Την ώρα που στη Λέσβο είναι έντονα σε κάποιες περιοχές τα σημάδια της ζημιάς που προκάλεσε στην ανθοφορία ο τριήμερος καύσωνας του προηγούμενου μήνα (16, 17 και 18 Μαΐου), που αποτέλεσε ένα σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή μας, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, γενικεύοντας το θέμα για όλη την Ελλάδα και ζητώντας την οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών.
Μιλώντας ο πρώην Υπουργός για τις παρατεταμένα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ασυνήθιστες για την εποχή, που σε πολλές περιοχές έφτασαν σε ιστορικά ύψη-ρεκόρ, επισημαίνει ότι το στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης είναι τα πλέον κρίσιμα στον κύκλο του φυτού. Θερμοκρασίες πάνω από 35ο C επηρεάζουν την γονιμότητα του άνθους και το μέγεθος της ζημιάς έχει να κάνει με την χρονική διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών. Το κρίσιμο τριήμερο συνέπεσε να επικρατήσουν και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 35ο C έως και 41ο C, και μεγάλη διάρκεια σε ώρες ανά ημέρα και επανάληψη για 3 συνεχόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα, σε 18 περιπτώσεις έως σήμερα η θερμοκρασία το Μάιο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς. Οι οκτώ περιπτώσεις (44%) έχουν παρατηρηθεί από το 1860 έως το 1990 (σε 130 έτη), ενώ οι 10 (56%) μετά το 1990 (μόνο σε 30 έτη), γεγονός που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Αφορούσαν, δε, σχεδόν αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα και όχι προηγούμενα δεκαήμερα, όπως φέτος. «Η ολοένα πιο πρώιμη εποχική μετατόπιση των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επισημαίνει ο κ. Αραχωβίτης. Παρατηρώντας πως αν και η αποκάλυψη του πλήρους μεγέθους της ζημιάς στην καρπόδεση της ελιάς θα φανεί τις επόμενες ημέρες, οι πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων των υπηρεσιών, ιδιωτών αλλά και των παραγωγών, αναφέρουν, πράγματι, μειωμένη καρπόδεση και αποβολή καρπιδίων ελιάς.
Αγκάθι ο Κανονισμός, αλλά…
Ο πρώην Υπουργός αναφέρεται στον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον οποίο οι ζημιές στην παραγωγή από υψηλές θερμοκρασίες κατά την καρπόδεση δεν αποζημιώνονται. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κανονισμός είναι παλιός και δεν έχει προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις της εποχής με την τεράστια επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Με αυτό το δεδομένο επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στις νέες αυτές συνθήκες, είχε ξεκινήσει την αλλαγή του κανονισμού οργανωμένα και συνετά με την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης που θα έθετε τα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή, όχι μόνον δεν προχώρησε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί είδαν και υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, που δεν δικαιολογούνται με βάση το απαρχαιωμένο ισχύον πλαίσιο.
«Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε δυσμενέστατη θέση, βλέποντας σημαντική μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας κυρίως των χαμηλών τιμών που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν», τονίζει ο κ. Αραχωβίτης. Και συνεχίζει: «Η πανδημία δυσχέρανε τις συνθήκες, συντελώντας στη διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών τιμών και στη μη διάθεση του ελαιόλαδου και των βρώσιμων ελιών. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε από τις υψηλές θερμοκρασίες στην καρπόδεση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι απολύτως απαραίτητο οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας να τύχουν της υποστήριξης της πολιτείας με όλα τα μέσα και πόρους που μπορούν να διατεθούν». Καταλήγοντας ζητά να ενημερωθεί από τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες είναι διατεθειμένος να προχωρήσει για να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς.
Αυτοψία στη Λέσβο
Την ίδια ώρα στο γραφείο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου έχει ξεκινήσει αυτοψία στον ελαιώνα του νησιού μας, θέλοντας να διαπιστώσει την έκταση της ζημιάς στην ανθοφορία, κάτι που θα φανεί σε όλο το μέγεθός του το μήνα που διανύουμε, καθώς αρχίζει σταδιακά η καρπόδεση. Ήδη ο επικεφαλής του γραφείου αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου, επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες ελαιοκτήματα ξεκινώντας από τα βόρεια του νησιού μας, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Νέων της Λέσβου” σημείωσε ότι «διαπιστώνουμε να έχει γίνει ζημιά από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στα μέσα του Μάη και μάλιστα σε κάποια ελαιοκτήματα σύμφωνα με τη δική μας έρευνα φτάνει και στο 80%. Σπεύδω να διευκρινίσω πως αυτό το ποσοστό δεν είναι η γενική εικόνα της Λέσβου, αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αν και το μέγεθος και η έκταση της ζημιάς θα φανεί το μήνα που διανύουμε από την κατάσταση του καρπού. Σε κάθε περίπτωση» – τόνισε ο κ. Νικολάου – «ειδικά σε περιοχές, όπως η Λέσβος, καθώς είναι η τρίτη φορά που πλήττεται ο συγκεκριμένος τομέας τα τελευταία 3 χρόνια, θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως άλλωστε ζητά με την ερώτησή του και ο σύντροφος Αραχωβίτης, να ενισχύσει τον ελαιοκομικό τομέα και προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν και οι φορείς της Λέσβου διεκδικώντας».