Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

“Στα σκαριά” η ανάπλαση στην Επάνω Σκάλα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Καθυστερεί η δημιουργία του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή

Ο κύβος ερρίφθη για το έργο της ανάπλασης στην Επάνω Σκάλα που δημοπρατήθηκε πριν λίγες μέρες και αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης η εταιρεία “Δόμηση”, με το υψηλότερο ποσοστό έκπτωσης, 25%. Η Επιτροπή που έχει συσταθεί για την ανάθεση του έργου θα προχωρήσει στον έλεγχο του φακέλου και εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο. 

Το πάρκο εκδηλώσεων στην Επάνω Σκάλα και συγκεκριμένα στο οικόπεδο των πρώην στάβλων, με προϋπολογισμό 1.119.183 ευρώ, θα δημιουργηθεί στον ελεύθερο χώρο 3 στρεμμάτων που βρίσκεται κάτω από το Κάστρο. Ο Δήμος εκπόνησε μελέτη για την κατασκευή ενός αμφιθεάτρου ημικυκλικής διάταξης και μπροστά από αυτό θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος, επίπεδος, ανοιχτός χώρος εκδηλώσεων με εκατέρωθεν χώρους στάσης και σκίασης (φύτευση και λίθινα καθιστικά), απαραίτητους για τους θερινούς μήνες. 

Παράλληλα θα αξιοποιηθεί και ο χώρος κάτω από το αμφιθέατρο, κυρίως, ως αποθηκευτικός αλλά και ως τουαλέτες ανδρών, γυναικών και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δίπλα, θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης 25 αυτοκινήτων. Η επιλογή της θέσης αυτής έγινε με στόχο την ενοποίηση του Πάρκου Εκδηλώσεων με το Κάτω Κάστρο και τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο στα Τσαμάκια.

Το σχεδιαζόμενο Πάρκο Αναψυχής στην Αγία Κυριακή

Στην Αγία Κυριακή

Σε ό,τι αφορά το Πάρκο Αναψυχής στην Αγία Κυριακή, οι διαδικασίες για την διεξαγωγή του διαγωνισμού έχουν καθυστερήσει σημαντικά, αφού απαιτήθηκε η έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία τελικά πάρθηκε, ενώ στην πορεία έγινε γνωστό ότι ο φάκελος του έργου πρέπει να περάσει και από την Διεύθυνση ΠΕΧΩ. Αφού ληφθεί και αυτή η έγκριση, απαιτείται η άδεια της Πολεοδομίας για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4.630.000 ευρώ και εφόσον υλοποιηθεί θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή, αλλάζοντας την εικόνα και τη λειτουργία της. 

Σύμφωνα με την μελέτη, στη θέση της παλιάς χωματερής και σε έκταση 45 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί Πάρκο Αναψυχής, που θα περιλαμβάνει 2 γήπεδα Μπάσκετ – Βόλεϊ, ένα γήπεδο 5Χ5, χώρο με όργανα υπαίθριας γυμναστικής, παιδική χαρά και χώρο ποδηλάτου για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών, πίστα ΒΜΧ και Skate. Επίσης, θα δημιουργηθούν δύο διαδρομές, μια 400 μέτρων και μία μεγαλύτερης δυσκολίας 1.100 μέτρων για περίπατο, τζόκινγκ και ποδήλατο. 

Εντός του χώρου αυτού θα κατασκευαστούν 3 κτίρια, ένα κτίριο αποδυτηρίων, ένα κτίριο γραφείου Διοίκησης και Ιατρείου και ένα κτίριο εκδηλώσεων. Ακόμη, θα διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Σε όλο το γήπεδο θα γίνουν φυτεύσεις με διάφορα φυτά δημιουργώντας θεματικούς κήπους ανάλογα τον προσανατολισμό τους. Επίσης, θα γίνει φύτευση μεγάλων δένδρων, προκειμένου ο χώρος να προστατευτεί από τον άνεμο και τον ήλιο με φυσικό τρόπο.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, «αν και έχουμε ταλαιπωρηθεί με αυτά τα τρία σημαντικά έργα για την Μυτιλήνη, ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται προς όφελος των πολιτών και των επισκεπτών. Οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες, αλλά έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και σε ενστάσεις και προσφυγές. Θέλω να πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία των αναπλάσεων της Προκυμαίας, της Επάνω Σκάλας και της Αγίας Κυριακής που θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας του νησιού και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Θυμίζουμε ότι η υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση της Προκυμαίας είναι ζήτημα ημερών μετά από την απόρριψη της προσφυγής που είχε κατατεθεί στο Διοικητικό Εφετείο. Σε ό,τι αφορά τέλος την έναρξη των εργασιών, ο Δήμαρχος, Στρατής Κύτελης, είχε δηλώσει στα “Νέα της Λέσβου” ότι προσδιορίζεται για το τέλος Ιουνίου.

spot_img
Προηγούμενο άρθροΑπαλλοτρίωση ή αγορά;
Επόμενο άρθρο«Ενεργούν ως πολίτες»
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις