Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Στα χέρια του Εισαγγελέα η δικογραφία

Με δάνειο 420.000 ευρώ και την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ύψους 250.000 ευρώ, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του ο Συνεταιρισμός

Ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού, Μ. Κωνσταντιδέλλης

Στα χέρια του Εισαγγελέα παραδόθηκε πριν λίγες μέρες η δικογραφία για την φωτιά που κατέστρεψε το καλοκαίρι τις αποθήκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή οι υπαίτιοι του συμβάντος, αν και η προανάκριση συνεχίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πλέον, είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης η περαιτέρω ή μη διερεύνηση της υπόθεσης και στα χέρια των τοπικών φορέων και των αρμόδιων Υπουργείων η συμβολή για να χτιστεί από την αρχή, όπως υποσχέθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. «Γονατίσαμε, αλλά δεν πέσαμε» δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, τονίζοντας ότι η δραστηριότητα των μελών συνεχίζεται κανονικά και μάλιστα πριν από τις γιορτές θα κυκλοφορήσουν στην αγορά δύο νέα προϊόντα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξέτασε από την αρχή όλες τις πιθανές αιτίες αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, που ερευνήθηκε ενδελεχώς στο πλαίσιο σχηματισμού της δικογραφίας. Από την αυτοψία πραγματογνώμονα δεν προέκυψαν ενδείξεις για βραχυκύκλωμα, γεγονός που ενέτεινε τις υποψίες ότι η μεγάλη αυτή καταστροφή προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι σε μια περίοδο που ο Συνεταιρισμός έκανε άλματα προς τα εμπρός, στηρίζοντας εκατοντάδες παραγωγούς της δυτικής Λέσβου. 

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντιδέλλη, τα στελέχη της Πυροσβεστικής έκαναν πολύ καλά την δουλειά τους, εξετάζοντας κάθε πιθανή αιτία, καταγράφοντας μαρτυρίες, ελέγχοντας τα οικονομικά στοιχεία του Συνεταιρισμού, υλικό από κάμερες, ακόμη και το ενδεχόμενο αυτανάφλεξης των ζωοτροφών που υπήρχαν στις αποθήκες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατέστη εφικτό να καταλήξει σε κάποιο σαφές συμπέρασμα και πλέον ο Εισαγγελέας είναι αυτός που καλείται αν ο φάκελος θα μπει στο αρχείο ή αν υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που πρέπει να ερευνηθούν.

Η συνολική έκταση των αποθηκών ήταν περίπου 1.000 τ.μ. και μέσα υπήρχαν τόνοι με ζωοτροφές, άχυρα, κριθάρια, λιπάσματα, ένα φορτηγό και ένα μηχάνημα τύπου κλαρκ. Περιμετρικά των εγκαταστάσεων είχαν τοποθετηθεί κάμερες και το καταγραφικό υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει τις έρευνες των πυροσβεστών βρισκόταν μέσα στα γραφεία, τα οποία όμως καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το ύψος των ζημιών είχε εκτιμηθεί στα 5 εκατ. ευρώ, ποσό τεράστιο τις σημερινές εποχές, όπως ειπώθηκε στην συνάντηση που είχαν στελέχη της Διοίκησης την επόμενη μέρα με την τότε Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία είχε υποσχεθεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από το Ταμείο Αρωγής.

Η χρηματοδότηση αυτή δεν έχει εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα και η μόνη βοήθεια που θα λάβει το επόμενο διάστημα η Διοίκηση είναι το ποσό των 250.000 ευρώ από την Περιφέρεια, που θα διατεθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και τον Συνεταιρισμό για την κατασκευή των νέων αποθηκών. Παράλληλα, η Διοίκηση έχει λάβει δάνειο ύψους 420.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής για 10 χρόνια. Σε ό,τι αφορά το Τυροκομείο, έχουν γίνει ήδη οι εκσκαφές και ο Συνεταιρισμός περιμένει την εκταμίευση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Leader” για να ξεκινήσει η κατασκευή του.

«Δυστυχώς ο αγώνας 15 – 20 χρόνων έγινε στάχτη μέσα σε λίγες ώρες, αλλά είμαστε εδώ για να ξαναγεννηθούμε από τις στάχτες μας. Από την επόμενη κιόλας μέρα, βάλαμε όλοι μαζί πλάτη και σταθήκαμε όρθιοι. Έτσι θα συνεχίσουμε και θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια, τον Κώστα Μουτζούρη προσωπικά, τον Πανάγο Κουφέλο και τους Διευθυντές Ζήνα Μωραΐτου, Δημήτρη Ακριώτη και Γιώργο Λαγουτάρη και όλες τις παρατάξεις που συμφώνησαν στην εκταμίευση 250.000 ευρώ για να ξαναχτίσουμε τις αποθήκες, όπως επίσης και τον κ. Αθανασίου για το συνεχές ενδιαφέρον του», κατέληξε ο κ. Κωνσταντιδέλλης.