Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια οι ελπίδες και για τις μικρές ιδιοκτησίες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

40 περίπου ιδιοκτήτες οικοπέδων κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές του Δήμου Μυτιλήνης, που μπορούν να αξιοποιηθούν με τις ευεργετικές διατάξεις για την κατά παρέκκλιση δόμηση, οι οποίες καταργήθηκαν από τα μέσα Δεκεμβρίου, πρόλαβαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους με αυτούς τους ευνοϊκούς όρους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εκδίδοντας άδεια για την ανέγερση οικοδομών.  

Αυτό το στοιχείο επιβεβαίωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Βατός, ο οποίος σημειώνει μέσα από την εφημερίδα μας την σπουδαιότητα για την ανάπτυξη της περιοχής μας που θα τροφοδοτήσουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία εκπονούνται και είναι αυτά που θα υποδείξουν κατά κάποιο τρόπο πού θα πρέπει να ισχύσει ευνοϊκός συντελεστής δόμησης.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι οι μελέτες που εκπονούνται και θα καθορίζουν  με εξειδίκευση των τοπικών αναγκών ανά περιοχή το χωροταξικό σχεδιασμό, όπου κάθε Δήμος που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία θα καθορίζει τις προτεραιότητές του στις χρήσεις γης.

Όπως εξήγησε ο κ. Βατός στα Νέα της Λέσβου: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους συνδημότες μας και όσους δεν πρόλαβαν μέχρι τώρα να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους σε οικόπεδα με την κατά παρέκκλιση δόμηση πως μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια – και αυτή είναι η διεκδίκησή μας – θα μπορέσουμε να δώσουμε και τέτοιες λύσεις ως Δήμος, ώστε αφενός μεν και η περιουσία του καθενός να μην χάσει την αξία της, αλλά και να βρούμε εκείνη τη συνισταμένη που θα δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή δραστηριότητα, καθώς αυτή είναι η στόχευση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων», σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα γι’ αυτές τις μελέτες.  

Ο  κ. Βατός σχολίασε ότι θα περίμενε μεγαλύτερη προσέλευση από τα 40 άτομα που έκαναν χρήση του δικαιώματός τους για την κατά παρέκκλιση δόμηση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε αυτή η δυνατότητα καταργήθηκε, καθώς όπως σημειώνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η προσέλευση των ιδιοκτητών ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με τη Λέσβο. Ωστόσο ο ίδιος προσμετρά και έναν παράγοντα που δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι η Λέσβος σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας έχει δραστικά μικρότερη οικοδομική δραστηριότητα, καθώς ειδικά τα τελευταία χρόνια οι άδειες που εκδίδονται είναι κάτω από τις 200. Είναι ενδεικτικό ότι το 2021 έκλεισε με 166 πολεοδομικές άδειες σε όλη τη Λέσβο, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο συνολικό αριθμό η προσέλευση των 40 ιδιοκτητών είναι το ένα τέταρτο (25%).

Τα στοιχεία για την προσέλευση των 40 ιδιοκτητών αφορούν μόνο το Δήμο Μυτιλήνης, καθώς η εφημερίδα μας δεν μπόρεσε να έχει στοιχεία από το Δήμο Δυτικής Λέσβου, ο οποίος λειτουργεί με δυσκολία το γραφείο δόμησης μη διαθέτοντας επαρκή αριθμό προσωπικού. Αυτό σε αντίθεση με τον Δήμο Μυτιλήνης, όπου η Πολεοδομία Μυτιλήνης λειτουργεί κατά κοινή ομολογία σε ένα πολύ καλό επίπεδο έχοντας υπαλλήλους, ενώ μετά τα ζητήματα που διεκπεραίωσε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ως Αντιδήμαρχος ο κ. Βατός οργανώνοντας το αρχείο σε άψογη κατάσταση και κάνοντας επιμέρους παρεμβάσεις για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, η Πολεοδομία Μυτιλήνης έχει γίνει ακόμα πιο αποδοτική.  

Σε κάθε περίπτωση οι δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε το εγχείρημα λειτουργίας πολεοδομικού γραφείου στην Καλλονή είχαν επισημανθεί από την αρχή της θητείας του από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, ο οποίος ήταν αντίθετος στη διάσπαση της Πολεοδομίας, καταλογίζοντας μάλιστα τότε ότι διάφοροι Σύμβουλοι και μυστικοσύμβουλοι παρέσυραν τον Δήμαρχο κ. Κύτελη και μάλιστα η διάσπαση της Πολεοδομίας τότε με ευθύνη του Δημάρχου Μυτιλήνης ήταν που έπαιξε ρόλο στο να «κρυώσουν» περαιτέρω οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Εξάλλου τώρα που δίνεται η δυνατότητα επανένωσης των δύο πολεοδομιών ξανά σε μία με τις πρωτοβουλίες που έλαβε άμεσα μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Αντιδήμαρχος ο κ. Βατός, ο κ. Βέρρος δείχνει να καθυστερεί ίσως γιατί πολιτικός προϊστάμενος θα είναι εκ των πραγμάτων ο Αντιδήμαρχος της Μυτιλήνης. Αυτό όμως δεν αφορά τους δημότες της Δυτικής Λέσβου καθώς τους πολίτες τους ενδιαφέρει να μπορούν να εξυπηρετούνται γρηγορότερα και σε καλύτερες συνθήκες.

Όπως και να ‘χει πάντως, αυτό που αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές είναι ότι η επανένωση των δύο Πολεοδομιών σε μία υπηρεσία, ιδιαίτερα όταν και το αρχείο είναι κοινό στην Πολεοδομία Μυτιλήνης, θα έχει ως αποτέλεσμα μια Πολεοδομία πιο ισχυρή και το ίδιο αποδοτική και για τους δύο Δήμους.

Θέτοντας το σχετικό ερώτημα στον κ. Βατό ο ίδιος σημείωσε ότι «απλά να θυμίσω πως αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου ξεκίνησα άμεσα ένα διάλογο και με τους δύο Δημάρχους, θεωρώντας ότι ο ρόλος μας στην αυτοδιοίκηση είναι να δίνουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών. Έχω άποψη από τότε που διασπάστηκε η Πολεοδομία ότι κακώς διασπάστηκε και υποστηρίζω ότι αυτό μπορούμε να το διορθώσουμε. Σε ό,τι με αφορά έχω κάνει όλες τις επαφές, η τελική απόφαση όμως δεν είναι δική μου», είπε καταλήγοντας ο Αντιδήμαρχος πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στους δύο Δημάρχους.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img