Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

«Στην τελική ευθεία» για τις Πανελλήνιες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών (Έκθεση, όπως το αποκαλούσαν οι παλαιότεροι) θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις σε λίγες μόνο ημέρες. 

Συγκεκριμένα φέτος πρεμιέρα κάνουν οι Πανελλήνιες την Παρασκευή 2 Ιουνίου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ). Μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ δίνουν τη μάχη τους για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά ΑΕΙ. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι ανέρχονται σε περίπου 90.000 και η διαδικασία των Πανελληνίων δεν θα επηρεαστεί από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στον νομό Λέσβου, εν προκειμένω σε Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, θα διαγωνιστούν συνολικά 790 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 547 στα Γενικά Λύκεια, ενώ οι 243 στα ΕΠΑΛ. Οι 14 θα εξεταστούν προφορικά, ενώ 180 μαθητές θα εξεταστούν και στο ειδικό μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας. 

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι φέτος δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων συνολικά. Για τρίτη χρονιά θα εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Στις ελάχιστες μεταβολές περιλαμβάνονται η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, η υποβολή μηχανογραφικού σε μία φάση, η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο επιστημονικό πεδίο και δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο πεδίο.

Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν αρκετά νωρίς, όπως και πέρσι, στα τέλη Ιουλίου. 

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Παρασκευή 2 Ιουνίου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

  • Τρίτη 6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
  • Πέμπτη 8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
  • Δευτέρα 12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

ΕΠΑΛ

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ η πρώτη ημέρα των εξετάσεων 1η Ιουνίου, θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών. Θα ακολουθήσει η εξέταση του μαθήματος των Μαθηματικών (3 Ιουνίου) και οι υπόλοιπες ημέρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου) θα αφορούν σε μαθήματα ειδικότητας.

Ειδικά Μαθήματα

Σχετικά με τις εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 – 29 Ιουνίου.

Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Ευχές για ‘’καλή επιτυχία’’ 

Συμμεριζόμενοι την αγωνία των μαθητών εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων, εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης, εκφράστηκαν ολόθερμες ευχές για «καλή επιτυχία»: «Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων εύχεται καλή επιτυχία στους μαθητές και τις μαθήτριες που θα διαγωνισθούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ευχόμαστε οι κόποι σας και οι στόχοι σας να ευοδωθούν στην πρώτη σας μεγάλη δοκιμασία.

Στην προσπάθειά σας αυτή έχετε άξιους συμπαραστάτες τους γονείς σας που μέσα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία στηρίζουν τις προσπάθειές σας, μοιράζονται τις αγωνίες και τους κόπους της προετοιμασίας σας για τις εξετάσεις, αλλά και τους εκπαιδευτικούς σας που είναι αρωγοί και καθοδηγητές σας σε κάθε σας βήμα.

Με θετική σκέψη λοιπόν και με το λιγότερο δυνατό άγχος είναι σίγουρο ότι θα αποδώσετε τα μέγιστα στις Πανελλαδικές εξετάσεις που είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για την επαγγελματική σας αποκατάσταση, όμως δεν θα είναι ο μόνος στην ζωή σας». 

«Καλή επιτυχία» ευχήθηκε με τη σειρά του και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Β’θμιας Εκπαίδευσης νομού Λέσβου, Τίμος Θεοφανέλλης, δηλώνοντας ότι τα σχολεία είναι έτοιμα, καθώς έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες για την διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων: «Στους υποψήφιους μαθητές του νομού Λέσβου ευχόμαστε καλή επιτυχία, όπως επίσης με ηρεμία, με προσοχή και καθαρό μυαλό να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Άλλωστε οι Πανελλήνιες είναι ένα στάδιο στην ζωή τους και σίγουρα η επαγγελματική τους πορεία δεν αρχίζει, ούτε τελειώνει εκεί»

spot_img

More articles

spot_img
spot_img