Σταγόνα νερού δεν απέμεινε στο φράγμα Σεδούντα στο Πλωμάρι, που κράτησε όρθια τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, χάρη στις εργασίες επισκευής που είχαν γίνει πριν από 2 χρόνια. Μετά από 6 μήνες ανομβρίας στέρεψε κι αυτή η λιμνοδεξαμενή, με συνέπεια να χτυπήσει “κόκκινος συναγερμός” στη ΔΕΥΑΛ και τον Δήμο που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Χθες επισκέφθηκε το Πλωμάρι ο Παναγιώτης Βάλεσης, και είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας, Μιχάλη Τετώνη, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα και να εξασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών με την ελπίδα ότι θα ξεκινήσουν οι βροχές το επόμενο διάστημα.
Τα πρώτα προβλήματα παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο 1/3 περίπου των σπιτιών του Πλωμαρίου που βρίσκονται σε ψηλά σημεία στα οποία είτε η πίεση του νερού είναι χαμηλή, είτε δεν μπορεί να φτάσει καθόλου προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων. Δεδομένου όμως ότι ήταν αναμενόμενο πως θα στερέψει το φράγμα αν δεν έβρεχε από τον προηγούμενο μήνα, η ΔΕΥΑΛ, σε συνεργασία με την Κοινότητα προχώρησαν στην ενεργοποίηση μιας παλιάς γεώτρησης στην περιοχή Σεδούντα, καθώς και στον καθαρισμό της πηγής στην τοποθεσία Μοναστηράκι, που βρίσκεται μεταξύ Πλωμαρίου και Μεγαλοχωρίου. Με την ενίσχυση του δικτύου μέσω της γεώτρησης και της πηγής αναμένεται να αποκατασταθούν τις επόμενες ημέρες τα προβλήματα, ενώ απαιτείται φειδώ και λελογισμένη χρήση του νερού μέχρι να βρέξει.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Τετώνης, «το νερό στο φράγμα Σεδούντα εξαντλήθηκε. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις πολλών ότι θα εξαντληθεί έως τα μέσα Αυγούστου φθάσαμε έως και τα μέσα Οκτωβρίου. Κι αυτό χάρη στην άριστη συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ, αφού αποκαταστάθηκαν όλες οι διαρροές και οι μεγάλες βλάβες στο Πλωμάρι περιορίζοντάς τις μόνο σε μικροζημιές, ενώ και οτιδήποτε ξαφνικό συνέβαινε φτιαχνόταν όσο το δυνατόν αμεσότερα».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του ο Πρόεδρος επισημαίνει ότι «μέχρι σήμερα υπήρξε σωστή διαχείριση του νερού και έγινε επισκευή των γεωτρήσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της φετινής κατάστασης, αφού είχαμε λιγότερα αποθέματα νερού και περισσότερο κόσμο. Από εδώ και πέρα και έως τις πρώτες βροχοπτώσεις θα κινηθούμε με τις γεωτρήσεις και αν δεν γίνεται σπατάλη νερού θα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο υδροδότησης».