Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Στεφανής για Περιφερειάρχης;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Υπολογίσιμη υποψηφιότητα, ποιες είναι όμως οι βλέψεις του;

Τουλάχιστον ενδιαφέρον, αλλά και ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά του ονόματος του απερχόμενου Υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ως πιθανού υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, φυσικά με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Στο παιχνίδι των αυτοδιοικητικών εκλογών τον βάζουν τα αθηναΐκά Μέσα, προσθέτοντας ένα ακόμη σενάριο σε αυτά που αφορούν τους πιθανούς υποψήφιους. Σενάρια που θα κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερο όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία των επόμενων περιφερειακών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2023. Μεγάλο ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει ποια ακριβώς είναι τα δικά του «θέλω» για το πολιτικό του μέλλον.

 

Νέο όνομα

Το όνομα του Αλκιβιάδη Στεφανή είναι από τα νέα που μπαίνουν, πρόωρα έστω, στην προεκλογική κούρσα, τα οποία αναμφισβήτητα μπορεί να ανατρέψουν ισορροπίες και την όποια δυναμική έχει διαμορφωθεί ως τώρα. Ιδιαίτερα, όταν σε περίπτωση που προχωρήσει η υποψηφιότητά του, επί της ουσίας θα έρθει να αντλήσει ψηφοφόρους και στελέχη από την ίδια δεξαμενή με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, που είναι ο μόνος ίσως που πιο ξεκάθαρα από όλους τους υπόλοιπους επικεφαλής παρατάξεων έχει θέσει εαυτόν υποψήφιο για την ανανέωση της θητείας του το 2023.

Βέβαια, στο φύλλο που ακολούθησε της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, που έθετε τον κ. Στεφανή εκτός Κυβέρνησης, σχολιάζαμε πως αν ο πρώην Υφυπουργός ήθελε να πολιτευτεί στον Νομό Λέσβου έπρεπε ήδη να είχε δημιουργήσει πολιτικό γραφείο και να κινούνταν στην κατεύθυνση προσέλκυσης ψηφοφόρων. Κάτι, που δεν έχει κάνει εγκαίρως αν αναφερόμαστε βέβαια στις Εθνικές Εκλογές, ο χρονικός ορίζοντας των οποίων δεν είναι συγκεκριμένος, συζητιούνται ως ενδεχόμενο για διάφορους λόγους αρκετά νωρίς από την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία και η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο, καθώς βρισκόμαστε στα μέσα της τρέχουσας θητείας ο χρόνος προετοιμασίας είναι υπεραρκετός, πόσο μάλλον αν για την υποψηφιότητα αυτή βάλει επίσημα πλάτη το κυβερνών κόμμα.

 

Πιθανότητες

Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Στεφανή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ασκεί πίεση στον εν ενεργεία Περιφερειάρχη για τους ίδιους λόγους, για τους οποίους ο πρώην Υφυπουργός θα συγκέντρωνε ταυτόχρονα αρκετές πιθανότητες να εκλεγεί ή τουλάχιστον να έχει μια εξαιρετικά δυναμική παρουσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στεφανής θα μπορούσε να προσβλέπει στη στήριξη δύο εξαιρετικά δυνατών «μπλοκ», που θα ενίσχυαν την υποψηφιότητά του. Το πρώτο είναι το μπλοκ των στελεχών, που συστρατεύτηκαν στις προηγούμενες εκλογές με τη Χριστιάνα Καλογήρου, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μια «ακέφαλη» ουσιαστικά παράταξη και δεν ενέδωσαν στις σειρήνες του καλέσματος του Περιφερειάρχη σε συνεργασία. Πρόκειται για δυνατά στελέχη, που αφενός συνεχίζουν να μην βλέπουν με καλό μάτι τον Κώστα Μουτζούρη (πόσο μάλλον το ενδεχόμενο συμπόρευσης μαζί του), αφετέρου θα ακολουθούσαν μια επίσημη επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Το δεύτερο και αρκετά σημαντικό είναι το μπλοκ του Γιώργου Καμπούρη, απόστρατου υψηλόβαθμου αξιωματικού κι εκείνου και ανθρώπου του πρώην Υφυπουργού στο νησί, με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Κι αυτό καθώς ο κ. Καμπούρης, έχει δημιουργήσει έναν εξαιρετικά υπολογίσιμο κύκλο και «εκλογική δύναμη» ως Διοικητής του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης, χωρίς να υπολογίζουμε και τον κύκλο των στρατιωτικών με τον οποίο όχι μόνο εκείνος, αλλά φυσικά και ο κ. Στεφανής ως πρώην Αρχηγός ΓΕΣ μπορεί να προσμετρά στο πεδίο επιρροής και στήριξής του.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Στεφανή θα αποτελούσε μια σίγουρα υπολογίσιμη στην γκάμα των διαθέσιμων επιλογών της Νέας Δημοκρατίας για τις επόμενες Περιφερειακές Εκλογές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το ενδεχόμενο επίσημης στήριξης του Κώστα Μουτζούρη. Ο οποίος, όμως, με αυτές τις εξελίξεις μάλλον θα πρέπει με τον τρόπο του να δείξει πως εκείνος θα ήταν η σωστότερη επιλογή στήριξης από τη Νέα Δημοκρατία. Εκτός κι αν προσβλέπει σε ένα νέο «αντάρτικο».

 

“Τα θέλω” Στεφανή

Βέβαια, σε όλη αυτή τη συζήτηση δεν λαμβάνεται υπόψη κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που δεν είναι άλλο από τα πολιτικά «θέλω» του ίδιου του κ. Στεφανή, ο οποίος προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Και αν κρίνουμε από τα όσα μεταφέρουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, δεν αναμένεται να τα ανοίξει αρκετά σύντομα, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο αρκετά «κλειστό», που μιλάει ελάχιστα, με χαρακτηριστικότερη ίσως την περίπτωση ανάληψης του ρόλου του Υφυπουργού, την οποία δεν γνώριζαν ακόμη και πολύ στενοί του άνθρωποι έως την προηγούμενη της ανακοίνωσής της.

Ειδικά, όσον αφορά την περίπτωση της Περιφέρειας ή γενικότερα του ενδεχομένου να πολιτευτεί στη Λέσβο, κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον πρώην στρατιωτικό εκτιμούν πως ενδεχομένως να θέλει να παραμείνει σε κεντρικό επίπεδο. Κι αυτό ακόμη και αν στις επισκέψεις του ως Υφυπουργός στη Λέσβο πραγματοποιούσε πολλές ανεπίσημες επαφές με κόσμο, δυναμώνοντας πολιτικά το όνομά του, έστω και με χαμηλούς σχετικά τόνους. Κατά συνέπεια, η διάσταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στη φημολογούμενη υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στις πολιτικές του βλέψεις για το προσεχές μέλλον, δημιουργεί μεταξύ άλλων και ερωτηματικά για την προέλευση αλλά και τον σκοπό των διαρροών αυτών, τη δεδομένη χρονική στιγμή, όταν αρκετά πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και πιθανόν ακόμη την προσεχή άνοιξη, να βρεθούμε μπροστά στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. 

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img