει στα χέρια του το ακίνητο, είτε δωρεάν ή ακόμη και με μισθωτήριο συμβόλαιο.

Το περασμένο καλοκαίρι ο πρώην Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Παπαδόπουλος, είχε δηλώσει ότι με την βοήθεια του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, η μισή έκταση των 22,5 στρεμμάτων, από τα γραφεία της ΔΕΗ έως τη μαρίνα θα παραχωρηθεί στο Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να προχωρήσει το master plan των λιμενικών εγκαταστάσεων και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η εξομοίωση της χερσαίας ζώνης λιμένα για την υποδοχή σκαφών εξωτερικού. Η ίδια διαβεβαίωση – εξαγγελία διατυπώθηκε και σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Στρατής Κύτελης, μαζί με τον κ. Παπαδόπουλο τον περασμένο Οκτώβριο. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ξεκίνησαν από την Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, με περιφράξεις, κιγκλιδώματα, τοποθέτηση καμερών ασφαλείας, προκειμένου να λειτουργεί ως πύλη Σένγκεν βάσει του Διεθνούς Κώδικα ISPS.

Ωστόσο, κατά την χθεσινή συνάντηση του Π. Χριστόφα με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ, έγινε γνωστό ότι η Διοίκηση της Εταιρείας δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση επί του θέματος, ενώ σύμφωνα με το καταστατικό της, δεν μπορεί να προβεί σε καμία παραχώρηση χωρίς την σύναψη σύμβασης για την καταβολή του ανάλογου τιμήματος. Δηλαδή, αν τελικά ικανοποιηθεί το αίτημα της παραχώρησης, ο Δήμος ή το Λιμενικό Ταμείο θα πρέπει να υπογράψουν συμβόλαιο με την ΕΤΑΔ (όπως συνέβη και με το παλιό Λιμεναρχείο) για την μακροχρόνια εκμίσθωση του χώρου. 

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη να ξεκαθαριστεί άμεσα το ζήτημα αυτό και γι’ αυτό κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να επισκεφθεί το νησί μας για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την σημασία αξιοποίησης της συγκεκριμένης έκτασης: «Καταθέσαμε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας, δεδομένου ότι η απελευθέρωση όλου του χώρου στο εμπορικό λιμάνι είναι πολύ σημαντική τόσο για την ολοκλήρωση του master plan όσο και για την ανάπλαση της περιοχής. Προσκαλέσαμε τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ να έρθει στο νησί μας για να δει από κοντά το οικόπεδο και να αξιολογήσει την κατάσταση. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση για να αξιοποιηθεί η έκταση όπως έχει σχεδιαστεί».

spot_img

More articles

spot_img