Στέγη για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο

Από τον αγιασμό στους νέους χώρους του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, παρουσία της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης κ. Παπαδανιήλ

Η νέα σχολική χρονιά βρήκε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λέσβου στο νέο σχολείο του, σε χώρο που παραχωρήθηκε στη σχολή ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα. «Το όνειρο έγινε πραγματικότητα», ανέφερε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Μαρία Παπαδανιήλ, η οποία παραβρέθηκε στον αγιασμό του σχολείου τη Δευτέρα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης για όλους. Το σχολείο αυτό ιδρύθηκε τη σχολική χρονιά 2018-19 και στεγάσθηκε για δυο χρονιές σε μια αίθουσα που είχε παραχωρηθεί στο κτίριο που στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο 5ο ΓΕΛ. Ο διευθυντής του σχολείου, Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, είχε βάλει σαν προσωπικό στοίχημα την εξασφάλιση χώρου για το σχολείο και το κατάφερε, βάζοντας μάλιστα και πολλή προσωπική εργασία για να είναι έτοιμο το σχολείο να υποδεχθεί τους μαθητές του. 

«Φέτος εκτός από νέο σχολείο, έχουμε και μόνιμους εκπαιδευτικούς. Για πρώτη χρονιά διορίσθηκαν φιλόλογος, γυμναστής, φυσικομαθηματικός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, όλοι ειδικής αγωγής. Είναι μεγάλη η συγκίνηση για όλους μας να βλέπουμε αυτό το όνειρο να παίρνει σάρκα και οστά. Στον αγιασμό ήμασταν όλοι συγκινημένοι και εμείς και οι γονείς και τα παιδιά. Θέλαμε να κάνουμε όλοι μια μεγάλη αγκαλιά, αλλά δεν μπορούσαμε λόγω του covid-19», λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο Διευθυντής του σχολείου κ. Τσουκαρέλλης. 

Ο ίδιος εργαζόταν όλο το καλοκαίρι για την προετοιμασία του σχολείου. Έφτιαξε μάλιστα 19 θρανία με ανακυκλώσιμα υλικά με πολύ μεράκι. Παράλληλα παρέλαβε τον αναγκαίο εξοπλισμό από την ΚΤΥΠ, οργανώνοντας πλήρως τους χώρους του σχολείου. 

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λέσβου έχει 17 μαθητές απ’ όλη τη Λέσβο και   απευθύνεται σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι μετεγγραφές είναι ανοιχτές από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Μαρτίου. 

«Δεν με πείραξε ο κόπος και η κούραση, ήταν μεγαλύτερη η χαρά και η προσμονή για τη νέα σχολική χρονιά. Ήθελα όλα να είναι έτοιμα για τα παιδιά. Έκανα μόνο δυο μπάνια όλο το καλοκαίρι, αλλά το έκανα με την καρδιά μου», μας είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Τσουκαρέλλης. 

Το νέο σχολείο διαμορφώθηκε κατάλληλα και εξοπλίσθηκε πλήρως για να υποδεχθεί τους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά

Ο Διευθυντής του σχολείου εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του προς το διευθυντή της Σχολής ΟΑΕΔ κ. Ιατρίδη και το προσωπικό για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση. Επίσης ευχαριστεί τη διευθύντρια του 5ου ΓΕΛ κ. Βαμβακίτου για την φιλοξενία και τη στήριξη που παρείχε τα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας του σχολείου.

Οι απόφοιτοι του Ειδικού Γυμνασίου λαμβάνουν απολυτήριο ισότιμο του Γυμνασίου και όσοι συνεχίζουν και αποφοιτούν από το Λύκειο, το απολυτήριο και το πτυχίο τους θα είναι ισοδύναμο των ΕΠΑΛ. Επιπλέον τους παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης στο Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία «τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια περιλαμβάνουν τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Γυμνασίου και τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Λυκείου. Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι επωφελούνται από τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της συγκεκριμένης δομής, και μέσα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εκπαίδευση μπορούν να οδηγηθούν σε μεταλυκειακές δομές εκπαίδευσης και σε ανεξάρτητη ή εποπτευόμενη εργασία».

Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου μπορούν να εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές απόφοιτοι Γενικού ή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και της Α΄ ή Β΄ τάξης των ΕΕΕΕΚ. Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν οι μαθητές έως το 16ο έτος της ηλικίας τους. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη χορηγείται τίτλος απολυτηρίου Γυμνασίου.

Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ: i) στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, ii) στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου, iii) στην Α΄ τάξη του Ειδικού Λυκείου, iv) στην Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, v) στην Α΄ τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου και vi) σε ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων.

Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη, χορηγείται απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου, και Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Επιπλέον, οι απόφοιτοι της Δ΄ Τάξης δύνανται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, να συνεχίσουν στο «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας».

Οι μαθητές που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τη φοίτησή τους (και τα πέντε έτη) έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στη Β’ Τάξη της αντίστοιχης ειδικότητας του ΕΠΑΛ ή στην Α’ Τάξη άλλης ειδικότητας του ΕΠΑΛ (Γενικού ή Ειδικού).

Το τηλέφωνο του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Λέσβου (ΕΝΕΕΓΥΛ) είναι το 2251055224 και το email [email protected]