Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Στην Παγανή οι δασοκομάντος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Βρέθηκε λύση με την στέγαση της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων που φιλοξενείται προσωρινά στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής, στον Καρά – Τεπέ

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συνεννοήσεις μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την στέγαση της 12ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) που δημιουργήθηκε φέτος στο νησί μας για την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Αρώνης, είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για να στεγαστούν οι 30 νέοι υπάλληλοι της Π.Υ. στα πρώην γραφεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, στην Παγανή. Μάλιστα, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το κτίριο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στον Ιούνιο.

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου συστάθηκαν αντίστοιχα οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων οι οποίες στεγάζονται σε δημόσια κτίρια, στο νησί μας δεν εξασφαλίστηκε εγκαίρως στέγη, με συνέπεια να φιλοξενείται το προσωπικό προσωρινά στις εγκαταστάσεις της Π.Υ. στον Καρά – Τεπέ. Εξ’ αρχής, είχαν γίνει προσπάθειες για να στεγαστεί η ΕΜΟΔΕ στην Παγανή και συγκεκριμένα στα πρώην γραφεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, η οποία μετακόμισε πριν 2 χρόνια στην περιοχή του Γηπέδου. 

Ωστόσο, επειδή το κτίριο στην Παγανή, όπου στεγάζεται και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης στον πρώτο όροφο, ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε παραχωρηθεί στην Περιφέρεια, έπρεπε να παραδοθεί πίσω στο Υπουργείο, όπως ήταν, δηλαδή χωρίς ζημιές και φθορές που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό δεν είχε προχωρήσει μέχρι σήμερα η παραχώρηση στην ΕΜΟΔΕ.

Μετά από αρκετές συσκέψεις και συζητήσεις, η Περιφέρεια αποφάσισε να προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών και στην γενικότερη επισκευή του κτιρίου, το οποίο στη συνέχεια θα παραχωρηθεί από το Υπουργείο στην Πυροσβεστική. Μετά από την μελέτη που συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία, ζητήθηκαν προσφορές από εργολάβους και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το εμβαδόν των γραφείων είναι 310 τ.μ. και 60 τ.μ. οικία φύλακα έξω από το κεντρικό κτίριο.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, «πράγματι, αυτό το δημόσιο κτίριο πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Αν και η Περιφέρεια δεν φέρει καμία ευθύνη για τις ζημιές που συνέβησαν στα γραφεία του ισογείου, όπου στεγαζόταν η Κτηνιατρική, αναλάβαμε να τις αποκαταστήσουμε και το κόστος υπολογίζεται στα 15.000 ευρώ. Έχουμε ζητήσει προσφορές και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υπογράψουμε την σύμβαση. Από κει και πέρα, θεωρώ ότι αν δεν υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση, το κτίριο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιουνίου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αρώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δασοκομάντος έχουν αναλάβει καθήκοντα στο νησί μας από την 1η Μαΐου και έχουν ως αποστολή τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, την υποστήριξη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και χρήσης ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, τη συνδρομή στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές, καθώς και τη συνδρομή σε αστικά συμβάντα έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση. 

Το προσωπικό της ΕΜΟΔΕ είναι πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων 7ετούς θητείας, οι οποίοι στη συνέχεια θα μονιμοποιηθούν, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις της κατηγορίας και ειδικότητας για την οποία προσλήφθηκαν. Κατά τον διαγωνισμό που διεξήχθη τον χειμώνα προσλήφθηκαν 30 νέοι υπάλληλοι, ενώ την Μονάδα στελεχώνουν επίσης οχτώ υφιστάμενα στελέχη της Πυροσβεστικής.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img