«Στα μανταλάκια» η Λέσβος με το «κόλπο γκρόσο» δύο γιατρών 

Spread the love


Ανάστατη η κοινωνία της Λέσβου, μετά τις παταγώδεις αποκαλύψεις για την υπερσυνταγογράφηση, που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου όπου αποκαλύφθηκε ότι το νησί φαντάζει αρνητικά δακτυλοδεικτούμενο με δύο κραυγαλέες περιπτώσεις.  

10 χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατρών, από τις 100 που εκμεταλλεύονταν συστηματικά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ, για να αποκομίζουν παράνομα κέρδη, ανέφερε ο υπουργός.  Δυο απ’ αυτές τις 10 περιπτώσεις, που εν τω μεταξύ μεταδόθηκαν από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, ήταν από τη Λέσβο: Η μια από Κέντρο Υγείας του νησιού και η άλλη από την πόλη της Μυτιλήνης.

Όπως διαβάστηκε στoυς δημοσιογράφους στη συνέντευξη τύπου του Υπ. Υγείας, οι δυο περιπτώσεις από τη Λέσβο αφορούσαν σε:

Γενικό ιατρό στη Μυτιλήνη που συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.

-Παθολόγο σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη (εννοώντας στο νησί της Λέσβου) που συνταγογράφησε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της, αλλά και στον εαυτό της.
Ασφαλείς πληροφορίες των Νέων της Λέσβου αναφέρουν ότι πρόκειται για γιατρό από Κέντρο Υγείας μεγάλου χωριού. 

Στη συγκεκριμένη γιατρό του Κέντρου Υγείας, που  είχε συνταγογραφήσει τα 705 διαφορετικά σκευάσματα στα μέλη της οικογένειάς της, ο υπουργός τηλεφώνησε, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους.  Περιέγραψε μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης στους συντάκτες υγείας τον τρόπο που «κεραυνοβόλησε» ο ίδιος τη γιατρό στον τηλεφωνικό  τους διάλογο, με προφανή την έκπληξή του από τα ευρήματα, αλλά και με τόνο  χιούμορ για… το «κόλπο γκρόσο»: 

«Πρέπει να σας πω, επειδή την πήρα τηλέφωνο ο ίδιος με ανοιχτή ακρόαση πάνω από το γραφείο μου, κόντεψε να λιποθυμήσει. Είχε γράψει στη μία της κόρη, 15 ετών, τρεις διαφορετικές στατίνες. Και της είπα: “Γιατρέ μου εγώ είμαι 53 ετών και παίρνω μία στατίνη. Κι ενώ ο πατέρας μου πέθανε από έμφραγμα στα 54 και φοβάμαι, και γι’ αυτό κρατάω την υγεία μου σε καλή κατάσταση, δεν έχω πάρει δεύτερη στατίνη ακόμα στη ζωή μου. Η κόρη σας, 15 ετών θέλει τρεις διαφορετικές στατίνες; Τι μου απάντησε: “Έχει μια πολύ σπάνια πάθηση και δεν θα ξαναγίνει”. Λέω δηλαδή, “θεραπεύτηκε η κόρη σας από την σπάνια πάθηση, επειδή πήρα τηλέφωνο;”».

Μάλιστα, για την ίδια γιατρό είχαν βρεθεί και άλλα στοιχεία υπερσυνταγογράφησης, είπε ο υπουργός υγείας. Όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος έδειξε, είχε συνταγογραφήσει μια τεράστια ποσότητα σκευασμάτων σε αλλοδαπό που ήρθε επισκέπτης στο νησί, για μια συναυλία ως τεχνικός ήχου. «Έμεινε για 24 ώρες (σ.σ. ο αλλοδαπός επισκέπτης) και φεύγοντας πήρε μαζί του κάνα χιλιάρι σκευάσματα και φάρμακα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Η γιατρός του Κέντρου Υγείας Λέσβου, που έγινε εν τω μεταξύ θέμα στο πανελλήνιο με άγριο «τρολάρισμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνταγογραφούσε τα σκευάσματα αυτά μόνο βραδινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί. Στους ελέγχους που πραγματοποίησε το συγκεκριμένο διάστημα η ΗΔΙΚΑ – μέσω των νέων συστημάτων που έχει εγκαταστήσει – φαίνεται και η ώρα συνταγογράφησης, όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Με άλλα λόγια, στην συνέντευξη τύπου η αναφορά για την Λέσβο ήταν εκτενέστατη, με τους δημοσιογράφους να μειδιούν.

«Πρόκειται περί κανονικής απάτης και κλοπής δημοσίου χρήματος. Λυπούμαι γι’ αυτά που βρήκαμε και είναι μόνο οι πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων anti – fraud συστημάτων που εγκαταστήσαμε στην ΗΔΙΚΑ, που ήταν μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας μου υπουργικής θητείας να βάλω τάξη σ’ αυτόν τον τομέα», προειδοποίησε άπαντες τους γιατρούς ο υπουργός. 

«Μας βρίσκει το περιστατικό απροετοίμαστους να απαντήσουμε, χρειάζεται να ενημερωθούμε», δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης  Προβέτζας, λίγη ώρα μετά τις αποκαλύψεις, και πρόσθεσε ότι «αν όντως συμβαίνουν αυτά είναι καταδικαστέα». Άμεσα,  ωστόσο , ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (Ι.Σ.Α.) εξέδωσε ανακοίνωση. 

«Σταθερά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ταχθεί ενάντια σε κάθε πρακτική υπερσυνταγογράφησης και καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές», τονίζεται στην ανακοίνωση. Αναφέρει επίσης, «ότι πέρα από τις ελεγκτικές διαδικασίες θα πρέπει άμεσα και το ίδιο το σύστημα να εκσυγχρονιστεί (περαιτέρω) και να εξορθολογιστεί. Θα πρέπει ειδικότερα να ενταχθούν στο σύστημα όλα τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, αλλά και να ενσωματωθούν οι ενδεδειγμένες και απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες του ίδιου του συστήματος που θα διασφαλίζουν την ορθή πρακτική συνταγογράφησης, κάτι που επί σειρά ετών ζητά ο Ι.Σ.Α.».

Το ζήτημα της ανάγκης θέσπισης θεραπευτικών πρωτοκόλλων μας έθεσε, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου και ο Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου. Ο κ. Βαλτάς μας εξήγησε ότι ο φαρμακοποιός από την ώρα που έχει συνταγή γιατρού δεν μπορεί  να μην την εκτελέσει. «Στην κλειστή κοινωνία» αν δεν εκτελέσει συνταγή ο φαρμακοποιός θα χάσει αυτομάτως όλη την πελατεία. Από την άλλη, σε περιοχές όπου ο ένας και μοναδικός παθολόγος π.χ., είναι οικογενειακός  γιατρός 5.000 κατοίκων ενός χωριού, θα συνταγογραφεί  αναγκαστικά πολλά φάρμακα. Το ζήτημα είναι το Υπουργείο να ελέγξει τους γιατρούς που έχουν το στυλό  και είναι παντοδύναμοι». «Δηλαδή;», τον ρωτάμε. «Δηλαδή, οι γιατροί  μπορεί και να “πειράξουν” τα διαγνωστικά αποτελέσματα, όπως έγινε με τo οzempic… Το ζήτημα είναι να μπουν αυστηρά θεραπευτικά πρωτοκόλλα που να ορίζουν με σαφήνεια την συνταγογράφηση, και επίσης, αυτούσιες οι εξετάσεις, ηλεκτρονικά, να υποβάλλονται μαζί με τις συνταγές, ώστε να υπάρχει διαφάνεια», μάς απάντησε. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση