Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

“Στα κάγκελα” οι Πρόεδροι των χωριών!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Οριστική ταφόπλακα στα αυτόνομα ψηφοδέλτια των Κοινοτήτων έβαλε η κυβέρνηση με διάταξη που υπέγραψε πριν λίγες μέρες σύμφωνα με την οποία όλοι οι Πρόεδροι στα χωριά, ανεξαρτήτως πληθυσμού, θα εκλέγονται από την παράταξη του υποψήφιου Δημάρχου που θα πλειοψηφήσει, ακόμη και αν είναι τελευταίοι σε ψήφους στις Κοινότητές τους! 

Οι Πρόεδροι των χωριών τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλαδικό, είχαν διαμαρτυρηθεί από την πρώτη στιγμή για την κατάργηση των ξεχωριστών ψηφοδελτίων και πίστευαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα προχωρούσε σε αυτή την αντιδημοκρατική απόφαση, αλλά τελικά διαψεύστηκαν. Χθες, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου που πρωτοστάτησε σε αυτό τον αγώνα, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του, λέγοντας “όχι στους διορισμούς  Προέδρων και Συμβούλων Κοινοτήτων και στον μαρασμό των χωριών”.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, καταργούνται οι Αυτόνομοι Συνδυασμοί για τις Κοινότητες, όπως εκλέχτηκαν στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2019 και οι υποψήφιοι για τα Συμβούλια των Κοινοτήτων θα είναι υποχρεωτικά ενταγμένοι στους συνδυασμούς των υποψήφιων Δημάρχων. Με απλά λόγια, όπως αναφέρουν οι τρεις Συντονιστές του Δικτύου στο νησί μας, Κίμωνας Χρυσίδης, Βασίλης Μαμώλης και Θέμης Καμμένος, «δεν θα μετρά  η ψήφος των δημοτών κάθε χωριού για την εκλογή Προέδρου και Συμβουλίου της Κοινότητας, αλλά  δυστυχώς  θα ορίζονται στην πλειοψηφία κατά 60%, όποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου, ανεξάρτητα αν στο χωριό τους μειοψήφησαν»! 

Στις περιπτώσεις που εκλεγεί στον δεύτερο γύρο Δήμαρχος ο υποψήφιος που έχει έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο, θα ορισθούν στις Κοινότητες δοτά Συμβούλια. Στις Κοινότητες έως 300 κατοίκους, θα εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς του δημαρχιακού συνδυασμού που πλειοψήφησε στο χωριό. Στις Κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους θα ορίζονται στα τριμελή Συμβούλια, 2 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 1 από όλους τους άλλους  συνδυασμούς. Στις Κοινότητες από 2.001 έως 10.000 κατοίκους θα ορίζονται στα 5μελή Συμβούλια 3 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 2 από όλους τους άλλους συνδυασμούς, ενώ στο 11μελές Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης, θα ορίζονται 7 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 4 από όλους τους άλλους συνδυασμούς.

Ερμηνεύοντας το νόμο οι Κοινοτάρχες επισημαίνουν ότι οι κάτοικοι των χωριών όλων των παρατάξεων και προτιμήσεων χάνουν το δημοκρατικό δικαίωμα να εκλέγουν Πρόεδρο και Συμβούλιο όποιους εκείνοι θέλουν, αφού με τον νόμο η κυβέρνηση τους βάζει στο εκβιαστικό δίλημμα να επιλέξουν Δήμαρχο και Συμβούλιο Κοινότητας, από το ίδιο ψηφοδέλτιο. Επιπλέον, εφόσον οι Πρόεδροι Κοινοτήτων θα ανήκουν στις δημαρχιακές παρατάξεις, παύονται αν διαγραφούν από τη δημοτική τους παράταξη, σύμφωνα με τη νομολογία για εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων σε Συμβούλια και Επιτροπές. 

«Επομένως κάθε Πρόεδρος που θα γίνεται ενοχλητικός, λόγω διεκδίκησης λύσεων προβλημάτων συγχωριανών του, μπορεί να καθαιρεθεί! Για να επιβληθούν τα παραπάνω, καταργήθηκαν οι αυτόνομοι συνδυασμοί για τα Συμβούλια των Κοινοτήτων και όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι ή Σύμβουλοι, θα πρέπει θέλοντας και μη, να γίνουν παρατρεχάμενοι ψηφοκουβαλητές, στα δημαρχιακά ψηφοδέλτια», σημειώνει το Δίκτυο.

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι οι διατάξεις που επιβάλλει η κυβέρνηση θα απομακρύνουν από τις Κοινότητες και τους Δήμους πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη με εμπειρία θητειών, αλλά και πρωτοεκλεγμένους με τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Δημοτικές Εκλογές του 2019, που αγωνίζονται καθημερινά για τα προβλήματα των συγχωριανών τους και αντιστέκονται στον μαρασμό των χωριών. Για τους λόγους αυτούς ζητά επαναφορά των αυτόνομων συνδυασμών για τις Κοινότητες, μαζί με διαχείριση πόρων του δημοτικού προϋπολογισμού για αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας και άσκηση τοπικών αρμοδιοτήτων, ως στοιχειώδη μέτρα για να μην εγκαταλείπονται Κοινότητες και χωριά.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Συντονιστής του Δικτύου στο Δήμο Μυτιλήνης, Βασίλης Μαμώλης, «έστω και τώρα, με μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει το μέγα λάθος που αποφάσισε για την εκλογή των Προέδρων και των μελών των Τοπικών Συμβουλίων στα χωριά. Δεν μπορούν να καταργήσουν την δημοκρατία και την λαϊκή βούληση για να εξυπηρετήσουν τους Δημάρχους που θέλουν να εκλέξουν. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε».

 

ΒΟΛΕΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Προς διάλυση οι Τοπικές Κοινότητες»

Για διάλυση των Τοπικών Κοινοτήτων από την κυβέρνηση κάνει λόγο ο Γιάννης Μπουρνούς με αφορμή την συμπληρωματική διάταξη που υπεγράφη πριν λίγες μέρες για την εκλογή Προέδρων στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, η οποία επιβεβαιώνει την κατάργηση των αυτόνομων συνδυασμών στα χωριά για την εκλογή Προέδρων και Τοπικών Συμβουλίων. 

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας, «η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών περιφρονούν και απορρίπτουν τις χιλιάδες διαμαρτυρίες από όλη την Ελλάδα για την επαναφορά της δημοκρατικής εκλογής Συμβουλίων και Προέδρων στις Κοινότητες. Με το νόμο του “Κλεισθένη” η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς συντοπίτες μας (νέους και παλιούς αυτοδιοικητικούς), να συγκροτήσουν ευρύτατους δημοκρατικούς συνδυασμούς στις Κοινότητές τους, ανεξάρτητους από την υποχρεωτική ένταξη στους συνδυασμούς των υποψήφιων Δημάρχων. Οι δε δημότες απέκτησαν το δικαίωμα να ψηφίζουν Πρόεδρο και Συμβούλιο για την Κοινότητά τους, όποιους και όποιες έκριναν καλύτερους για το χωριό και την πόλη τους. Αλλά η αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική της ΝΔ δεν ανέχεται εκπροσώπους που “ενοχλούν” τη συγκεντρωτική διακυβέρνηση επιβολής αντικοινωνικών μέτρων στους πολίτες». 

Κλείνοντας ο Γ. Μπουρνούς σημειώνει ότι «όσο για τις φήμες που διαδίδονταν στη Λέσβο από κύκλους της ΝΔ για δήθεν μερική αποκατάσταση της δημοκρατικής εκλογής των Συμβουλίων Κοινοτήτων, αποδείχθηκαν παραπλανητικές, που στόχο είχαν να καθησυχάσουν προσωρινά τους διαμαρτυρόμενους Προέδρους. Παρεμβαίνουμε για ακόμα μια φορά για το θέμα αυτό και ζητάμε από την απερχόμενη κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σεβαστεί το αυτονόητο αίτημα του Πανελλαδικού και των Τοπικών Δικτύων Κοινοτήτων. Κι αν δεν το κάνει αυτή, θα το πράξουμε σύντομα εμείς».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img