Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Στήριξη λογοτεχνών και βιβλιοθηκών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Παρουσιάστηκε το δίτομο έργο «Πορτραίτα στον Οκρίβαντα» του Δημήτρη Νικορέτζου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σε μια λιτή τελετή, που οργανώθηκε για να τιμηθεί – λίγο καθυστερημένα έστω λόγω Πάσχα – η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που γιορτάστηκε στις 23 Απριλίου, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, παρουσίασαν χθες την έκδοση από την Περιφέρεια, ενός πολύτιμου δίτομου έργου του καθηγητή και βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών λογοτέχνη Δημήτρη Νικορέτζου, με τίτλο «Πορτραίτα στον Οκρίβαντα». Πρόκειται για ένα δίτομο έργο με τεκμήρια και μαρτυρίες σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος, που καταθέτει ο συγγραφέας, το οποίο συνιστά μια σημαντική συμβολή στην ιστορική προσέγγιση του έργου μεγάλων δημιουργών του γραπτού λόγου, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των γραμμάτων μας. 

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αισθάνεται ευτυχής και ιδιαιτέρως υπερήφανη για τον Δημήτρη Νικορέτζο, τον άξιο Λέσβιο ποιητή, δοκιμιογράφο και κριτικό της λογοτεχνίας, που με την κατάθεσή του αυτή – μέσα στις τόσες άλλες – προσφέρει σημαντικές πνευματικές υποθήκες και παρακαταθήκες στα ελληνικά και ειδικότερα στα λεσβιακά γράμματα και παράλληλα με τις ευχαριστίες της, του εύχεται να κοσμήσει με την παρουσία του, γιατί το αξίζει, και τα έδρανα της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης ευχαριστούμε την κ. Πέρθα Καλέμη που αφιλοκερδώς επιμελήθηκε των διαδικασιών», δήλωσαν ο κ. Μουτζούρης και η κ. Αντωνέλλη.

«Θέλησα και από την πλευρά μου να καταθέσω στην ιστορία της Λεσβιακής Γραμματείας ένα – να μου επιτραπεί να πω – μνημειώδες έργο το οποίο, φρονώ, θα αποτελέσει στο διηνεκές, για τις επερχόμενες γενιές “σημείο” μελέτης, έρευνας και αναφοράς, ιδιαίτερα για τους κορυφαίους λογοτέχνες του τόπου μας – ή και φίλους του νησιού  μας – που έγραψαν για τη Λέσβο» δήλωσε ο κ. Νικορέτζος, σημειώνοντας πως θέτει το έργο στη διάθεση και διαχείριση, μαζί με όλα τα συγγραφικά δικαιώματα, στην αποκλειστική δικαιοδοσία της Περιφέρειας χωρίς καμία απολύτως απαίτηση, ως μια ακόμα δωρεά στην πατρίδα του τη Λέσβο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφέρεια προχώρησε επιπλέον στην διοργάνωση δράσης εμπλουτισμού των Δανειστικών Βιβλιοθηκών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λέσβου αλλά και σε φορείς που έχουν δημιουργήσει ανάλογες βιβλιοθήκες, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθειά τους με την δωρεά βιβλίων τα οποία κατέχει. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή τελετή στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού παρέδωσαν σε όσους εκπροσώπους φορέων και δανειστικών βιβλιοθηκών δήλωσαν ενδιαφέρον, μια σειρά βιβλίων Λέσβιων λογοτεχνών που είχαν αγοραστεί από την Περιφέρεια, στο πλαίσιο της ανάδειξης του έργου τους.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις