Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

‘’Στα μπλε’’ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Πρώτη με διαφορά αναδείχθηκε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνολικά στις εκλογές ψήφισαν 789 φοιτητές από τα έξι τμήματα που εδρεύουν στην Λέσβο, εκ των οποίων την ΔΑΠ ψήφισαν οι 500, την Πανσπουδαστική 219, ενώ την ΕΑΑΚ που κατέβηκε μόνο στο Τμήμα Ανθρωπολογίας, 24 φοιτητές. 

Εκ μέρους του Γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης για την πρωτιά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δηλώνεται: «Η δημοκρατική διαδικασία είναι εκείνη που διαμορφώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς και επιλέγει την φοιτητική εκπροσώπηση που την εκφράζει. Η σημερινή καθαρή και ευρεία πολιτική επικράτηση της Δ.Α.Π. – Ν.Δ.Φ.Κ. Μυτιλήνης είναι μια ιδεολογική νίκη έναντι του αναχρονισμού και της συντήρησης της τοξικότητας στα Πανεπιστήμια. Το ιστορικό διακύβευμα των φετινών φοιτητικών εκλογών είναι η δημιουργία υγιών προτύπων για τα ιδρύματά μας, ιδρύματα ασφαλή, εξωστρεφή και καινοτόμα. Οι έξι αυτοδυναμίες σε ισάριθμα τμήματα στην ακαδημαϊκή μονάδα της Μυτιλήνης μας κινητροδοτεί με αίσθημα ευθύνης, αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας να συνεχίσουμε δυναμικά να εκπροσωπούμε τους συμφοιτητές μας  σε ενεργούς, θεσμικούς και νόμιμους Φοιτητικούς Συλλόγους που θα ενισχύουν τα πτυχία μας, θα συνδέουν τα τμήματά μας με την αγορά εργασίας και θα εντείνουν την ακαδημαϊκότητα των προγραμμάτων σπουδών μας».

Επιπλέον για την νίκη αυτή εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λέσβου, Γιώργος Στρατηγέλλης δήλωσε ότι «για ακόμα μια χρονιά οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στήριξαν την ΔΑΠ δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι οι φοιτητές έχουν ανάγκη από ενεργούς και αποτελεσματικούς συλλόγους». Και προσθέτει: «Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη εκλογική νίκη πριν τις εθνικές εκλογές, κάνοντάς μας αισιόδοξους για το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου»

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τμήμα Περιβάλλοντος

ΔΑΠ 41
ΠΚΣ 16
ΛΕΥΚΑ 3
ΑΚΥΡΑ 3

Τμήμα Γεωγραφίας

54 ΔΑΠ
29 ΠΚΣ
4 ΛΕΥΚΑ
2 ΑΚΥΡΑ

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΔΑΠ 125
ΠΚΣ 56
Άκυρα 1
ΛΕΥΚΑ 6

Τμήμα Κοινωνιολογίας
Δ.Α.Π 133
ΠΚΣ 57
Λευκά 6
Άκυρα 5

Τμήμα Ωκεανογραφίας
ΔΑΠ 64
ΠΚΣ 52
ΑΚΥΡΑ 2
ΛΕΥΚΑ 4

Τμήμα Ανθρωπολογίας
ΔΑΠ 82
ΠΚΣ 17
ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ 24
ΛΕΥΚΑ 5
Άκυρα 5

Ψηφίσαντες σύνολο 789
ΔΑΠ 500
ΠΚΣ 219
ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ 24
ΛΕΥΚΑ 28
ΑΚΥΡΑ 18

Πρώτη πανελλαδικά η ΠΣΚ

Πηγή: pksekloges.gr

Σε πανελλαδικό επίπεδο ο μεγάλος νικητής των φετινών φοιτητικών εκλογών αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΣΚ), η οποία αναμετρήθηκε μεταξύ άλλων με την ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, την ΠΑΣΠ, την ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ που συγκεντρώνει τα σχήματα που στηρίζονται από το ΜΕΡΑ25-ΛΑΕ, την ΕΑΑΚ που συγκεντρώνει σχήματα που στηρίζονται από το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΑΡΙΣ και άλλες οργανώσεις, όπως το BLOCO.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΠΣΚ, η παράταξη έλαβε 12.376 ψήφους (ποσοστό 35,58%) σε επίσημη καταμέτρηση σε 212 συλλόγους από 272 πανελλαδικά,  με τη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ να ακολουθεί με 8.230 ψήφους (23,66%), την ΠΑΣΠ με 3.805 ψήφους (10,94%), το ΔΙΚΤΥΟ με 630 ψήφους (1,81%), την ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ με 3.489 ψήφους (10,03%) και την ΕΑΑΚ με 2.150 ψήφους (6,18%).

Σημειώνεται ότι εκ μέρους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με επίσημη ανακοίνωση έγινε καταγγελία για νοθεία και πλαστογραφία των αποτελεσμάτων από την ΠΣΚ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η τελευταία αλλάζει το σύνολο των συλλόγων που αναγνωρίζει. 

Όπως δήλωσε ο γραμματέας της ΔΑΠ Μυτιλήνης σχετικά με την ανακοίνωση: «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα ως προς τη διαφάνεια των φοιτητικών εκλογών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον ένα γενικό, ανεξάρτητο συντονιστικό όργανο που να καταγράφει τα αποτελέσματα»

spot_img

More articles