Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Στη Ρουμανία ταξίδεψε η Περιφέρεια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στη γαστρονομική εκδήλωση-masterclass με τίτλο «Ταξίδι στην Ελληνική γαστρονομία», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ρουμανία, συμμετείχε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η Περιφέρεια δεχόμενη την τιμητική πρόταση από την Υπηρεσία Εξωτερικού Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, συμμετείχε εντελώς δωρεάν στην εκδήλωση γαστρονομίας που διοργανώθηκε στο Βουκουρέστι, μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ρουμάνικη εταιρεία “BILANCIA” και τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρουμανία.  

Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, με την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Περιφέρειας στην παραπάνω εκδήλωση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη παρουσία των νησιών στη σημαντική αυτή δράση εξωστρέφειας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η τουριστική προώθηση στη μεγάλη αγορά της Ρουμανίας, τριών περιοχών της Ελλάδας που επελέγησαν από τον Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, οι οποίες διαθέτουν πλούσια διατροφική παράδοση, μέσω της ανάδειξης της γαστρονομικής εμπειρίας που προσφέρουν και της διάδοσης της κουζίνας και των τοπικών παραδοσιακών τους προϊόντων

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εκτός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, είχαν προσκληθεί και έδωσαν το παρών δημοσιογράφοι, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, bloggers και influencers με ειδίκευση στον τουρισμό και τη γαστρονομία, καθώς και επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης. Εκτός από το διευθυντή του Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας Γιώργο Σταφυλάκη, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι Παντελής Γιαννούλης, εκπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών, tour operators, καθώς και επιχειρηματίες ή αντιπρόσωποι διατροφικών επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου που δραστηριοποιούνται ήδη στη Ρουμανία.  

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας Εξωτερικού Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι των τριών ελληνικών προορισμών, παρουσίασαν τις περιοχές τους με τον κατάλληλο οπτικοακουστικό εξοπλισμό, εξέθεσαν τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά προϊόντα διατροφής τους σε ειδικά διαμορφωμένα stands, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις τοπικών συνταγών από επιλεγμένους chefs.  Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην εκδήλωση είχε η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας, που έχει αναλάβει όλες τις συμμετοχές των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ενώ το γενικό συντονισμό της αποστολής είχε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης και Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου Νίκος Νύκτας

Κατά την διάρκεια του masterclass

Την οργάνωση της παρουσίασης των νησιών, της παραγωγικής και γαστρονομικής φυσιογνωμίας τους και των τοπικών προϊόντων είχε το στέλεχος marketing και επιχειρησιακής έρευνας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Πάνος Πίτσιος, ενώ τις μαγειρικές επιδείξεις συντόνισε η executive chef από το Βόρειο Αιγαίο Τζένη – Ιωάννα Παλαιολόγου, η οποία τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά και αφιλοκερδώς στις δράσεις προώθησης της γαστρονομίας του Βορείου Αιγαίου.

Με επιτυχία το γαστρονομικό ταξίδι της Περιφέρειας στο Βουκουρέστι

Τα 7 πιάτα – προτάσεις με γκουρμέ και παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία στη συνέχεια μαζί με τα τοπικά ξακουστά αποστάγματα και τους συνοδευτικούς ουζομεζέδες – κρασομεζέδες, προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους που τα γεύθηκαν, ήταν: 

  • Σφουγγάτο (κολοκυθόπιτα με μυρωδικά και παραδοσιακά τυριά)
  • Τραχανότο με λαχανικά (μια διαφορετική παρασκευή του τραχανά, αλά ριζότο)
  • Δροσερή σαλάτα με ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου, μυρωδικά Ικαρίας και χιώτικη κάπαρη
  • Σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες, με μυρωδικά και κύμινο)
  • Άφκος Λήμνου (φάβα, με κάπαρη Χίου & καραμελωμένα ντοματίνια Σάμου)
  • Φλομάρια (παραδοσιακά ζυμαρικά Λήμνου, με τυριά & σάλτσα ντομάτα στιφάδο)
  • Πλατσέντα (παραδοσιακό επιδόρπιο σιροπιαστό, με καρύδια, κανέλα και μέλι).

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση της αποστολής, ήταν η αρωγή της επιχείρησης “ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΕΛΗ: FIVE GENERATIONS” και του επιχειρηματία κ. Χριστόδουλου Μπαρέλη. Συνολικά από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην εκδήλωση γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ρουμανία συμμετείχαν 53 διατροφικές τοπικές επιχειρήσεις, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο ταξίδι της.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img