Στεγνός ο τάπητας απολύμανσης για τους Τούρκους– Εικόνες που προκαλούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Spread the love

Τουλάχιστον προκλητικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, κατά την άφιξη πλοιαρίου από την Τουρκία, καθώς ο ειδικός τάπητας που χρησιμοποιείται για την απολύμανση των υποδημάτων των επιβατών ήταν εμφανώς στεγνός.

Το περιστατικό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημερινή συγκυρία, καθώς η Λέσβος εξακολουθεί να δίνει μια δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού, μιας ζωονόσου που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και στην τοπική οικονομία.

Οι εικόνες καταγράφηκαν κατά τον κατάπλου πλοίου της εταιρείας Turyol στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά αποβιβάστηκε σχετικά μικρός αριθμός Ελλήνων και Τούρκων επιβατών, το ζήτημα που προκύπτει είναι ιδιαίτερα σοβαρό: ο τάπητας που προβλέπεται να εμποτίζεται με απολυμαντικό υγρό ώστε να απολυμαίνονται οι σόλες των υποδημάτων επιβατών και πληρωμάτων δεν παρουσίαζε εικόνα ενεργής απολύμανσης. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν πατώντας πάνω σε έναν στεγνό (ξερό) τάπητα, χωρίς να είναι εμφανής η παρουσία απολυμαντικού υγρού.

«Το πρωί γίνεται η απολύμανση και μετά στεγνώνει»

Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρθηκαν από ναυτιλιακά στελέχη που βρίσκονταν στο σημείο, η διαδικασία εμποτισμού του τάπητα για απολύμανση πραγματοποιείται κατά τις πρωινές αφίξεις.  Στη συνέχεια, όμως, μεσολαβούν αρκετές ώρες και, ιδιαίτερα τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες, το υγρό να στεγνώνει πάνω στη μοκέτα. Εδώ να σημειωθεί ότι ένα τμήμα, μια λωρίδα που μοιάζει με νωπή, στην κάτω πλευρά του τάπητα όπως βλέπετε στη φωτογραφία μας, έχει να κάνει με το χρώμα της μοκέτας, καθώς εκεί στραγγίζει το υγρό, όμως  ο τάπητας και αυτό το σημείο ήταν στεγνός και αυτό το διευκρινίζουμε για να μην δημιουργηθούν τυχόν παρανοήσεις.

 Το ερώτημα που προκύπτει είναι αυτονόητο. Εφόσον συνεχίζονται οι αφίξεις πλοίων από την Τουρκία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γιατί η διαδικασία δεν επαναλαμβάνεται όταν ο τάπητας παύει πλέον να είναι εμποτισμένος με απολυμαντικό; Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν αφορά τους ίδιους τους επιβάτες ούτε τις πλοιοκτήτριες εταιρείες. Η ευθύνη για τη λειτουργία και την τήρηση της συγκεκριμένης διαδικασίας στο λιμάνι αφορά το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.

Από  το… 2024!

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά. Ανάλογο ρεπορτάζ είχαμε αναδείξει τον Αύγουστο του 2024 από τα Νέα της Λέσβου, καταγράφοντας τότε προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα των μέτρων απολύμανσης στο λιμάνι κατά την άφιξη πλοίων από την Τουρκία.

Δύο χρόνια αργότερα, και ενώ η Λέσβος έχει πλέον βιώσει στην πράξη τις συνέπειες του αφθώδους πυρετού, το γεγονός ότι εξακολουθούν να καταγράφονται κενά στη διαδικασία προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Μάλιστα, το θέμα των απολυμάνσεων έχει απασχολήσει και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς έχει τεθεί και από την παράταξη της μείζονος  αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης η οποία ζητούσε εξηγήσεις.  

Χωρίς να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι με την απολύμανση των παπουτσιών των Τούρκων τουριστών θα σωθεί η Λέσβος από τον αφθώδη, το ερώτημα είναι, γιατί να μην τηρείται αυτό το έστω στοιχειώδες μέτρο προστασίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης για τους Τούρκους επιβάτες; Πόσο δύσκολο είναι άραγε να υπάρχει απολύμανση σε κάθε άφιξη;

Το ζήτημα δεν είναι αν οι επιβάτες που φτάνουν από την Τουρκία ευθύνονται για την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Λέσβος. Δεν ευθύνονται οι επιβάτες. Το ζήτημα είναι εάν ένα λιμάνι που αποτελεί βασική πύλη εισόδου από τη γειτονική χώρα εφαρμόζει με συνέπεια και χωρίς εξαιρέσεις όλα τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας. Ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία η κτηνοτροφία της Λέσβου έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα και η τοπική οικονομία πληρώνει ήδη βαρύ τίμημα, η εικόνα ενός στεγνού τάπητα απολύμανσης κατά την άφιξη πλοίου από την Τουρκία δεν μπορεί παρά να δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Και αυτό ιδιαίτερα οταν συμβαίνει σε μια περίοδο, όπως ο μήνας Αύγουστος που διανύουμε, που είναι η κορύφωση των τουριστικών αφίξεων από τη γείτονα χώρα, με χιλιάδες τουρίστες να κατακλύζουν τη Λέσβο  από το λιμάνι της Μυτιλήνης και με κεντρική είσοδο τον συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο ο εμποτισμός του τάπητα γίνεται με σημαντικά κενά.

Η εικόνα δεν πρέπει να επαναληφθεί

Η Λέσβος δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει τη βιοασφάλεια ως μια τυπική διαδικασία. Κάθε κρίκος της αλυσίδας προστασίας πρέπει να λειτουργεί στην πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά. Και όταν ένας κρίκος εμφανίζει κενό, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να δίνουν άμεσα εξηγήσεις και να λαμβάνουν μέτρα.

Οι σημερινές εικόνες είναι χαρακτηριστικές. Η διαδικασία προβλέπεται. Αυτό που δεν υπήρχε, τουλάχιστον κατά τη συγκεκριμένη άφιξη που καταγράφηκε, ήταν το απολυμαντικό υγρό. Και αυτό, σε μια Λέσβο που πληρώνει ήδη εκατομμύρια για τον αφθώδη πυρετό, δεν μπορεί να θεωρείται λεπτομέρεια.

Σημειώνεται ότι η Τελωνειακή Αρχή Μυτιλήνης δεν επιτρέπει την είσοδο δημοσιογράφων στον χώρο για τη διενέργεια τέτοιων ρεπορτάζ ώστε να έχουμε την εικόνα κάθε μέρα και η σημερινή καταγραφή έγινε κάτω από ιδιαίτερες  συνθήκες.

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση