Στη Μυτιλήνη ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός του Γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Αρεν Λάσετ συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο. Τον Πρωθυπουργό του Γερμανικού Κρατιδίου συνοδεύει ο Υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης της χώρας με κλιμάκιο συνεργατών του και Γερμανών δημοσιογράφων. Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Laschet επισκέφθηκαν εσωτερικά και εξωτερικά τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας, όπου ενημερώθηκαν για την υφιστάμενη κατάσταση από τον Διοικητή του ΚΥΤ, κ. Νίκο Μπαμπάκο. Στη συνέχεια μετέβησαν στη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. Ακόμη, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, κ. Στρατή Κυτέλη, όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που θέτει το μεταναστευτικό, κυρίως για τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, και τις ανάγκες των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Έγινε εκτενής ενημέρωση για όλα τα θέματα του μεταναστευτικού προβλήματος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων ως μέσο αποτροπής των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, είχε την ευκαιρία να επισημάνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Λέσβου με σκοπό την άμεση και μαζική αποσυμφόρηση όλων των μεταναστών – προσφύγων έτσι ώστε να γίνει τελικά δυνατόν το κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας. Παράλληλα, ζήτησε έμπρακτες ενέργειες υποστήριξης του δοκιμαζόμενου πληθυσμού του νησιού μας, ζητώντας την ευρωπαϊκή βοήθεια απορρόφησης μεταναστών με ίση κατανομή σε όλα τα κράτη μέλη. Επεσήμανε τέλος ότι ο λαός της Μυτιλήνης έχει φθάσει στα όρια ανοχής του και ζητά από την Ευρώπη και ειδικά από την Γερμανία συγκεκριμένες πράξεις στήριξης και ανακούφισης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Laschet στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος που πραγματοποίησε περιπολία στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:
«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Laschet ήταν πολύ σημαντική και επιτυχής. Και αυτό διότι είχε τη δυνατότητα να δει ο ίδιος τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής της Ευρώπης. Εδώ, στη Λέσβο, συγκλίνουν τρεις προκλήσεις. Η μεταναστευτική, ο συνδυασμός της με την πανδημία και, βεβαίως, η τουρκική παραβατική πολιτική έντασης. Οι επισκέπτες μας επιστρέφουν στη χώρα τους πλήρως ενήμεροι για αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Είναι πολύ θετικό ότι επανειλημμένα δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν την καλή δουλειά που κάνει η κυβέρνηση και ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα χρειάζεται την ουσιαστική, συγκεκριμένη και χειροπιαστή αλληλεγγύη της Ευρώπης, γιατί το μεταναστευτικό αποτελεί κοινή πρόκληση, που ξεπερνά τις εθνικές δυνατότητες και γι’ αυτό είναι πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο κ. Laschet δήλωσε σχετικά:
«Ολόκληρη η ΕΕ πρέπει τώρα να ξυπνήσει. Η Γερμανική Προεδρία παρέχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί μια μόνιμη λύση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει μόνη της την ελληνική κυβέρνηση, τους κατοίκους και τις Αρχές της Λέσβου. Και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θέλει να συνεισφέρει και να πάρει στο κρατίδιο τις επόμενες εβδομάδες παιδιά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα μαζί με τους στενούς συγγενείς τους. Η Γερμανία είναι πολύ απασχολημένη με την πανδημία του κορωνοϊού. Στους προσφυγικούς καταυλισμούς όμως η πανδημία έχει μια εντελώς διαφορετική σημασία, επειδή οι άνθρωποι εκεί μόνο πολύ περιορισμένα μπορούν να τους εγκαταλείψουν και πρέπει να αποτραπεί το να φτάσει ο ιός σε αυτούς. Έτσι, οι πρόσφυγες βιώνουν μια κατάσταση χωρίς προοπτική».