Στάσιμος μέχρι νεοτέρας ο θεσμός του οικογενειακού – προσωπικού γιατρού και έμειναν μόνο οι προειδοποιήσεις του Υπουργού Υγείας, Θανάση Πλεύρη, για κυρώσεις και αύξηση των εισφορών σε όσους πολίτες δεν εγγραφούν. Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου το προηγούμενο διάστημα για ένταξη και νέων ειδικοτήτων, ο νέος θεσμός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς δεν έχουν ενταχθεί ιδιώτες γιατροί σε επάρκεια ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο σύστημα. Κάτω από αυτήν την εξέλιξη το Υπουργείο Υγείας αφήνει το θεσμό σε κατάσταση στασιμότητας, ώστε το θέμα να επανέλθει ξανά μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, δηλαδή από το καλοκαίρι.
Ωστόσο εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για όσους πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, οι γιατροί που τους εξετάζουν και συνταγογραφούν φάρμακα υποβάλλουν κανονικά τις καταστάσεις πληρωμών στον ΕΟΠΥΥ, εισπράττοντας χωρίς καθυστερήσεις τα σχετικά ποσά που προβλέπονται για τις επισκέψεις. Όσον αφορά, δε, τα ποσά είναι σχετικά ικανοποιητικά και μάλιστα κάποιοι γιατροί βλέποντας τα χρήματα που εισπράττουν διερωτώνται πώς γίνεται να προχωρούν οι πληρωμές με αυτήν την ταχύτητα, ενώ ο θεσμός ουσιαστικά μέχρι τώρα εφαρμόζεται μεσοβέζικα.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου
Όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας «ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού έχει μείνει στάσιμος αυτό το διάστημα και αυτό φαίνεται καθώς δεν έχουμε και εμείς ως Ιατρικοί Σύλλογοι αλλά κυρίως μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κάποια ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου για κάποια βελτίωση ή κάτι νεότερο. Προφανώς τα πρόστιμα που είχαν ανακοινωθεί και για τα οποία είχαμε δηλώσει εξαρχής την αντίθεσή μας ως ιατρικός κλάδος δεν θα εφαρμοστούν και καθώς στην Ελλάδα η καθημερινότητα αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση των εκλογών, η εκτίμησή μου είναι ότι το θέμα θα επανέλθει μετά τις εκλογές για να δούμε τότε πώς θα εφαρμοστεί. Με τα μέχρι τώρα πάντως δεδομένα εγώ αυτό που θα σας έλεγα είναι ότι και αυτή η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του προσωπικού γιατρού δεν προχώρησε παρά την αισιοδοξία και γι’ αυτό, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να βελτιωθούν τα κίνητρα προς τους συναδέλφους ώστε να ενταχθούν στο νέο θεσμό, ο οποίος σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα έχει την ίδια αποτυχημένη κατάληξη των προηγούμενων προσπαθειών».
Ο Απόστολος Βαλτάς
Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ο κλάδος του οποίου έχει εμπλακεί ενεργά σηκώνοντας στους ώμους του τη διευκόλυνση των εγγραφών των πολιτών από τα φαρμακεία στο νέο θεσμό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας σημείωσε ότι «η περιοχή της Λέσβου είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί που να έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Εδώ ο αριθμός γιατρών μπορεί να μην είναι αυτός που θα καλύψει αντικειμενικά το σύνολο των αναγκών, δεν είναι όμως αμελητέος σε σχέση με προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν και δεν είχαν πάει καθόλου καλά τότε. Τώρα αυτή τη φορά έχουμε έστω και σε αρχικό στάδιο την εφαρμογή του νέου θεσμού, καθώς για παράδειγμα στη Λέσβο λειτουργεί, οι γιατροί εξετάζουν τους ασθενείς τους και βρισκόμαστε σε μία κατάσταση περιμένοντας να δούμε πώς θα εξελιχθεί από πλευράς Υπουργείου. Ως Φαρμακευτικός Σύλλογος είχαμε εξαρχής εκφράσει τις επιφυλάξεις μας ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τη συμμετοχή των ιατρών του ΕΣΥ, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί του ιδιωτικού τομέα. Οι πολίτες αν θέλουν να απευθυνθούν στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας απευθύνονται, δεν χρειάζεται να ενταχθούν και να εγγραφούν στο θεσμό του οικογενειακού – προσωπικού γιατρού. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, ώστε με αυτό τον τρόπο να πάρει και μία ανάσα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς θα παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα χωρίς να καταβάλλουν αμοιβή οι ασφαλισμένοι και συμφωνούμε και στην ένταξη των νέων ειδικοτήτων, που επιχείρησε να κάνει και το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Υγείας», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Να υπογραμμίσουμε ότι μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί στο σύστημα ως προσωπικοί γιατροί 45 ιατροί Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής των Κέντρων Υγείας και του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι ο αρχικός αριθμός των γιατρών που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους παραμένει σχεδόν ο ίδιος και δεν εντάχθηκαν νέοι γιατροί.
Κατόπιν των παραπάνω, μέχρι νεοτέρας οι πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό δεν πρέπει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο κυρώσεων, δεν θα τις υποστούν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, ενώ όσοι έχουν ήδη εγγραφεί μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της υπηρεσίας και οι γιατροί που τους εξετάζουν και συνταγογραφούν τα φάρμακά τους αμείβονται κανονικά, αν και δεν έχει λειτουργήσει το σύστημα της τήρησης των φακέλων για τον κάθε ασθενή.