Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

“Στα μαλακά” ο εκπαιδευτικός για την ασέλγεια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Το δικαστήριο δέχτηκε την ενοχή του κατηγορουμένου, εξαιρώντας ωστόσο την κρίσιμη περίοδο, το 2017, και αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου
  • «Τέτοιες υποθέσεις σπάνε αποστήματα όταν εκπαιδευτικοί στο όνομα της διάθεσής τους να βρίσκονται κοντά στους μαθητές ξεπερνούν τα όρια», δήλωσε ο δικηγόρος Δημοσθένης Χατζηγιάννης

Σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή για ασέλγεια κατά ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση  καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τον εκπαιδευτικό σχολείου σε χωριό της Λέσβου, ο οποίος το 2018 απασχόλησε για τις σε βάρος του καταγγελίες από μαθήτρια και τους γονείς της για την αποστολή μηνυμάτων με υπονοούμενα ερωτικού περιεχομένου με το κινητό τηλέφωνο στην ανήλικη τότε μαθήτρια. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση και σε αντίθεση με τη δίκη του άλλου εκπαιδευτικού που προηγήθηκε, (και οι δυο τους από την ίδια περιοχή) η οποία τράβηξε σε μάκρος, το δικαστήριο ξεκίνησε χθες το πρωί και νωρίς το απόγευμα είχε εκδοθεί και η απόφαση, για την οποία η πλευρά του κατηγορουμένου διά της δικηγόρου υπεράσπισης Πέλλας Ανδριώτου άσκησε έφεση, ευελπιστώντας σε ελαφρύτερη ποινή ή και την ανατροπή της καταδίκης σε δεύτερο βαθμό.

Από την πλευρά της οικογένειας της μαθήτριας, η οποία σήμερα είναι ενήλικη και πρωτοετής φοιτήτρια, παράσταση Πολιτικής Αγωγής έκανε ο δικηγόρος Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο οποίος μετά το τέλος της δίκης μαζί με τα μέλη της οικογένειας δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την καταδίκη του εκπαιδευτικού, μη μένοντας στην ποινή αλλά στην αναγνώριση της ενοχής του.

 

Στο δικαστήριο

Στο δικαστήριο κατέθεσαν η μαθήτρια και οι γονείς της με τη 19χρονη σήμερα να ξεσπά σε λυγμούς την ώρα που επανέφερε στη μνήμη της τα όσα συνέβησαν την επίμαχη περίοδο και συγκεκριμένα σε δύο περιόδους το 2017, που το κορίτσι δεν είχε εκπαιδευτικό τον κατηγορούμενο, αλλά κάλυπτε κάποιες ώρες και στο δικό τους σχολείο.

Τα όσα αναφέρθηκαν χθες στο δικαστήριο είχαν αναδειχθεί πρωτοσέλιδα από τα Νέα της Λέσβου τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου του 2018 όταν ξεκινούσε η διαδικασία εισαγγελικής διερεύνησης των σοβαρών καταγγελιών της μαθήτριας, η οποία ξεσπούσε κατά του εκπαιδευτικού, ο οποίος της έστελνε SMS ζητώντας της «να πάει κοντά του»,  απειλώντας μάλιστα ότι «αν δεν πάει κοντά του ο βαθμός της θα είναι 15 στον επόμενο έλεγχο», κατηγορώντας τον ότι έψαχνε ευκαιρία για να την αγγίζει δήθεν αθώα!

Η αρχή του τέλους για να λύσει το παιδί τη σιωπή του και να μιλήσει στους γονείς του και στη δικαιοσύνη, όπως κατέθεσε η μητέρα, ήταν τον Ιούλιο του 2018 όταν εκείνη είδε ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο της κόρης της από τον καταγγελλόμενο καθηγητή, ο οποίος της έγραφε «σε συμπαθώ». Αυτό το μήνυμα έγινε η αρχή για ν’ ανακαλύψει 24 σελίδες μηνύματα, που ο εκπαιδευτικός έστελνε από το προηγούμενο καλοκαίρι. Στα μηνύματα αυτά ο εκπαιδευτικός προσπαθούσε να προσεγγίσει τη μαθήτρια «να τον γνωρίσει από κοντά». Και καθώς φαίνεται πως δεν το πετύχαινε, τα μηνύματα λάμβαναν διαφορετικό χαρακτήρα «αν δεν έρθεις κοντά μου, 15 στον έλεγχο» και μετά «δεν ήρθες; 14,5 στον έλεγχο», και μετά «14». Κάποια στιγμή το κορίτσι εμφανίζεται ν’ απαντά «θα έρθω κύριε». Το «κοντά» σημαίνει, όπως κατήγγειλε η μητέρα, «να καθίσει στα πόδια του, να την αγκαλιάζει και να τη χαϊδεύει». 

Μιλώντας η ίδια η μαθήτρια εκείνης της περιόδου, φοιτήτρια σήμερα, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της μιλώντας για την πίεση που δεχόταν από τον εκπαιδευτικό, ο οποίος την έστελνε στην αποθήκη για να φέρει υλικά που χρησιμοποιούνταν στο μάθημα για να την ακολουθήσει και να βρεθούν μόνοι τους σε αυτό το σημείο, με την έφηβη τότε να το βάζει στα πόδια για να γλιτώσει.

Ομοίως και ο πατέρας του κοριτσιού στην κατάθεσή του ανέφερε την επαφή που είχε με τον εκπαιδευτικό. Όταν ο τελευταίος έμαθε για τις καταγγελίες σε βάρος του μετέβη στον επαγγελματικό χώρο του γονέα ζητώντας εξηγήσεις. «Γιατί το έκανες αυτό σε μένα;», φέρεται να είπε ο εκπαιδευτικός στον γονιό.

 

Η πλευρά του κατηγορουμένου

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος στην απολογία του απέδωσε τις σε βάρος του καταγγελίες στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί τότε στο χωριό, όταν είχε προηγηθεί το ξέσπασμα της υπόθεσης με άλλον συνάδελφό του για ασέλγεια και εκείνος, όπως είπε, τον είχε υποστηρίξει ανοιχτά πληρώνοντας το τίμημα για τη στάση που κράτησε. Σε ό,τι αφορά το αποδεικτικό υλικό με τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έστελνε στην τότε μαθήτριά του και συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο της υπόθεσης, καθώς επίσης και για την γενικότερη συμπεριφορά του για την οποία καταγγέλθηκε από την πλευρά της οικογένειας, ο ίδιος απέδωσε τις κινήσεις του στον τρόπο λειτουργίας και την αμεσότητα που έχει με τους μαθητές του, καλλιεργώντας, όπως είπε, φιλικές σχέσεις με τα παιδιά που τον εμπιστεύονταν, του έλεγαν τα προβλήματά τους και τον αντιμετώπιζαν ως φίλο. Αυτό, όπως είπε ο εκπαιδευτικός, παρεξηγήθηκε από την πλευρά της μαθήτριας και της οικογένειάς της.

Τον εκπαιδευτικό υπερασπίστηκαν ως μάρτυρες η σύζυγος και συνάδελφοί του, που δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν τα καταγγελλόμενα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ευθυγραμμίζεται με την εισήγηση της εισαγγελικής πλευράς για ενοχή του κατηγορουμένου, αλλά για την δεύτερη περίοδο του 2018 και εξαίρεση της πρώτης. Λόγω, δε, της αναγνώρισης από το δικαστήριο του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου επιβλήθηκε η ποινή της φυλάκισης 8 μηνών με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Με εμφανή την αμηχανία αλλά και με χαμόγελο στο πρόσωπό της δήλωσε ικανοποιημένη από την απόφαση η 19χρονη σήμερα, που έσπασε τη σιωπή της κατά του εκπαιδευτικού και βρισκόταν χθες στην αγκαλιά των γονιών της κατά την έξοδο από το δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης. Από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης δήλωσε ότι «το δικαστήριο αναγνώρισε ότι όλες οι πράξεις τουλάχιστον ως εγκλήματα έγιναν, εξαιρώντας ωστόσο τα μηνύματα της περιόδου του 2017 που δεν ήταν μαθήτριά του και αυτό ήταν ένα κρίσιμο διάστημα. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλα τα μηνύματα είχαν ερωτικό περιεχόμενο και ήταν αξιόποινα, ενώ δέχτηκε και τα καταγγελλόμενα για τις θωπείες του εκπαιδευτικού σε βάρος της μαθήτριας. Θεωρούμε ότι ήταν μία πολύ δίκαιη απόφαση υπό την έννοια της διάγνωσης της ενοχής του κατηγορουμένου», είπε ο δικηγόρος, επισημαίνοντας ότι «σε τέτοιες υποθέσεις είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν στην πράξη τα καταγγελλόμενα, δεδομένου ότι τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά».

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι τέτοιες δίκες «σπάνε αποστήματα» σε μικρές κοινωνίες όπου κάποιοι εκπαιδευτικοί στο όνομα της διάθεσής τους να βρίσκονται κοντά στα παιδιά ξεπερνούν κάποια όρια.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση εξέφρασαν και οι γονείς του κοριτσιού, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου δεν έγινε δήλωση.

Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά στη Λιώτα
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδο 14-11-22
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img