Με στόχο να καταφέρει να αποσπάσει την τρίτη βουλευτική έδρα στο Νομό Λέσβου την οποία παραδοσιακά κατέχει το ΚΚΕ, εισέρχεται στη μάχη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είναι το πρώτο κόμμα στο Νομό Λέσβου που κλείνει το ψηφοδέλτιό του, αν και ο Φεβρουάριος θα είναι μήνας ψηφοδελτίων για όλα τα κόμματα, δεδομένου πως οι εκλογές δεν αργούν και οι διεργασίες είναι πυρετώδεις στα επιτελεία για να κλείσουν οι υποψηφιότητες το συντομότερο.
Το ΠΑΣΟΚ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έγινε στην Αθήνα οριστικοποίησε τα ονόματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του Απριλίου (ή Μαΐου), χωρίς την παρουσία του πρώην Υπουργού Νίκου Σηφουνάκη. Θυμίζουμε ότι τον κ. Σηφουνάκη είχε προτείνει το στέλεχος του κινήματος Γιώργος Γιαννουλέλης, ο ίδιος όμως ο πρώην Υπουργός αν και δεν ήταν αρνητικός στην πρόταση για επιστράτευσή του, εντούτοις δεν ασχολήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα να κάνει επαφές για την κάθοδό του. Μάλιστα και οι επαφές που είχε κάνει με λίγους φίλους το προηγούμενο διάστημα είχαν ως βασικό θέμα τα έργα συντήρησης που γίνονται στο Μουσείο Βρανά στη Γέρα, το οποίο θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό κατά τη νέα τουριστική σεζόν.
Με τα παραπάνω δεδομένα χωρίς τον κ. Σηφουνάκη, έχουμε την είσοδο και του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη και του Μιχάλη Μαμάκου στο ψηφοδέλτιο, ενώ μέσω ποσόστωσης, όπως έχουν γράψει επανειλημμένα τα Νέα της Λέσβου, ήταν εξαρχής διασφαλισμένες οι γυναικείες συμμετοχές της Μάγδας Τούφου (Λήμνος) και της Βάσως Χοχλάκα, η οποία ήταν υποψήφια και στις δύσκολες εποχές για το κόμμα της και τώρα ξανά, καθώς και του Γιώργου Πετρέλη ως εκπροσώπου της γενιάς των σαραντάρηδων στο ψηφοδέλτιο, που κατέρχεται και αυτός με αξιώσεις.
Ο στόχος
Κατά κοινή ομολογία το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις επικείμενες εκλογές είναι από τα καλύτερα καθώς και οι 5 συμμετοχές είναι μία και μία, αν και αν συμμετείχε και ο Νίκος Σηφουνάκης θα έδινε ακόμα πιο μεγάλη δυναμική. Το ΠΑΣΟΚ με την εκλογική του κάθοδο βάζει στο στόχαστρό του την τρίτη έδρα για το Νομό Λέσβου, έχοντας όμως απέναντί του το ΚΚΕ το οποίο αναπτύσσει πολιτική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, παρά τις προσδοκίες που τροφοδότησε με την εκλογή της η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή φαίνεται ακόμα να μην έχει βρει το βηματισμό του, ώστε να έχει συνεχή παρουσία με παρεμβάσεις στα θέματα που καίνε, ενώ επιπλέον το ΚΚΕ έχει χρόνια τώρα παρουσία στις τάξεις των εργατών και των αγροτών.
Αυτό ενδεχομένως το κενό έρχονται να καλύψουν οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου, καθώς τόσο ο Γιώργος Πετρέλης με την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής έχει ήδη παρέμβει σε κρίσιμα θέματα του τόπου με ανακοινώσεις και δηλώσεις του, όπως και η κ. Χοχλάκα μέσα από τις συμμετοχές της και ως Δημοτική Σύμβουλος, αλλά και ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Για τον Μιχάλη Μαμάκο ο δρόμος είναι γνωστός. Έχοντας διατελέσει Δήμαρχος στη γενέτειρά του το Πλωμάρι και πίσω του με ένα παρελθόν ισχυρής παρουσίας με σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την Νομαρχιακή Αρχή του Παύλου Βογιατζή από το μετερίζι της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και ανάδειξης των ζητημάτων των LesvoShop, έκανε το αυτοδιοικητικό come back στο Δήμο Μυτιλήνης, αυτή τη φορά επιλέγοντας τους χαμηλούς τόνους και το δρόμο της συνεργασίας.
Το ίδιο και για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο οποίος είναι τα τελευταία χρόνια έξω από το πολιτικό σκηνικό, αν και παραλίγο θα είχε διεκδικήσει το Δήμο Μυτιλήνης στις εκλογές του 2019 αν δεν προέκυπτε ένα έκτακτο ζήτημα υγείας, το οποίο τώρα έχει ξεπεράσει. Από τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παρασκευαΐδης διαφοροποιήθηκε το 1995 ακολουθώντας τον Δημήτρη Τσοβόλα στο Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, το οποίο σήκωσε στις πλάτες του σε επίπεδο Λέσβου μαζί με λίγους στενούς του φίλους. Επίσης – όπως και ο κ. Μαμάκος που έφτασε μέχρι το αξίωμα του Δημάρχου Πλωμαρίου – και ο κύριος Παρασκευαΐδης είχε διατελέσει Δήμαρχος στον Πολιχνίτο με πολλές «ώρες πτήσης» στην αυτοδιοίκηση ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Λέσβου, καθώς ήταν υποψήφιος ως επικεφαλής με δικό του ψηφοδέλτιο στη λήξη της πρώτης θητείας του Νάσου Γιακαλή και στη συνέχεια επανήλθε ως υποψήφιος με τον Δημήτρη Βουνάτσο στον ενιαίο Δήμο Λέσβου, οπότε επήλθε και η ρήξη στις σχέσεις τους.
Η Μάγδα Τούφου ασχολείται με την αυτοδιοίκηση από το 1990 – στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Λήμνου με αμεσότητα στην επικοινωνία με τους πολίτες και με ρητορική που συνήθως καθηλώνει τους ακροατές της, έχει ξεχωρίσει στην τοπική κοινωνία για το δεύτερο νησί του Νομού μας.
Δύο αναμετρήσεις
Ουσιαστικά το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του δύο αναμετρήσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με την αύξηση της δύναμης του κόμματος σε επίπεδο Νομού Λέσβου, ώστε να καταφέρει να έρθει στην τρίτη θέση και αυτό για να το επιτύχει από το 8,57% που είχε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 τώρα θα πρέπει να ξεπεράσει το 10,4% για να βγει πάνω από τα ποσοστά που είχε το ΚΚΕ το 2019, αν το Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο έχει βαθιές ρίζες στη Λέσβο δεν ανεβάσει εν τω μεταξύ τη δύναμή του.
Η δεύτερη αναμέτρηση έχει να κάνει μεταξύ των υποψηφίων, καθώς ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και λόγω του μεγάλου κύκλου γνωριμιών του ως γιατρός θεωρείται μία από τις πιο δυνατές υποψηφιότητες, έχοντας όμως απέναντί του το Μιχάλη Μαμάκο, ο οποίος είναι ενεργός πολιτικά και αυτοδιοικητικά την τελευταία τετραετία. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, για τον οποίο κανονικά θα περίμενε κανείς να πριμοδοτήσει τον κ. Μαμάκο μέσω των επιρροών του και σ’ ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου χώρου. Ωστόσο στην απέναντι πλευρά βρίσκεται ο κ. Παρασκευαΐδης, ο οποίος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που ως γνωστόν ακολουθούν των εθνικών, θα παίξει ρόλο και προφανώς ο κ. Κύτελης δεν θέλει να τον δει απέναντί του, άρα θα πρέπει να κρατήσει ισορροπίες.
Η αναμέτρηση των «στρατηγών»
Πίσω από τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη βρίσκεται ως «στρατηγός» ο Σταύρος Πολίτης, ενώ πίσω από τον Μιχάλη Μαμάκο ο Γιάννης Βατός. Πολίτης και Βατός, αν και οι δυο τους στενοί συνεργάτες του Δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου, βρέθηκαν απέναντι στην εποχή της ρήξης Βουνάτσου με Παρασκευαΐδη (όταν ακολούθησε τον γιατρό ο Σταύρος Πολίτης ο Γιάννης Βατός πήρε τη θέση του κ. Βουνάτσου). Τώρα η αναμέτρηση των δύο υποψήφιων βουλευτών θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία και για μία δική τους άτυπη αναμέτρηση.
Στην άλλη πλευρά του ψηφοδελτίου βλέπουμε δύο νέα ηλικιακά πρόσωπα, τον Γιώργο Πετρέλη, γιο του δικηγόρου Γιάννη Πετρέλη, που έχει και αυτός μεγάλη επιρροή στην τοπική κοινωνία και το πλεονέκτημά του είναι η ηλικία του και η διείσδυση που έχει στη νέα γενιά και σε ψηφοφόρους του κινήματος εκφράζοντας την ανανέωση. Το ίδιο και για τη Βάσω Χοχλάκα, κόρη του αείμνηστου Δημάρχου Μυτιλήνης, Θεόδωρου Χοχλάκα, έχει παλέψει τόσα χρόνια με πείσμα μόνη της, εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος, η οποία πάντα είχε το θάρρος της γνώμης με κόστος και παρουσία στα πολιτικά πράγματα του τόπου.